Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Кому земляної перини?

Автор: Євгенія Бербат

Дехто із садівників-городників, посилаючись на досвід узбеків, дуже високо підгортає рослини – у тому числі плодові дерева і овочі, – пояснюючи це тим, що так краще прогріваються корені. Чи правильно це?

 

«Що чинарі добре, то вербичці смерть!». Перефразовуючи приказку, ми отримаємо коротку відповідь на запитання, чи можна підгортати усе підряд. Іншими словами, усі традиційні прийоми хороші у своїй місцевості.

У підгорнених рослин корені дійсно прогріваються краще – за рахунок збільшення площі поверхні, що поглинає сонячну енергію. Проте для повнішого розуміння призначення високого підгортання рослин, яке, судячи з усього, широко застосовується в Узбекистані, трохи проаналізуємо тамтешні погодні умови.

 

Ташкент – місто хлібне

 

Весна в Узбекистані починається із сильних вітрів з Ірану. Вони відразу приносять із собою тепле і сухе повітря. Вдень тепло, вночі холодно. У кінці травня настає літо – спека і сухо: дощів практично не буває аж до жовтня. Зрозуміло, що в таких умовах запаси вологи у ґрунті катастрофічно зменшуються. Крім того, восени денні і нічні температури знову стають кон-
трастними. Таким чином, в Узбекистані корені дерев і кущів не потребують додаткового денного обі-гріву! Зате для них украй актуальне збереження вологи і згладжування добових перепадів температури шару ґрунту, де «мешкає» коріння.

 

У нас клімат інший!

 

Навесні, та, буває, і влітку дефіцит вологи не відчувається так гостро. Частіше навіть навпаки! Та й літні коливання температури ґрунту у нас менші. Тому нашим деревам високе підгортання в більшості випадків не потрібне. А за певного збігу обставин може бути навіть шкідливим, оскільки воно збільшує ризик підпрівання кореневої шийки. Крім того, вкриті «по вуха» землею прищеплені плодові рослини можуть перейти із сильних коренів підвою на слабенькі власні корінці: після цього майбутнє благополуччя рослини виявиться під дуже великим знаком питання.

В овочівництві підгортання – популярний агротехнічний прийом. Земляний горбок, який насипають навколо рослини з допомогою сапи, не лише захищає кореневу систему і дозволяє їй краще прогріватися. Він стимулює утворення бічних коренів, що, у свою чергу, дозволяє рослині отримувати більше поживних речовин з ґрунту. До того ж ця «подушка» допомагає їй закріпитися в ґрунті і не впасти під тягарем урожаю або від сильного вітру.

Одночасно з підгортанням ґрунт у міжряддях розпушують. У результаті рослини краще дихають, ростуть і розвиваються. Бур’яни знищуються, поліпшується структура ґрунту.

 

Підгортати обов’язково

 

Відомий любитель зануритися в пухку «перину» – картопля. Вона потрібна для утворення додаткових бульб. Уперше ґрунт підсипають відразу після появи масових сходів. До речі, укриті шаром ґрунту паростки переносять навіть слабкі заморозки. Удруге насадження підгортають незадовго до початку цвітіння. За необхідності процедуру повторюють через 10-12 днів.

Благотворно впливає цей прийом і на капусту. Ранньостиглі сорти досить підгорнути один раз при появі 8-10‑го листка. До рослин середньостиглих і пізньостиглих сортів ґрунт бажано підгребти 2-3 рази з інтервалом у 15-20 днів. Цвітну капусту підгортають кожних два тижні.

Потрібне високе підгортання і цибулі-порею – щоб збільшити вибілену частину «ніжки». Так само ранньої весни роблять і з відростаючими стеблами спаржі. На важких суглинках, особливо в дощове літо, можна підгортати помідори (приблизно через місяць після висаджування розсади). Городники засипають ґрунтом «верхівки» коренеплодів моркви, які в процесі росту часто оголяються і зеленіють на сонці. Також часте розпушування сприяє пригніченню морквяної мухи.

Можна, але обережно

 

Застосовувати цей прийом до таких культур, як перець, огірки, кабачки, гарбузи, квасоля і горох, потрібно дуже обережно – коренева система у них знаходиться близько до поверхні і легко ушкоджується. Посадки підгортають після появи 4-5 справжніх листочків, потім землю на грядках краще мульчувати компостом, соломою та іншими матеріалами.

Важливо. Підгортати краще через деякий час після поливу або дощу, щоб поліпшити доступ повітря до коренів. Працювати – вранці або ввечері, коли спаде спека, щоб менше травмувати рослини.

 

Цим – байдуже...

 

Буряку, ріпі, редьці і редисці буде байдуже до ваших спроб спорудити навколо них ґрунтові курганчики – адже вони не утворюють додаткових коренів, а світло ніяк не шкодить коренеплодам, що виступаються на поверхню.

 

...а цим – шкідливо!

 

Зеленним культурам – салату, кропу, петрушці та іншим – підгортання протипоказане! Земля, що потрапила на листя і стебла, сприяє їх загниванню. Щоб листя залишалося чистим після поливу або дощу, грядки із зеленню потрібно добре замульчувати тирсою, соломою або нетканим матеріалом. Зашкодить підгортання і цибулі. Навіть навпаки – для кращого формування цибулин її за місяць до прибирання розгортають, підрізуючи частину коренів, інакше збільшиться кількість невизрілих екземплярів. Таку ж процедуру проробляють і з кореневою селерою. Щоб вона була рівненькою і без «бороди», землю в другій половині літа потрібно періодично відгрібати, зрізаючи частину бічних коренів.

 

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА