Зимова казка під назвою Буковель у мальовничих Карпатах

Автор: Нова Газета

Повірте, якщо ви бодай раз побували в горах, обов’язково захочете туди повернутися знов. А особливо, якщо це найсучасніший гірськолижний курорт «Буковель» у рідних українських Карпатах. Саме туди з’їхалися журналісти з усієї України на запрошення ТК «Буковель» і Українського журналістського фонду.

 

Минулого року ми вже розповідали про історію виникнення Буковелю, цього разу детальніше опишемо умови проживання, сервіс і, звичайно, цінову політику курорту, який по праву вже став світовим. Отже...

Щоб читачам було зрозуміліше, відразу хочу попередити – на Буковель ми приїхали у лютому, а це, як кажуть, високий сезон, і ціни відповідні, можна сказати, захмарні. Проживання  у готелі «Буковель» у номерах економ-класу коштує приблизно 2700 грн за добу. Нехай вас не лякає префікс «економ», номери дуже достойні – дві спальні з вітальнею, дві вбиральні з теплою підлогою, душ, джакузі, три телевізори, накрохмалена білизна на ліжках, майже стерильна чистота і неймовірні краєвиди з вікна – все це робить ваш відпочинок комфортним і незабутнім. До речі, якщо замовляти проживання завчасно в інтернеті, то знижка може сягати 70 відсотків, крім того, з березня теж діє програма знижок, що дає змогу зекономити немалу суму.

Харчування. У кафе «Кнайпа», де годували нашу журналістську групу, цінова політика не дуже схожа на демократичну. Склянка звичайного компоту за 39 грн спочатку шокує, а потім, дивлячись на кількість відвідувачів,  розумієш, що попит формує пропозицію, і вже комплексний обід за 300 грн тобі не здається таким захмарним, тим більше він дійсно по-домашньому смачний і поживний – те, що треба для людей, які цілий день гасають на лижах і сноубордах. А як же приємно з морозу випити склянку глінтвейну (60 грн) – він тут неймовірно смачний і корисний!

Окремо варто поговорити про головне, заради чого їдуть на Буковель туристи з усього світу. Це, звичайно, їзда на лижах. Якщо ви думаєте, що, катаючись у дитинстві на наших лижах, вмієте їздити на гірських, ви глибоко помиляєтеся. Як кажуть в Одесі, це дві великі різниці. У спорядження до гірських лиж входять спеціальні чоботи, які міцно кріпляться  до самих лиж, і при катанні треба немало потрудитись, щоб опанувати цю науку. Для цього в Буковелі є спеціальна школа, де досвідчені тренери у червоних костюмах за три години (якщо не вистачить, можна і більше – за ваші гроші) максимально дохідливо і швидко поставлять вас на лижі і навчать азам цього цікавого виду спорту. Коштує це експрес-навчання 1200 грн. А далі вже справа за вами, наскільки ви уважні, сміливі і азартні. Головне, що я зрозуміла з уроків нашого тренера Івана, – гори не пробачають дурнів, тому ризикувати треба з розумом.

Про спорядження – окрема тема. Щоб купити  лижі з чоботами, треба викласти немалу суму – від 6 тис. грн за знижками, а деякі бренди, як кажуть, коштують, як авто. Але пункти прокату пропонують усе необхідне для катання на лижах і сноуборді за досить прийнятними цінами. Наприклад, спорядження (звичайно, б/в) разом зі шлемом, палками коштує 130 грн  на день – це найдешевше. Є й дорожче, все залежить від класу. Хлопці, які вас обслуговують, знають про лижі все, ретельно підбирають спорядження для кожного індивідуально, запитують про ріст і вагу, навіть допомагають взути ці складні конструкції, застібають кліпси і кріплення.

А для того, щоб піднятися на гору, ви маєте купити скі-пас – це такий квиток, який дозволяє проходити на підйомник. Коштує він від 75 до 350 грн разовий (залежно від довжини підйомника), дитячий дешевше, нічне катання теж зі знижками, зате на свята ціна на скі-паси зростає.

Всі траси в Буковелі діляться на три категорії – сині, червоні і чорні. Сині для початківців, червоні для досвідчених і чорні для екстремалів. Кожен вибирає для себе свою гору, і якщо ви спробували і вам сподобалося, то хто знає, можливо, на одного фаната гірськолижного спорту в світі стало більше.

А для тих, хто не зрозумів цього гірськолижного кайфу, Буковель надає безліч інших розваг – від катання на собачих упряжках, ковзанах, санках до польоту на повітряній кулі – тут теж все залежить від розміру вашого гаманця. Крім того, комплекс «Вода», де вас чекає незабутнє плавання під відкритим небом, різні сауни, соляна кімната, гарячі чани та ін. І все це за 700 грн за три години.

Наостанок хочу сказати, мабуть, головне, не настільки важливо, скільки ви готові витратити на нічліг чи харчування, бо безцінна розкіш курорту Буковель всім дістається безкоштовно – це чисте кришталеве гірське повітря, що  кожну секунду наповнює ваші легені, гарний настрій і позитив. Ласкаво просимо у зимову казку «Буковель»!

 

 

 

Олена ЦЮЦЮРА,
фото Наталії АНДРІЯНОВОЇ

* Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно, живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА