Детокс в Індії, або Аюрведа творить дива

Автор: Нова Газета

Завдяки Українському журналістському фонду вже котрий рік поспіль медійники з різних регіонів України літають на південь Індії в Кералу поправляти здоров’я за допомогою аюрведи.

 

Саме в Кералі, як стверджують багато джерел, 5 тисяч років тому зародилася ведична медицина – наука про здоров’я та довголіття (аюр – «життя», веда – «наука», у повному розумінні «наука життя»). Її практикували мудреці «ріші», котрі робили записи про хвороби людей на пальмових гілках. Їхнє вчення довго передавалося з вуст у вуста. Три тисячі років тому його виклали в трактатах  «Чаракасамхита» та «Сушрутасамхита», а тисячу років тому – в найбільш згадуваному манускипті Аштанга Хридая. Аюрведа – це цілий комплекс древніх медичних знань Індії. Вчить, як зберігати спокійний розум та здорове тіло, як жити в гармонії з собою та природою.

До речі, аюрведа з 1985 року визнана Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я як найефективніша на сьогоднішній день система альтернативної медицини. Можна навіть сказати, що це єдина медицина (разом з тибетською), що здатна справді зцілити людину. На відміну від традиційної, вона бореться не з симптомами захворювань, а усуває їх причину.

 

Якщо аюрведа –
то тільки в Кералі

Сьогодні сотні тисяч туристів з різних кінців світу їдуть  сюди до джерела відновлення душевних та фізичних ресурсів. Адже, саме в Кералі, на землі, яка наскрізь просякнута аюрведою, розташована найбільша кількість у країні спеціалізованих оздоровчих центрів.

Заклад, який гостинно приймав українських журналістів –  The Windsor Castle – курорт The Lake Village Ayurvedic Resort. Його господар пан Еліас (Mr Commander Aleyas Thottathil) – дуже шанована в Кералі людина, займається благодійністю. Він відкритий, привітний, сердечно й щиро радів гостям і став для українських журналістів справжнім другом. Люб’язно запросив нашу групу й на заручини своєї доньки. Краса індійських танців,  пісень, блиск тканин, велика кількість квітів, неймовірні пахощі, вишукані національні страви,  до тисячі гостей – коштів та сил для організації урочистостей тут явно не пошкодували.

 

А нам таки пощастило – весільні традиції в Індії це немов казка, що оживає перед очима, примушує тремтіти серця навіть тих, хто давно не вірить в дива. Сподіваємося, що присутність на цьому святі медійників з України – людей з іншого куточку світу, таки була на удачу в житті молодят, як в це вірять місцеві жителі.

Рай для душі та тіла

В Індії вважають, що коли Бог створював Землю, Кералу Він сотворив суто для себе. Це й справді, неначе рай на землі. Безліч річок та озер, лагуни, канали, лимани, золотаво-білосніжний пісок пляжів, соковита незаймана природа, зарості кокосових пальм, унікальна флора та фауна, величні індуїстські храми та палаци, християнські церкви, колоритні поселення рибалок, рисові та чайні плантації. У повітрі витає п’янкий запах прянощів. Краса та магія, здається, там всюди.

До речі, Керала – один з найчистіших, найбільш розвинутих економічно та духовно індійських штатів. Тут відмінні дороги, охайні будиночки. Майже 90 відсотків населення вміють читати й писати.

Аюрведичний курорт The Lake Village Ayurvedic Resort, де ми були, або ж іншими словами Озерне селище, розташований в центральній частині Керали. Тут все потопає в зелені. Назва говорить сама за себе – озера та річки сплелися тут у безкрає блакитне мереживо. Можна сісти на пліт або катамаран й милуватися довколишньою красою. А можна цілими днями лежати в гамаку, купатися та засмагати, або рибалити. Розслабити тіло й очистити думки – одна з найважливіших складових у лікуванні аюрведою.

Як лікували,
чим годували?

Згідно з аюрведою, Всесвіт, і людина зокрема, складаються з п’яти основних елементів: ефіру, повітря, вогню, води та землі. У людському тілі вони проявляються як три фундаментальні життєві сили, або доши, й керують усіма його біологічними, психологічними та фізичними функціями. Вата (ефір та повітря) відповідає за процеси дихання, кровообігу, діяльність м’язів, нервові імпульси; Пітта (вогонь та вода) керує обміном речовин і травленням; Капха (вода та земля) – це кістки, м’язи, сухожилля та баланс рідини в тілі. За цими трьома основними типами конституції фахівець з аюрведи визначає, хто є хто, беручи до уваги саме «життєві сили» людини, й залежно від того, яка доша переважає, призначає відповідний курс терапії. Лікування полягає у відновленні життєвої енергії (прани), за допомогою якої пацієнт самостійно перемагає хвороби. Відбувається найсильніша детоксикація та «перезавантаження» організму, в результаті чого тілу повертається молодість, а свідомості – спокій. Методики аюрведи допомагають схуднути, зміцнити імунітет, зняти стрес, поліпшити настрій, повернути розтрачену енергію, відчути себе молодим, красивим, духовно сповненим.

Пані Сіна (Mrs Seena Rajendran) – одна найкращих спеціалістів з аюрведи в Кералі, професійний лікар, людина якій ми цілком та сповна довіряємо, чуйна та уважна. Після того, як кожен з групи з нею поспілкувався (причому розпитувала про все: про роботу, сім’ю, що хвилює та болить, чого б хотілося), й почалося лікування. Для Вати (тип тіла людини, читайте вище) одне, для Пітти та Капхи – інше. Безліч різноманітних процедур. Наприклад, масаж усього тіла в чотири руки з застосуванням цілющої олії або трав’яних порошків. Теплі ванни з трав або молока. Спеціальні процедури для голови, вух, очей і повік. Широдхара – взагалі щось неймовірне, просто космос якийсь. Це коли тобі на лоба тонесенькою цівкою протягом тривалого часу ллють теплу олію. Відчуття польоту.

В аюрведі харчування забезпечує рівновагу дош, тобто життєвих сил. Кожній доші потрібні свої смаки. Тож якості їжі в аюрведичних закладах приділяють неабияку увагу. Особлива подяка шеф-кухарю готелю The Windsor Castle пану Анілу (Mr Anil) – все було дуже смачно, втім фігурі не завадило. Він не лише готував аюрведичні страви суто під наші європейські смаки, тобто не такі гострі, а ще й залюбки поділився рецептами. Повірте, то смакота!

Баланс розуму в аюрведі досягається завдяки щоденним медитаціям. Тіло ж розвивається за рахунок занять йогою. Під пильним наглядом автентичного вчителя, йога-майстра, серед нас в стійку на голові стали навіть ті, для кого це раніше було фантастикою. Але не лякайтеся, йога це дуже приємне й надзвичайно корисне заняття. Як же добре неквапливо розім’яти м’язи під першими сонячними променями на зеленій галявині з видом на мальовничі заплави.

Ось так, у різний спосіб, на аюрведичному курорті допомагають своїм клієнтам вивільнитися від токсинів та шлаків, а також накопиченої втоми, напруги та стресу. Як результат – легкість у всьому тілі, підтягнута сяюча шкіра, й, що не менш важливо, чистота думок, рівновага та спокій.

Тож повернулися українські журналісти з Керали цілковито щасливими, здоровими та підтягнутими.

І хоча шлях до Керали неблизький, повірте, воно того варте!     

 

The Lake Village Ayurvedic Resort розташований в 60 км від міжнародного аеропорту в Кочині та воріт Кумаракам.

Маршрут: Індія – Керала – Кочин

Напрямок: Озерне селище.

Аюрведична терапія – невід’ємна частина цього місця, плюс риболовля та незабутній відпочинок.

 

Що подивитися
в Кочині

Кочин (Кочі) – головне портове місто східної частини Індії. Найвизначніше місце тут – форт Кочин, споруджений у XVI столітті.  Він був першим укріпленням на території Індії, яке побудували європейці. Цікава й церква Святого Франциска – найстаріший католицький храм в країні, в якому був похований відомий мореплавець Васко да Гама. Щоб більше дізнатися про культуру індійського народу, варто відвідати Kerala Kathakali Centre – тут щоденно проводяться театралізовані вистави, а також сеанси музичної медитації та концерти.

Одяг та прикраси можна придбати на вулицях MG road та Marine Drive. Найбільші торговельні молли: Bay Pride Mall, Oberon Mall, My Kingdom.

З Кочина варто привезти шовк – найніжніший, усіх кольорів та відтінків.

Та, найголовніше, в Кералу приїжджають, аби насолодитися райською природою, відпочити душею та тілом. Тут неймовірно мальовничі місця з прозорою водою, з лотосами та невідомими рослинами, з екзотичними тваринами й птахами. Незабутньою стане подорож на човнах тутешніми каналами.

Клімат м’який та теплий протягом усього року. Температура: 20-32 градусів.

Якщо справді цікавий відпочинок, поєднаний з аюрведою, дзвоніть:
067 538 92 95 або 097 171 10 55,
з Вами поділяться враженнями і навіть допоможуть з організацією поїздки
на аюрведичний курорт в Кералу.

 

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА