Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

А прокуратура проти...

Ігор Крушеницький
Автор: Ігор Крушеницький

Фермер з Олександрівського району три роки чекав на отримання невеликої земельної ділянки. І ось уже кілька місяців витрачає нерви, кошти й час на те, щоб захистити своє право на неї  

У 2013 році голова фермерського господарства «Лада» із Бовтишки Олександрівського району, інвалід Сергій Задорожний вирішив створити нове ФГ. Розлучившись із дружиною, їй залишив ФГ «Лада», а сам планував очолити новостворене. Одна із причин такого рішення, як зазначає сам Сергій, – надто вже тяжко стало працювати в «Ладі», яке обробляє до 30 га землі. Йому хотілося працювати на меншій площі.   

За законодавством зареєструвати господарство можна тільки після отримання землі у власність або оренду саме для фермерування. У квітні того ж 2013 року Сергій Петрович звернувся до ГУ Держкомзему в області із відповідною заявою та повним пакетом необхідних документів. І у квітні минулого року обласне управління Держгео-
кадастру надає в оренду йому дві ділянки землі сільгосппризначення держвласності поблизу Бовтишки площею 4,56 га терміном на 7 років. Відповідно він реєструє і ФГ, яке назвав «Лада Б».

– А та земля, – зауважив підприємець «НГ», – тільки на папері була «сільськогосподарського призначення». Насправді – це ділянка засміченої і зарослої кущами та деревами землі. Тож довелося її спочатку розчистити і зробити придатною для вирощування. Щоправда, не всю. На сьогодні я вже засіяв приблизно три гектари, а решта стоїть у первозданному вигляді.(Це нам підтвердив сільський голова, про це йдеться й у довідці сільради, копію якої має «НГ»).

Із подальшої розповіді пана Сергія стає зрозуміло, чому…

Після того, як він почав працювати на виділеній землі, Знам’янська місцева прокуратура подала позов до суду на ГУ Держгеокадастру в області та Задорожного із проханням визнати недійсними та скасувати договори оренди на виділені фермеру ділянки. Забігаючи наперед, зазначимо, що Олександрівський райсуд відмовив прокуратурі у задоволенні позову. Але що ж такого неправильного помітила вона в укладанні договорів оренди? 

Із обґрунтування позову прокуратури (цитата із рішення суду):

«… в порушення положень Земельного кодексу (далі ЗК) України, закону України «Про фермерське господарство» та іншого законодавства Задорожний С.П., звертаючись до ГУ Держземагентства у Кіровоградській області із заявою про надання йому дозволу на розробку проекту землеустрою для передачі в оренду земельних ділянок, умисно приховав інформацію щодо створення ним ФГ «Лада» з метою отримання в користування земельні ділянки без проходження процедури земельних торгів».Логіка зрозуміла: «підступний»  Задорожний таким чином знайшов лазівку для отримання землі без торгів, щоб, можливо, потім її додати до вже наявних у ФГ «Лада», якою на той момент керував і був його засновником. (Невелика довідка: відповідно до ЗК у разі передачі громадянам землі державної або комунальної власності або права на неї для ведення ФГ такі ділянки не підлягають продажу на земельних торгах). 

Такою була земля ФГ "Лада Б" до обробітку

– Я зовсім не приховував, що тоді ще був очільником «Лади», – пояснює Сергій Петрович, показуючи записи у трудовій книзі. – До заяви в управління Держземагентства я подавав її.

Це ж встановив і суд: «… до даної заяви були надані усі необхідні документи, в тому числі і трудова книжка заявника…». «Отже, – робить висновок суддя, – звертаючись із заявою про надання дозволу на розроблення проектної документації із землеустрою, відповідач Задорожний С.П. не приховував факту свого головування у ФГ «Лада»…». «Крім того, в порушення ст. 60 Цивільного процесуального кодексу прокурором не надано суду будь-яких доказів про приховування факту перебування Задорожним С.П. засновником та головою ФГ «Лада»…». А ще суд зазначив, що прокурор не відповів на питання Задорожного про те, де прописано процедуру надання ділянки в оренду для ведення ФГ без земельних торгів, якщо громадянин України вже є засновником ФГ. «Слід зазначити, – також сказано у встановлювальній частині судового рішення, – що чинним законодавством не передбачено, що, будучи засновником та головою ФГ, особа не може звертатися із заявою про надання дозволу на розроблення проектної документації із землеустрою з наміром отримати землі державної власності як громадянин України».

Крім того, вивчивши реєстраційні документи нового ФГ «Лада Б» та інші, суд дійшов висновку, що пан Сергій до Держзем-агентства звернувся «як громадянин». А до створення нового ФГ, до реєстрації права її оренди та укладання договорів оренди надані йому землі «не використовував як голова ФГ «Лада»».    

Незважаючи на малоаргументовану позицію прокуратури (принаймні так виглядає з тексту рішення суду першої інстанції), вона не збирається відступати. У розпорядженні «НГ» є копія апеляційної скарги на згадане рішення за поданням заступника прокурора області Віктора Приходька.

До яких же аргументів вдається апелянт у цьому документі? Якщо у кількох словах – позиція майже та сама. Знову йдеться про те, що «Задорожний С.П. цілеспрямовано приховав факт створення ним фермерського господарства з метою уникнення процедури отримання права оренди земельної ділянки на конкурентних засадах шляхом участі у земельних торгах». Як прокуратура встановила цей факт – знову не сказано, як і під час слухань в районному суді.

Прокурор також вважає, що у суді першої інстанції не з’ясували значні обставини, його висновки не відповідають обставинам, а рішення «ухвалене із порушеннями норм матеріального та процесуального прав із наступних підстав». Ось ці підстави:

1. «… відповідно до приписів статті 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, крім випадків, коли громадянин виявив бажання вперше (виділення ред.) отримати земельну ділянку із земель державної та комунальної власності для ведення фермерського господарства..», – сказано в тексті із посиланням на постанову Верховного Суду від 04.11.2014 у справі
№ 3-157гс14.

– Термін «вперше», – парирує пан Задорожний, – це ноу-хау прокуратури. У кодексі його немає. А постанова Верхового Суду – це діло десяте. По-перше, ми не знаємо суті тієї справи, а по-друге, цей документ не має більшої сили, ніж Конституція.

Між іншим, автор переглянув згадану ст. 124 ЗК і пов’язані із нею статті – терміни «вперше», «вдруге» в них не зустрічаються.   

2. У тексті скарги наводиться низка статей низки законів, яку підсумували так: «Таким чином, аналіз зазначеного законодавства дає підстави для висновку, що фермерське господарство після державної реєстрації має право на отримання додаткової земельної ділянки (ділянок), але як юридична особа, а не як громадянин із метою створення фермерського господарства». Не погодитися із цими словами важко. Але до чого тут ФГ, якщо Задорожний подавав документи на землю не як голова ФГ, від його імені, а як громадянин?

Проте суд не прийняв до уваги, йдеться далі в апеляції, що Задорожний звертався до Держземагентства із заявами про надання дозволу на розробку проектів землеустрою та заявами про їх затвердження як громадянин, не вказуючи при цьому, що він є засновником вже існуючого фермерського господарства.

– Але закон не забороняє бути засновником і керівником одного господарства, – вважає відповідач, – і водночас створити інше.

3. У тому ж дусі ще один аргумент прокурора (оригінал побудови речень збережено – Ред.): «Оскільки на момент прийняття оскаржуваних наказів ГУ Держземагентства…, а також надання земельної ділянки в оренду та укладення договорів оренди спірних земельних ділянок, засновником і керівником якого є Задорожний С.П., вже набуло статусу юридичної особи та мало у своїй власності земельну ділянку, то отримання в подальшому спірних земельних ділянок в оренду, яке відбулося без проведення земельних торгів, суперечить вимогам статті 124 Земельного кодексу України… Вказана правова позиція викладена в постановах Судової палати у цивільних та адміністративних справах Верховного Суду України (номери і дати)». У цій цитаті явно пропущено кілька слів про щось, «засновником і керівником якого є Задорожний С.П.». Відтак чітко зрозуміти суть уривку досить складно. Можливо, апелянт мав на увазі колись очолюване і засноване Сергієм ФГ «Лада». Але, ж повторює він, отримав землю як громадянин. Якщо ж прокурор мав на увазі «Ладу Б», то воно ніяк не могло набути статусу юридичної особи на момент прийняття оскаржуваних наказів ГУ, оскільки це ФГ з’явилося після отримання землі, як того й вимагає закон.

Має редакція в своєму розпорядженні і копію заперечення на цю апеляцію від ГУ Держгеокадастру, в якому повністю підтверджується, за словами земельників, правомірність виділення ділянок і позиції орендаря.     

До речі, під час підготовки статті стало відомо, що підписанта цієї апеляційної скарги Віктора Приходька звільнили із посади заступника обласного прокурора через подання неповних даних про майно в декларації.

Перше судове засідання за скаргою прокуратури відбудеться третього травня…

Невідомо, який вердикт винесе суд, але, на думку Сергія Задорожного, можна зробити кілька висновків. По-перше, порушені громадянські права фермера-інваліда, по-друге, третина землі ФГ у 2017 році залишиться необробленою, по-третє, зруйновано бізнесові перспективи новоствореного господарства, по-четверте воно недоотримає очікуваного прибутку, а держава вигоду у вигляді податків.

Ігор Крушеницький,
фото з архіву С.П. Задорожного