Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Тiрамiсу та апельсин, втiленi у милi

Автор: Нова Газета

«Нова» продовжує серію публікацій у рубриці «#місцевий бізнес», у яких знайомить читачів із цікавими ідеями підприємництва наших земляків. Цього разу в поле зору кореспондента потрапила Дарина Сопілка із с. Хмельове Маловисківського району.  Ось уже три роки дівчина займається виготовленням мила ручної роботи.

 

Дарина закінчила факультет філології та журналістики Центрально-українського державного педагогічного університету за спеціальністю журналіст-редактор-видавець. Ще студенткою  вирішила знайти собі підробіток, аби не надто відволікатися від навчання. І, проглянувши список ідей в інтернеті, ознайомившись із технологіями – зупинилася на виготовленні мила. Тому що для старту не довелося вкладати великі гроші, пояснює свій вибір дівчина. «Існує два способи виготовлення мила ручної роботи: мило з основи та мило з нуля. Я працюю з основою. Починала з білоруської основи. Мило отримувала м’яке, яке не пересушувало шкіру, але не тієї якості, яка цінується у хенд-мейді. Потім почала використовувати дорожчу основу – польську. А наразі перейшла на найкращі зразки – англійські та німецькі», – розповідає Дарина.

Для виготовлення ароматизованого мила дівчина використовує оригінальні французькі віддушки (синтетичні або натуральні речовини, що додаються в косметичні засоби для надання приємного аромату – Ред.). В асортименті є мило з будь-яким запахом: тірамісу, апельсин, кавун, з ароматами французьких парфумів, з ефірної олії фіалки чи гілочок лаванди. Та найбільший попит, за словами майстра, саме на солодкі аромати. На вподобання замовника рукодільниця залишає і вибір форми та кольору мила. Різноманітні квіти, новорічні мотиви, сердечка, метелики – лише частина можливих варіацій готового продукту.

Щоб приготувати один брусок мила дівчина витрачає в середньому близько півтори години. «Залежить від складності, – пояснює Дарина. – Звичайне однотонне мило можна зробити за півгодини. Складніші форми – це вже ювелірна етапна робота, і тут потрібно, щоб кожний елемент попередньо охолоджувався. На таке мило йде до двох годин». Як тільки воно готове, йому необхідно відлежатися, аби вийшла зайва волога. На відміну від магазинного таке мило зберігається не довше 6 місяців.

Майстриня розповідає, що найбільше замовлень надходить напередодні свят, а саме мило купують у якості подарунків близьким та знайомим. Орієнтовна ціна, яка залежить від ваги кінцевого продукту, становить 20-45 грн.

Джерелом свого натхнення дівчина називає своїх клієнтів. Переконана, що потрібно просто слухати замовника і лише в окремих випадках можна порадити, яка форма й аромат підійдуть найкраще. А ще бажання людей – це стимул до розвитку: «Якщо спочатку я могла робити мило у формі серця, просто заливши форму червоним кольором, то зараз потрібно підіймати планку. І наразі я готую мило з кількома кольорами, аби вони не змішувалися, або ж із різними малюнками».

Попри все Дарина не вважає своє захоплення повноцінною роботою, називаючи його скоріше додатковим заробітком. «Це один із варіантів, як можна із користю провести вільний час», – резюмує дівчина.

Олег Козупляка, фото з архіву Дарини Сопілки

Loading...