Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

«Нас проігнорували»

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

Попри численні листи до обласної державної адміністрації та МОЗу, Маловисківський район таки включили до складу Західного госпітального округу. Не допомогли ні публікації у пресі, ні звернення до голови ОДА, Прем’єр-міністра та профільного Міністерства. До того ж, в райраді впевнені, що в ОДА проігнорували їхні звернення.

 

Відтепер Маловисківський район входить до Західного госпітального округу (разом із Новоукраїнським, Гайворонським, Добровеличківським, Голованівським, Новоархангельським, Благовіщенським, Вільшанським районами). В ідеалі, за словами директора департаменту охорони здоров’я ОДА Олега Рибальченка, госпітальні округи мають на меті наближення послуг до пацієнтів, щоб вони мали змогу отримати медичну допомогу не тільки в обласних закладах, а й на місцях. Проте у випадку з Малою Вискою отримати таку допомогу стане складніше і важче.Принаймні у цьому впевнені самі  маловищани.

Голова райради Світлана Сосновська показує стос документів – листів і відповідей з різних інстанцій, з яких випливає, що обласна державна адміністрація таки мала можливість вплинути на склад округів, проте цього не зробила.

Тим часом, можливість внести зміни у склад округів була, каже  голова райради.  Про це йдеться в листі від МОЗу, який райрада отримала на своє звернення  26 січня 2017 року. У ньому зазначено, що Міністерство було готове розглянути пропозиції у разі надходження офіційного пакета документів з цього питання від Кіровоградської ОДА.

− Районна рада приймала звернення, керуючись численними листами з підписами жителів  району, рішеннями органів місцевого самоврядування всього району, в тому числі об’єднаних територіальних громад. Ми просили  обласну державну адміністрацію повернутися до розгляду цього питання, показували кількість зібраних підписів, які засвідчують важливість цього питання для жителів Маловисківщини і кількість зацікавлених людей у цій проблемі. Ми просили ініціювати перед Кабміном питання щодо внесення змін до постанови КМУ «Про затвердження переліку та складу госпітальних округів Кіровоградської області» шляхом виключення Маловисківського району зі складу Західного госпітального округу і включення його до Кропивницького госпітального округу. Це б дійсно відповідало формулюванню «гарантоване своєчасне надання населенню Маловисківського району медичної допомоги належної якості», – розповідає Світлана Сосновська. 

Не  сталось змін  і після  підсумкової  наради в ОДА  27 лютого 2017 року.

Аргументи – «Оскільки Порядком створення госпітальних округів не регламентовано внесення змін до затвердженого переліку та складу госпітальних округів, зазначене питання потребує додаткового опрацювання».

Тим часом, на  кількох засіданнях щодо створення госпітальних округів, організованих Кіровоградською ОДА, керівництво районної ради висловлювало свою позицію стосовно цього питання.  Вона цілком співпадає з думкою більшості жителів району, депутатів районної ради, керівників органів місцевого самоврядування в тому, що Маловисківський район має входити до Кропивницького госпітального округу. Це підказує і сама логіка – до Кропивницького з Малої Виски  лише 65 км.

Заступник директора – начальник управління з розвитку та організації медичної допомоги дорослому та дитячому населенню департаменту охорони здоров'я Олександр Скрипник підтверджує: що в районі незадоволені тим, що входять до Західного округу, в департаменті знають і над цим працюють. «Ця проблема не нова і вирішується шляхом звернень і роз’яснень». Знаючи, як чиновники усіх рівнів люблять бюрократію і паперову тяганину, виникає побоювання, що її вирішуватимуть ще довго.

Олександр Скрипник вважає, що незадоволення жителів району пов’язане з недостатньою інформаційною кампанією, проведеною в районі, а також із тим, що межі медичних округів у майбутньому будуть збігатися із адміністративно-територіальними одиницями.

− Натомість є позиція медиків, які бачать потоки пацієнтів, де їм зручніше надавати медичну допомогу. Просто люди не розуміють, що таке госпітальний округ і розповідають, що нас будуть примушувати їздити в Голованівськ, − пояснює Олександр Скрипник.

− Так не будуть примушувати?

− Не будуть! Якщо в Маловисківській ЦРЛ не можуть зробити якусь операцію дуже серйозну, то щоб не везти її в Кропивницький, то куди найближче?.. Ну, можливо, для Маловисківського району це не показово, хоча якщо ви їздили на днях по тій дорозі, то… Є округ. Є Добровеличківка, Новоукраїнка… Ну придумали люди собі Голованівськ!

То куди ж все-таки їхати? Адже люди завжди їздили в м. Кропивницький.

Як говорить голова Маловисківської райради С.Сосновська, напруга серед населення не спадає ще й тому, що в ході адміністративно-територіальної реформи, яка в Україні уже задекларована, в межах Західного ГО можуть створити один із трьох «укрупнених» районів, з центром в тому ж таки Голованівську, чи іншому віддаленому регіоні, і до складу якого увійде і Маловисківщина. Знову ж таки – без урахування думки жителів, позиції депутатів районної ради, які представляють інтереси своїх виборців, а от в цих непростих питаннях  захистити ці інтереси поки що не можуть. Відтак про реформу у жителів району поки що мало позитивних думок. Принаймні, провівши опитування жителів різних населених пунктів району, редакція не знайшла того, хто був би «за» Західний округ і «за» новий великий район з центром у Голованівську.