«Відкрий Світловодщину – пізнай себе!»

Автор: Нова Газета

Під таким гаслом Світловодський район відкриває новий туристичний сезон

 

 У Кропивницькому  відбулася прес-конференція, на якій начальник відділу культури і туризму Світловодської районної державної адміністрації Микола Середенко разом із керівником туристично-інформаційного центру Світловодщини Віталієм Смащенком розповів, чим збираються приваблювати туристів з усієї України.

Тому, кому здається, що Світловодський район дуже далеко від  Кропивницького і туди їхати довше, ніж на наші моря, нагадаємо: справжня оаза чекає на вас за 110 км і їхати туди півтори години. Саме Світловодськ завдяки своєму вдалому географічному розташуванню, цікавій історії і креативним мешканцям може запропонувати розваги на будь-який смак і має амбіції стати туристичним центром Кіровоградщини.

Учасники прес-конференції розповідають, що світловодці до навали туристів готові: тут їх готові приймати численні готелі, бази відпочинку (хоча і радянського типу, зате реконструйовані). Найвідомішими і найрозкрученішими є бази  відпочинку «Купава» та «Хвиля». Ціни на проживання тут коливаються від 50 до 350 гривень за добу, залежно від типу закладу, але хіба це зрівняється з одеськими цінами, де вже в цьому сезоні важко знайти номер, дешевший 700 грн за добу?...

У цьому році вперше на Світловодщині створили кемпінг «Крилов-cіті». Це невеличке наметове містечко з пляжем і футбольно-волейбольним майданчиком, з якого відкривається чудова панорама. Також тут є облаштована територія для караванерів (власників будиночків на колесах).  У планах −  організація фестивалю «Крилів − відродження легенди», приуроченого до Куруківської битви. Існує легенда, що колись на території Кіровоградщини  існувало лише два населених пункти: Крилів і Торговиця на околиці Новоархангельського району. Крилів – це чарівне місто. Воно знаходилось між Дніпром і Тясмином. В давнину воно було південним форпостом нашої держави і досить розвиненим містом. На початку XVII століття йому було даровано магдебурзьке право на рівні з великими містами. Крилів мав право на самоврядування, міг проводити великі ярмарки, мати свою раду, пільги і привілеї. Але згодом це місто було затоплене водами Кременчуцького водосховища. Зараз залишилася його невеличка частинка – це  село Нагірне.

Туристичним логотипом Світловодського району є три хвилясті паралельні смужки. Це символізує розміщення цього регіону між двох  гір: Пивихи та Московської  (місцеві жителі називають «Страж-гора»). Між ними проходить русло річки Дніпро. На зустріч східному сонцю по Дніпру рухається човен. Під логотипом розміщено надпис «Світловодщина – край нашої мрії».

Крім того, можна розважитись у Світловодському міському парку культури ім. Т. Шевченка, де збережені всі радянські атракціони. Можна поїхати до популярного і серед кропивничан зоопарку «Лісова казка» в селі Озера, а можна покататися під вітрилами  яхт-клубі «Кристал». Туристів  чекають вісім пляжів, які є у вільному доступі (найвідоміший пляж − «Блакитне озеро»). Ще одним магнітом для туристів буде фестиваль  «Туристична Світловодщина – 2017», який традиційно організовують на набережній міста. 

Справжня родзинка − полуничний  фестиваль, який відбувається в селі Миронівка. Він проходить на свіжому повітрі  серед великих плантацій полуниці, тут можна купити будь-що, пов’язане з цією ароматною ягодою – від вина до варення, від живців до насіння. 

На Світловодщині  є 176 пам’яток археології, а також архітектури: Спасо-Преображенський храм (1806 р.) в селі Талова Балка, Свято-Духівський храм (1836 р.) в селі Браїлівка, церква в селі Іванівка (1909 р.), Старообрядська церква (початку XX століття), Талобалківська церква, Глинська земська школа, Глинська земська лікарня, Миківське реальне училище цесаревича Олексія (початок XX століття), тому тим, хто звик заглиблюватися в історію місця відпочинку, теж буде куди витратити вільний час.

Серед природних об’єктів приваблюють Дніпровські плавні з їхніми унікальними флорою і фауною, острови Кременчуцького водосховища, де є гніздилище унікальних птахів, заказники загальнонаціонального значення «Цюпина балка» – місце, де ростуть унікальні види рослин.

А ще на відвідувачів чекають підприємства «Королівський смак», де роблять майонези і олії, Кременчуцька гідроелектростанція, її шлюз, канал «Дніпро–Інгулець», торгова марка «Світ сир» (селище Подорожнє)…

Для туристів  розробили сім туристичних маршрутів: «Велич-Подніпров’я», «Шляхами козацької слави», «Просвітництво Подніпров’я», «Православне Подніпров’я», «Світловодщина – архітектурна перлина» і «Природні скарби Світловодщини». В рамках  одного маршруту можна ознайомитися з  найбільш популярними архітектурними, промисловими і розважальними об’єктами, традиціями, історією древніх церков, сучасними просвітницькими центрами. До кожного туристичного об’єкта планується встановити сорок дороговказів, щоб туристи  орієнтувалися в незнайомій місцині.

Отже, зустрінемося в Світловодську?!

Детальніше про привабливість Світловодська туристичного можна почитати на сайті svittourism.com.ua

Світлана Ніколаєвська

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА