Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Чи буде Ємилівка з водогоном?

Ігор Крушеницький
Автор: Ігор Крушеницький

На адресу нашої редакції надійшов лист від жителів селище Ємилівка, що в Голованівському районі. Вони діляться своєю проблемою: у населеному пункті відсутня питна вода, будівництво обіцяного водогону, на проектування якого виділили кошти, досі не розпочалося. Під листом – 48 підписів ємилівців.

 

В Україні тисячі сіл, які живуть без водогону і споживають воду із криниць. Тож перше, що ми хотіли з’ясувати, чому в Ємилівці потрібен водопровід.

– Уже ж і проект виготовили, – розповів «Новій газеті» один із підписантів листа Віктор Заміховський, – він пройшов усі погодження. Мали вже роботи розпочати. Аж раптом сказали, що щось там не так. Переколотили все, і тепер ніхто нічого не знає. Нібито, казала нам секретар сільради, проект забрали в район. У районі ж кажуть, що проект негодний. Все на словах, ми нічого не можемо вдіяти. А водогін нам необхідний, бо в криницях вода непридатна для споживання: дуже підвищений рівень нітратів. Навіть комісія дійшла такого висновку. Тому ж ми й домагаємося проведення водопроводу.

Секретар Ємилівської сільради Ольга Бучко вважає, що сільрада зробила все від неї залежне, щоб у зазначеному селищі запрацював водогін (до складу сільради входять два населені пункти – село Ємилівка і селище Ємилівка).

– Справді, із сільського бюджету на виготовлення проекту виділили 47 тисяч гривень, – зазначила вона. – Відбувся тендер, але проект не пройшов експертизу. Тож жоден підрядник не брався проводити роботи. Яким чином це сталося, я не знаю. На той час у нас головою була інша людина. Зараз я виконую обов’язки голови. Наскільки я пам’ятаю, в проекті не були вказані належні технічні умови. Влітку ми їх зробили. На сьогоднішній день виготовляється новий проект.

Відповідно, зауважує в.о. голови, його ціна буде більшою від попереднього – 120-150 тис. грн. А вартість усіх робіт може сягнути 1,7 мільйона гривень. Левову частку повинен буде покрити державний бюджет.     

– Ця історія тягнеться вже років з десять, – додає пані Ольга. – Але ж не за один день все робиться. Якщо бюджет нашої сільської ради трохи більше 900 тисяч, а водогін коштує більше мільйона сімсот, то зрозуміло, що ми його не потягнемо.   

Більш детально описав ситуацію голова Голованівської райради, депутат від округу, до якого входить Ємилівська сільрада, Богдан Кучмій. За його словами, вся суть проблеми полягає в тому, що проект, який замовляв попередній голова, виявився неякісним. При цьому уточнює, що негаразди із водою не стільки в її якості, скільки в її малому об’ємі: за останні часи рівень води в криницях значно зменшився.

– Попередній голова намагався вирішити це питання, – пояснив «НГ» пан Богдан. – Він сам замовляв проекти, сам провів тендер на його виготовлення. Навіть хотів щось там фінансувати, поки на виявилося, що проект не можна реалізувати. Він містив чимало некоректних даних, не мав схеми електропостачання і чимало іншого. Підрядник сказав, що у такому вигляді проект він реалізувати не зможе.        

Отож, як зазначив голова райради, після звільнення голови-попередника до нього звернулася секретар сільради з проханням допомоги. Проаналізувавши проект і всю інформацію щодо нього, разом із депутатами сільради вирішили замовити новий документ. А ще під час вивчення питання власне будівництва водогону загалом з’ясувалося чимало нюансів. Зокрема, бюрократичних. Це – під’єднання до електромереж (воду ж качатимуть електронасосами), виділення земельної ділянки, пошук місця під свердловину з достатніми запасами води (треба проводити вишукування, оформляти дозвіл на спеціальне водовикористання), аналіз води із неї, створення комунального підприємства, яке керуватиме роботою водогону, затвердження тарифу на водопостачання тощо. Узгодження всіх цих дій і робіт потребують не лише зусиль, а й часу.

Одна із причин тяжкості просування проекту – будівництво з «нуля». За словами Богдана Кучмія, наразі по області практично не будують нові водогони, тож будівельники і проектанти не мають відповідного досвіду, зокрема щодо тієї самої підготовки документації.     

Наразі, каже голова райради, сільрада на стадії укладання договору із проектантом. Є домовленість, що ще цього року проект пройде експертизу.

– Коли матимемо проект, буде визначено вартість робіт, то думатимемо про джерела фінансування, – продовжує Богдан Борисович. – Можна частково за кошт сільради, яка вже передбачила певну суму, частково – з коштів районного бюджету. Також райдержадміністрація може залучити фінансування із державного бюджету.         

Отже, ємилівці мають підстави сподіватися, що водопровід у їхньому селищі таки збудують. Щоправда, неприємний осад таки залишиться – півсотні тисяч гривень за нікому не потрібний проект в бюджет сільради ніхто не поверне.