Цілюще джерело аюрведи, Або Як українські журналісти в Індії відпочивали

Автор: Нова Газета

Всесвітня Організація Охорони Здоров’я ще в 1985 році визнала давню індійську науку про здоров’я та довголіття – аюрведу, як найефективнішу на сьогоднішній день систему альтернативної медицини. Можна навіть сказати, що це єдина медицина (разом з тибетською), яка здатна справді зцілити людину. На відміну від традиційної, вона бореться не з симптомами захворювань, а усуває їх причину.

 

Якщо й їхати кудись по аюрведу, то тільки в Індію, в Кералу, де ця наука зародилася, й де накопичені тисячоліттями знання індійських мудреців допомагають людям і сьогодні.

Нещодавно в Кералі мали можливість побувати й відчути на собі силу аюрведичних процедур журналісти з різних регіонів України (велика вдячність за це Українському журналістському фонду).

Райський куточок

Заклад, що гостинно приймав представників українських мас-медіа, називається Somatheeram (Соматірам, www.somatheeram.in, www.soma.in). Це один з найвідоміших та найбільших аюрведичних центрів на березі Аравійського моря. Має неабиякий досвід лікування та бездоганну репутацію. Саме Соматірам (аюрведичний «старійшина» в Кералі, а можливо й в усій Індії) заклав колись стандарти аюрведичного лікування іноземців. Аюрведа тут серйозна, професійна, і, що найбільш важливо, єфективна. Небагато курортів Індії можуть похвалитися власним садом лікарських трав та виробництвом аюрведичних ліків, а також власним науково-дослідницьким та навчальним центрами. До речі, Somatheeram офіційно має статус медичного закладу, отримав акредитацію NABH (Національна рада з акредитації клінік та установ) – це одна з найпрестижніших акредитацій для клінік Індії, яка потребує дотримання найвищих стандартів медичного сервісу. Причому, стандарти акредитації NABH вважаються одними з найвищих у світі.

В 2017 році лікувальний центр Соматірам вшосте отримав нагороду від влади Керали і втретє – від уряду Індії як найкращий аюрведичний курорт.

Соматірам – це райський куточок посеред раю. Тут все потопає в тропічній зелені. Територію прикрашають квіти неймовірної краси, біля яких неначе метелики кружляють колібрі. І що найбільш привабливе – поряд океан. Його видно з ресторану, з басейну, з вікон затишних котеджів, що побудовані в кералійському стилі. Тут всюди тиша та гармонія. Можна годинами сидіти на ганку й милуватися довколишньою красою. А можна цілими днями лежати в гамаку, читати книги, купатися й засмагати. Відчути дотик хвиль океану, відвідати поселення рибалок, зібрати колекцію щирих посмішок місцевих жителів… Розслабити тіло й очистити думки – одна з найважливіших складових у лікуванні аюрведою.

Що ж таке аюрведа?

У повному розумінні «наука життя» (аюр – «життя», веда – «наука»). Згідно з аюрведою, Всесвіт, і людина зокрема, складаються з п’яти основних елементів: ефіру, повітря, вогню, води та землі. У людському тілі вони проявляються як три фундаментальні життєві сили, або доши, й керують усіма його біологічними, психологічними та фізичними функціями. Вата (ефір та повітря) відповідає за процеси дихання, кровообігу, діяльність м’язів, нервові імпульси; Пітта (вогонь та вода) керує обміном речовин і травленням; Капха (вода та земля) – це кістки, м’язи, сухожилля та баланс рідини в тілі. За цими трьома основними типами конституції фахівець з аюрведи визначає, хто є хто, беручи до уваги саме «життєві сили» людини, й залежно від того, яка доша переважає, призначає відповідний курс терапії. Лікування полягає у відновленні життєвої енергії (прани), за допомогою якої пацієнт самостійно перемагає хвороби. Відбувається найсильніша детоксикація та «перезавантаження» організму, в результаті чого тілу повертається молодість, а свідомості – спокій. Методики аюрведи допомагають схуднути, зміцнити імунітет, зняти стрес, поліпшити настрій, повернути розтрачену енергію, відчути себе молодим, красивим, духовно сповненим.

Як стверджують багато джерел, зародилася ведична медицина 5 тисяч років тому на півдні Індії, саме в Кералі. Спершу її практикували мудреці «ріші», котрі робили записи про хвороби людей на пальмових гілках. Їхнє вчення довго передавалося з вуст у вуста. Потім, три тисячі років тому, його виклали в трактатах та тисячолітньої давнини манускрипті. В Кералі використовують аюрведичні знання й дотепер. І успішно практикують. Тож природно, що саме тут, на землі, яка наскрізь просякнута аюрведою, розташована найбільша кількість у країні спеціалізованих оздоровчих центрів, котрі з недавніх-давен залюбки відчиняють свої двері для іноземних туристів.

Про лікування та аюрведичне харчування

Отже, про аюрведу. Власне, саме задля цього в Кералу журналісти й літали.

Спочатку кожен поспілкувався з лікарем. Той розпитував про все: про роботу, сім’ю, що хвилює та болить, чого б хотілося. Потім і почалося лікування. Для Вати (тип тіла людини, читайте вище) одне, для Пітти та Капхи – інше. Безліч різноманітних процедур. Наприклад, масаж усього тіла в чотири руки з застосуванням цілющої олії або трав’яних порошків. Теплі ванни з трав або молока. Спеціальні процедури для голови, вух, очей і повік. Широдхара – взагалі щось неймовірне, просто космос якийсь. Це коли тобі на лоба тонесенькою цівкою протягом тривалого часу ллють теплу олію. У когось це викликало відчуття польоту, а хтось встиг виспатися за все життя.

Невдовзі в Соматірамі планують відкриття нового п’ятизіркового готелю AyurSoma і обіцяють, що отримувати приємні процедури можна буде, не виходячи з номеру. Сервіс!

В аюрведичних закладах приділяють неабияку увагу якості їжі. В Соматірамі з цим взагалі дуже серйозно. Адже в аюрведі харчування забезпечує рівновагу дош, тобто життєвих сил. Кожній доші потрібні свої смаки (раси): первинна інформація для дош закладена в солодкому, солоному, кислому, гіркому, гострому й терпкому. Під час кожного прийому їжі мають бути всі шість рас. Смаком можна скористатися для того, аби врівноважити загострену дошу. За аюрведою, тілесним відбиттям «чистої радості», тобто блаженства, є невловима субстанція оджас, яка виникає з ідеально перетравленої їжі. Оджас, як і доши, одночасно є в свідомості та тілі. Отримати оджас, тобто найвище задоволення, від того, що ми їмо – оце і є кінцевий результат правильного харчування.

Їжа в Соматірамі суто вегетаріанська, в меню – понад 250 страв. Біля кожної страви лежать сирі овочі, фрукти, трава, крупи, прянощі, аби знати, з чого вона приготована, а також стоять таблички, які вказують: саме для кого ця смакота – для Вати, Пітти чи Капхи. За типом тілобудови підбирють й правильне хачування. І все те не просто корисне, а ще й дуже смачне. А фрукти в Індії які! Райська насолода!

Баланс розуму в аюрведі досягається завдяки щоденним медитаціям. Тіло ж розвивається за рахунок занять йогою. Під пильним наглядом автентичного вчителя, йога-майстра, серед нас в стійку на голові стали навіть ті, для кого це раніше було фантастикою. Але не лякайтеся, йога це дуже приємне й надзвичайно корисне заняття. Як же добре неквапливо розім’яти м’язи під першими сонячними променями на зеленій галявині з видом на мальовничі заплави.

Ось так, у різний спосіб, на аюрведичному курорті допомагають своїм клієнтам вивільнитися від токсинів та шлаків, а також накопиченої втоми, напруги та стресу. Як результат – легкість у всьому тілі, підтягнута сяюча шкіра, й, що не менш важливо, чистота думок, рівновага та спокій. Аюрведа таки творить дива!

Керала чекає!

Керала не лише аюрведичними курортами славиться. Сьогодні це один з найчистіших, найбільш розвинутих економічно та духовно індійських штатів. Тут відмінні дороги, охайні будиночки. Майже 90 відсотків населення вміють читати й писати.

Це немов справжнісінький рай на землі. Безліч річок та озер, лагуни, канали, лимани, золотаво-білосніжний пісок пляжів Аравійського моря, соковита незаймана природа, зарості кокосових пальм, унікальна флора та фауна, величні індуїстські храми та палаци, християнські церкви, фортеці, колоритні поселення рибалок, рисові та чайні плантації. У повітрі витає п’янкий запах прянощів. Краса та магія, здається, там всюди. В Індії вважають, що коли Бог створював Землю, Кералу Він сотворив для себе…           

 

 

Somatheeram ( www.somatheeram.in, www.soma.in)

Розташований в 22 км від міжнародного аеропорту Тривандрум (Керала, Індія) та в 10 км від містечка Ковалам, популярного центру пляжного відпочинку.

Тривандрум - столиця штату Керала.  Подивитися є на що –  на древні палаци, храми та фортеці. Особливо приваблює туристів центральний храм Падманабхасвами, де не так давно знайшли скарби, загальна вартість яких перевищує більш ніж 20 мільярдів доларів. Хоч у сам храм нас з вами не пустять, побачити це чудо на власні очі таки треба.

Обов’язково потрібно з’їздити на найпівденнішу точку Індії – мис Каньякумарі, там де сходяться води Індійського океану, Аравійського моря та Бельгійської затоки.  Саме тут люди першими в усій Індії зустрічають схід сонця, яке майже містично з’являється з-за хвиль.

Якщо справді цікавий відпочинок, поєднаний з аюрведою, дзвоніть: 067 538 92 95 або 097 171 10 55, з Вами поділяться враженнями і навіть допоможуть з організацією поїздки на аюрведичний курорт в Кералу.

                                                                         

                                                                

 

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА