Козацькі забави, фестиваль борщу, запальні танці, задушевні пісні – так відзначали День села в Підгайцях

Автор: Нова Газета

У переддень свята Покрови свій день народження відзначало село Підгайці Кропивницького району. Журналістам «Нової» пощастило побувати на цьому чудовому святі і познайомитися зі щирими і талановитими людьми.

 

Незважаючи на те, що вже середина осені, день видався просто чудовий – справжнє бабине літо, погода ніби сама вітала жителів Підгайців і щедро обдаровувала сонцем і теплом. На майданчику біля Будинку культури для дітлахів працювали атракціони, особливо малеча із задоволенням стрибала на батутах та з веселим сміхом спускалася з надувних гірок, а потім ласувала солодощами.

Тим часом розпочалися козацькі забави, що передбачали силові і розважальні конкурси, у яких брали участь три команди – з Великої Северинки, Оситняжки і господарі свята. Учасникам змагань довелося виконувати складні завдання: кантування колеса, стрибки у мішку, возити на швидкість тачку з гарбузами, надування повітряних кульок. Апогеєм змагання стало перетягування каната. Скільки емоцій, азарту, ніхто не хотів поступатися!

Урочиста частина святкування проходила у Будинку культури, де сільський голова Сергій Левченко вітав присутніх не лише з Днем села, Покровою, а й з Днем захисника України і побажав селу розквіту, а громаді – добробуту і миру, а також пообіцяв відремонтувати приміщення сільського клубу, на що вже виділені гроші. Святковий концерт, організований силами сільських аматорів сцени, став справжнім подарунком для жителів і гостей Підгайців.

А ось де було по-справжньому смачно, так це на фестивалі борщу, що відбувся відразу після концерту. Господині влаштували справжній батл з приготування цієї традиційної української страви, а «Нова» намагалася дізнатися кулінарні секрети місцевої кухні. «Я кладу у засмажку домашні вершки або картопляне пюре, тоді борщ буде поживний і смачний, а головне готувати треба у гарному настрої і з любов’ю», – розповіла нам Наталія  Мельникова. Неймовірно смачний борщ Катерини Кравченко виходить тому, що готує вона з вирощених своїми руками на своєму городі продуктів, а ще важливий інгредієнт – домашня качка. Всі учасники змагання отримали призи, а глядачі – задоволення від смакування стравами.

Всі витрати з організації святкового дійства у Підгайцях взяли на себе сільська рада та місцеві підприємці Сергій Волошин, Олександр Васенко, Євген Назаренко. Окрема подяка завідуючій Будинком культури Тетяні Зайцевій та Роману Пілючину, зав. відділу культури, молоді та спорту Великосеверинівської ОТГ, – організаторам святкування Дня села.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Василь Авдотьєв

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА