Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Зима. Обрізуємо смородину

Автор: Євгенія Бербат

Найкращий час для обрізування чорної смородини – осінь або зима. Навесні видаляють лише підморожені невизрілі верхівки. Утім, кущі можна обрізувати і навесні, хоча, якщо запізнитися, це погано позначиться на врожаї.

 

Приступаючи до обрізування смородини, пам’ятайте, що у неї найпродуктивніші гілки 4-5-річного віку. Потім вони різко знижують врожайність і дають ягоду невисокої якості.

Плодоносить чорна смородина на однорічних гілочках.

Щоб отримувати щорічно великий урожай, стежте, щоб довжина однорічних приростів була близько 30-40 см. А коли вона зменшується, урожай ще може бути високим, але його якість падає.

Плодові гілочки на старих гілках слабенькі і часто відмирають. Особливо сильно це відбувається на запущених загущених кущах.

Перш ніж обрізати, потрібно поспостерігати за кущами. На одних – нульових гілок дуже багато, на других їх мало, на третіх – середня кількість. Підхід з обрізуванням до кожного куща має бути індивідуальним.

Усе починається з купівлі саджанця. Яким би не був маленьким прутик, його потрібно обрізати, залишивши на кожному розгалуженні по 2-4 бруньки. Наступного року із виростаючих із ґрунту (нульових) гілок залиште 3-4 найсильніші, решту видаліть.

У гілок, що залишилися, вкорочують невизрілі верхівки. Якщо сорт розгалужується погано, то у нього стимулюють формування бокових пагонів, сильніше вкорочуючи нульові.

При дуже поганому галуженні нульові гілки вкорочують наполовину.

Якщо щорічно таким чином поповнювати кущ по 3-4 гілки, то на четвертий-п’ятий рік він буде повністю сформованим і складатиметься із 3-4 гілок кожного віку. Після цього 2-4 гілки, старіші за п’ять років, видаляють, замінюючи їх молодими.

Довідка:  якщо кущ сильно галузиться, то можна залишати по дві гілки кожного віку.  Якщо сорт погано галузиться, то залишають по чотири.

У наступні роки продовжують залишати 3-4 гілки з нульових і видаляти 3-4 найстаріші. Одночасно видаляють хворі, усихаючі і зламані. Роблять це не шкодуючи. Якщо кущ після обрізування видасться занадто рідким, тоді краще залишити більше молодих пагонів.

У запущених кущах дуже багато старих гілок і таких, що не плодоносять. Вони і самі не плодоносять, й іншим не дають рости. Молоді гілочки у таких кущів ростуть не від кореня, а від найстаріших гілок недалеко від землі. На перший погляд особливих відмінностей з нульовими пагонами у них немає, але вони низько продуктивні.

Ріст нульових пагонів викликають сильним обрізуванням, видаляючи велику кількість старих гілок і ґрунтовно проріджуючи інші.

Зазвичай кущ у порядок приводять не відразу, а протягом двох років. У перший рік прибирають усі гілки старіші за 5-6 років, а в другій – в порядок приводять усе інше.

При обрізуванні стежать, щоб не залишалося пеньків – вони приваблюють багатьох шкідників (особливо, скляницю).

Зрізи потрібно робити трохи нижче за рівень ґрунту.

Смородина не любить затінювання, тому, обрізуючи кущ, намагаються його щедро «освітити».

Червону і білу смородину обрізують трохи по-іншому. Залишати гілки на кущах можна по 9-10 років. Не так суворо ставляться і до вікового складу гілок. Головне, щоб у кроні були як старі, так і молоді гілки. Загущення не допускається, тому щорічно залишають стільки нульових пагонів, скільки видаляється старих. На коротких гілках, менше 15 см, виростають слабкі ягідні кисті, тому послаблення росту допускати не можна.

Завдяки поливам і підживленню азотом щорічно отримують високий урожай.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА