«Красиве місто, про яке ніхто нічого не знає»

Автор: Нова Газета

25 грудня на ютуб-каналі «Орел і решка» вийшов новий випуск програми «Вдома краще», у якому відомий український тревел-ведучий Євген Синельников показав Кропивницький.

 

Перше, що Євген намагався з’ясувати – це походження назва нашого обласного центру. На жаль, більшість перехожих, до яких звертався Євген, не змогли відповісти правильно. Ситуацію врятував історик Юрій Митрофаненко, який розповів про театральну історію міста, провівши екскурсію основними знаковими місцями Кропивницького.

Сценарій програми був побудований на порадах самих жителів міста (принаймні таке враження склалося, адже Синельников відвідував саме ті місця, які радили йому кропивничани). Тож логічно, що знімальна група відвідала «Хутір Надію», який нині знають як місце для весільних фотосесій та проведення театрального фестивалю «Вересневі самоцвіти», Дендропарк та Фортечні вали, прогулялась вулицею Дворцовою та навіть влаштувала битву борщів (покуштувавши борщ за майже сто гривень у найдорожчому ресторані та за 6,50 у дешевій студентській їдальні).

Також у випуску показали унікальну колекцію антикваріату та книг відомого на весь світ колекціонера Олександра Ільїна та Креативний IT-простір Kowo – місце для соціально значущих заходів, створене волонтерами-ІТішниками.

«Красиве місто, про яке ніхто нічого не знає. Це, мабуть, найнедооціненіше місто в Україні», – під враженням побаченого сказав Євген Синельников. Серед плюсів, відзначених відомим мандрівником, – архітектура в центрі Кропивницького, наявністю туристичних стендів з інформацією про історію локації. Серед мінусів – провінційність і брак промоції культурної спадщини та туристичних місць.

 «Городяни жартують, що Кропивницький чи Кiровоград, як вiн називався ранiшe, – маловiдоме мiсто. Тут збeрiгається iсторiя родоводу рeжисeра Тарковського, ви дiзнаєтeся, як i для чого використовували фортeцю святої Єлисавeти, побачитe фантастичну колeкцiю антикварiату i книг Олeксандра Iльїна. За його бiографiєю навiть зняли сeрiал! Крiм того, у Кропивницького стоїть пам'ятник нобeлiвському лаурeату з тeорeтичної фiзики i знаходиться вeлика майнiнговая фeрма!» – йдeться в анотацiї до випуску.

 

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА