У Буковель – по чергову дозу натхнення

Автор: Нова Газета

Чотири неймовірні дні журналісти з усієї України мали змогу не лише відпочити та оздоровитися серед унікальної природи Карпат, а й працювати та навчатися на медіафестивалі  «Буковель Натхнення», що проходив уже вдруге і зібрав близько 170 осіб, серед яких було чимало ветеранів преси. Журналістам «Нової» пощастило стати учасниками цього професійного форуму, котрий відбувся завдяки Українському журналістському фонду, Національній спілці журналістів та Благодійному фонду Олександра Шевченка.

 

Буковель постійно розбудовується і вдосконалюється. У цьому ми переконалися, завітавши до етнопарку «Гуцул ленд», що відкрився лише влітку цього року. Гуцульська садиба розташувалась біля озера Молодості серед сосен та смерек, зі своїм живим куточком, який представлений вівцями, муфлонами, козами, коровами, а також різнобарвним птаством. Вся ця живність радо поїсть у вас з рук смаколики, котрі можна придбати на вході за 20 грн. Заходячи до дерев’яних будиночків, ніби потрапляєш  в інший часовий вимір – старі фотографії на стінах, автентичні меблі, піч-мазанка, лежанка, а головне – неповторна атмосфера. Це не музейні експонати під склом, тут все можна помацати, взяти до рук, на меблях посидіти і полежати,  навіть чаю з трав вам запропонує жіночка-мольфарка. У гуцульському костюмі обов’язково варто сфотографуватися. Тут можна гуляти весь день, переходячи з однієї локації на іншу, відвідуючи майстер-класи з традиційних гуцульських ремесел, відпочиваючи на пеньках і колодах, вкритих овечими  шкурами. Варто зазначити,  наразі «Гуцул ленд» ще розбудовується – він готовий приблизно на 70%. Нові локації додаються щомісяця, вище планують поставити корчму і колибу, а в них буде музей самогоноваріння і гуцульської кухні, страви і напої можна буде замовити і скуштувати. Чим не привід навідатися сюди ще?

На фестивалі журналісти могли взяти участь у численних майстер-класах. Зокрема, ранок розпочинався йогою на відкритому повітрі, представники ЗМІ навчалися петриківському розпису, азам східного танцю, як створити натуральні креми для рук, губ та ін.

У рамках медіафестивалю була можливість познайомитися із творчістю відомої української дизайнерки одягу Євгенії Франковської. Це саме вона створила костюм для дружини британського принца Гаррі герцогині Сассекської Меган Маркл. А в Буковель Євгенія привезла осінню колекцію власного бренду PETRA by Frankovska, яку й продемонстрували під бурхливі оплески самі ж учасниці фестивалю.

Окрім цього, усі учасники «Буковель натхнення» могли відвідати лекторій економічного експерта, бізнес-тренера та керуючого інвестиційного фонду Ростислава Лукача про миротворчу ініціативу Ротарі для України і про гранти для розвитку ЗМІ, а Вікторія Виноградова, психолог і завідувач кафедри психології та педагогіки Таврійського нацуніверситету ім. В. Вернадського, розповідала, як не згоріти на роботі та навчитися контролювати власні емоції.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко окреслив проблеми зростання тарифів Укрпошти, доставки газет, а також розповів про захист прав журналістів і редакційних колективів тацнові можливості для працівників ЗМІ.

Також учасникам медіафоруму був представлений міжнародний соціальний проєкт «Книга Добра», який мандрує світом та об’єднав тисячі дітей та дорослих з єдиною метою – відшукати унікальні історії про добро в усіх проявах. Головний меседж – щоб зробити світ кращим, треба почати із себе. Робіть добрі вчинки, і у вас з’явиться шанс помандрувати з Книгою у складі групи у найвідоміші бібліотеки  світу. В разі виникнення запитань звертайтеся до представників БФ «Чисті Серцем» за номером телефону +380 (50) 433 98 18.

Взагалі тема доброти, позитиву неодноразово піднімалася на фестивалі, адже саме тут підбивали підсумки і нагороджували переможців конкурсу журналістських матеріалів за рубриками: «Дій активно! Живи позитивно!» та «Поспішай творити добро», оголошеного Благодійним фондом Олександра Шевченка рік тому. Що особливо приємно, серед переможців – і кропивницькі видання. Вітаємо колег з успіхом!

«Осінній Буковель неймовірний. Я надихаюсь тут та їду повна сил і натхнення. А фестиваль перевершив усі очікування. В нас народилися нові ідеї і теми для творчості, а люди, з якими зустрілися і спілкувалися, стали для нас справжніми друзями», – поділилася своїми враженнями Вікторія Кундіренко з Полтавщини. Важко не погодитися.

Чули про гірську хворобу? Журналісти «Нової» відкрили новий  її різновид – «Буковельський» (залежність від гір, любов до гір, безмежна тяга повернутися – основні симптоми). Вона передається повітряно-крапельним шляхом і не лікується. Принаймні у нас такого бажання не виникало.

Олена ЦЮЦЮРА,
Наталя АНДРІЯНОВА

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА