Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ірина Кудря: Бджільництво – справа тяжка, але варта того

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

Ярмарок в обласному центрі – спосіб не лише поповнити холодильник за нижчими цінами, але й можливість для виробників Кіровоградщини з їхніми унікальними товарами заявити про себе. В один з таких днів кореспондент «Нової» і познайомився із сім’єю Кудрів з Малої Виски та їхньою родинною справою «Бджола і Ше».

 

Родина Кудрів займається пасікою ось уже більше 8 років. Опікуються нею батько і син – Валерій і Микола - інші члени сім’ї  їм у цьому допомагають. Пасіка у них – кочова. Аби зібрати різні сорти меду, мандрують різними місцинами області. Так, акацію збирають у Світловодському районі, липу – в Олександрівському, інші ж сорти – у рідному, Маловисківському, районі.

Асортимент мають на різний смак і гаманець. «У нас є різноманітні сорти меду – акація, липа, різнотрав’я, соняшник, ріпак. Робимо також горішки із сухофруктами, які заливаємо акацієвим чи липовим медом. Деякі сухофрукти робимо самі. Такі як інжир, ківі чи курага – купуємо. Робимо медові цукати із гарбуза, яблук, моркви. Також збираємо пилок, робимо воскові свічки та настоянку воскової молі», – розповідає Ірина Кудря.

Крім звичного меду, сім’я працює над створенням порівняно нової для України продукції – крем-меду. «Це той самий натуральний мед, який при певних температурних режимах кремується і доводиться до однорідної еластичної маси, в яку ми потім додаємо сушений гарбуз, малину, горіхи, кокосову стружку, загалом різні натуральні добавки», – пояснює жінка.

Пошаною в родинній справі користується і традиційний український напій на основі меду – медуха, або ж медовуха чи медове вино. Його в сім’ї Кудрів настоюють на травах, винограді, яблучному соці, троянді, малині тощо. «Використовуємо тільки натуральні продукти, які самі збираємо, – розказує пані Ірина. – Деякі рецепти нам розповіли знайомі. Деякі ми виробили в процесі приготування, дивлячись, скільки того чи іншого інгредієнта покласти. Також й інтернет допомагає. Маємо медовуху 6-річної витримки. Особисто мені найбільше смакує настояна на травах. А серед покупців популярністю користується медовуха із трояндою. Вона має солодкуватий присмак».

Продукція родинної справи «Бджола і Ше» – постійний гість кропивницьких міських та обласних ярмарків, у тому числі Покровського ярмарку, що діє при міжнародній виставці АгроЕкспо. Та не лише Кіровоградщина смакує їхніми виробами. Двічі на рік сім’я Кудрів бере участь у ярмарках в Інституті бджільництва, куди з’їжджаються бджолярі з усієї країни для торгів та обміну досвідом. Їздять до Чернівців, Києва, Закарпаття. За словами Ірини Кудрі, намагаються відвідувати усі великі ярмарки по Україні. «Уже маємо своїх клієнтів, люди нас впізнають», – з посмішкою говорить жінка.

Як зазначає пані Ірина, у бджільництві зараз велика конкуренція. «У нас, на Маловисківщині, багато пасічників. Та й узагалі на Кіровоградщині, в центральній частині України, висаджують багато різних медоносних культур, у лісах багато липи й акації. Тому до нас приїжджають кочові пасіки і з інших областей, аби зібрати мед. Останнім часом бджільництво в Україні набуває поширення. По-перше, люди мають і якийсь заробіток від цього. А по-друге, працюючи біля бджіл, ти отримуєш задоволення. Ця праця тяжка, але вона виправдовує себе», – говорить жінка.

Наразі, крім пошуку нових рецептів та технологій виробництва, сім’я Кудрів працює над створенням власного інтернет-магазину з продажу своєї продукції та отриманням технічних умов для реалізації у торгових точках крем-меду. На полицях магазинів і супермаркетів їхнього меду не знайти. Його можна придбати на ярмарках в обласному центрі або замовити на офіційній сторінці «Бджола і Ше» у Фейсбуці.

Олег Козупляка,

фото автора та з офіційної сторінки родинної справи «Бджола і Ше» у ФБ