Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Шовкун може стати шовковицею

Автор: Нова Газета

«Вже чотири роки у мене в саду росте шовковиця. Дала пагін вона від кореня дерева, викорчуваного раніше. Молоде дерево тричі цвіло, але плоди не зав’язувалися. Що з ним, не можу зрозуміти. Викорчувати його, чи що?» – запитує Микола Горбач із с. Ганнівки.

 

Шовковиця – рослина дводомна, хоча трапляються й однодомні з роздільностатевими квітками. У дводомних рослин одні екземпляри з жіночими, інші – з чоловічими квітками. Перезапилення відбувається між деревами. В такому разі плодоносять, природно, жіночі екземпляри, а чоловічі – їх ще називають шовкунами – ні. Останні часто використовують для озеленення – вони швидко ростуть, крона у них щільна, листя крупніше.

В однодомних рослин є чоловічі й жіночі квітки. Перезапилення відбувається на дереві. Жіночі квітки (з маточки, без тичинок) і чоловічі (мають тільки тичинки) у шовковиці зібрані в суцвіття. Чоловічі суцвіття товсті, циліндричні, жіночі – овальні, дещо коротші.

Жіночі квітки після запилення і запліднення розростаються в супліддя – шовковичну або тутову ягоду. А чоловічі всихають і опадають.

Схоже, що молода шовковиця – чоловічий екземпляр, інакше неодмінно сталося б запилення від плодоносних сусідніх дерев.

Проте поспішати корчувати дерево не варто, адже йому вже чотири роки і в нього хороша коренева та надземна системи. Тому рано навесні радимо перещепити шовковицю. Цвіте вона в квітні. Щеплення можна зробити на початку або в середині квітня (за тиждень-два до або під час цвітіння). Якщо ви не заготовили живців у лютому-березні, то можна зрізати пагін для щеплення просто з дерева, але до розпускання бруньок. Щеплення виконують так само, як і на інших плодових. При цьому використовують вегетативні (подовжені) пагони з добре сформованими бруньками, а не плодоносні (укорочені). Щеплення такими живцями, зрізаними з плодоносних дерев, пришвидшує плодоношення.

Можна зробити щеплення окуліруванням. У цьому разі бруньку з щитком (з однорічного подовженого пагона, такого ж, як і для щеплення) вставляють під кору.

Окуліровку можна робити навесні (в ті ж терміни, що і щеплення живцем) і влітку (сплячою брунькою) – зазвичай з 25 липня по 20-25 серпня.

Щеплять також молодими пагонами завдовжки 10-12 см. З живця зрізають верхівкову бруньку і прищеплюють у Т-подібний розріз підщепи. Цей спосіб дає змогу пришвидшити плодоношення на один-два роки.

Позаяк дерево вже досить доросле, щеплення треба виконати на двох-трьох гілках. Після того, як живці або вічка приживуться, можна буде формувати рослину з нових пагонів, поступово видаляючи непотрібні пагони підщепи. Через два-три роки шовковиця має почати плодоносити.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА