Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Пивоварня «0,5». Класика...

Ігор Крушеницький
Автор: Ігор Крушеницький

Відомий факт: у Чехії ледь не на кожній вулиці сіл і міст є своя броварня*. Пиво у цій країні – одна із візитівок і велика принада для туристів з усього світу. Однак, щоб відчути тамтешню атмосферу, посмакувати легендарним чеським пивом, не обов’язково їхати так далеко.

 

У центрі Кропивницького на території стадіону футбольного клубу «Зірка» розташована пивоварня із назвою «0,5». 

– Ми не варимо десятки сортів пива, не робимо міксів, ми варимо класику, перевірену часом, – говорить директор комплексу ФК «Зірка» Сергій Кашуба. – Це світле, напівтемне, темне нефільтроване пиво. Як керівник я можу гарантувати, що всі складники – хміль, солод – винятково натуральні й перевірені. Жодних шкідливих домішок!  На жаль, мало хто знає, що в Кропивницькому є броварня, яка реалізує свої напої у своєму пабі**. Зазвичай купують пиво у розливайках – заводське. Ми єдиний заклад у місті, в якому пивоварня, бар і зала для відвідувачів – одне ціле. Цех варіння від зали відгороджений прозорою стіною, відвідувачі можуть спостерігати за технологічними процесами крізь скло. Так, як це традиційно є у Чехії та Німеччині. «0,5» варить пиво безпосередньо для своїх відвідувачів. Пивозаводи – зовсім інше, інший підхід, інші процеси.  

Про технологію виготовлення бурштинового напою детальніше розповідає технолог пиворварні Денис Гуцул.

– Солод використовуємо німецький, хміль – частково німецький, частково американський. Я прихильник чеської школи броварства через те, що моїм наставником був чех.

Раніше Денис, який має технічну освіту, працював зовсім в іншій сфері. Пивоваром став волею випадку: товариш відкривав броварню і запросив його в ній попрацювати. У Кропивницькому трудиться за контрактом наїздами.

– Пиво повинно бути із піною обов’язково, – зауважує він, коли нам на стіл подають на дегустацію кілька кухлів хмільного напою. – Як казав чех, пиво без піни – помиї. Піна одразу передає смак пива. Я його куштую зранку, перед відкриттям закладу, на барі, потім – із ємкості, де воно бродить. Оскільки маю великий досвід, то вже на початку процесу знаю, яким буде пиво у підсумку. У цій справі, особливо у таких невеликих броварнях, людський фактор відіграє приблизно 70 відсотків.  

 

За словами Дениса, потужності «0,5» дозволяють варити три тонни на місяць трьох – чотирьох сортів.

– Існує таке поняття, як пивна культура, що розвинена у таких пиволюбних країнах, як Чехія, Німеччина, Велика Британія. Останніми роками, здається, Україна також долучається до цього клубу.

– Так, пивна культура у нас розвивається семимильними кроками, – погоджується Денис. – Якщо поглянути на великі міста, то в них вона шириться шаленими темпами. І наші броварі вже входять до числа кращих пивоварів – завойовують нагороди на міжнародних форумах тощо. У невеликих містах, як Кропивницький, цей процес не такий активний, що й логічно, бо тут менша концентрація населення. Та ми прагнемо поволі привчити місцевих до якісного крафтового пива. 

 

Технолог розповідає, що за час своєї роботи помітив: у різних регіонах України смаки пиволюбів різняться. Скажімо, на півночі, звідки він сам родом, полюбляють із гірчинкою, південніше – більш солодке. І на початку роботи в Кропивницькому він вивчав попит на різні сорти пива по місцевих пабах і точках продажу крафтових сортів. І вже від цього почав відштовхуватися, плануючи варіння у «0,5».

Пиво  пивом, але пивна культура передбачає ще й закуски. Пивна кухня – особлива. До бурштинового напою не підійдуть, зрозуміло, морепродукти чи фруктові салати. Тут, як-то кажуть, править балом м'ясо. А кухнею керує молодий шеф-кухар Максим Кривоносов, який має диплом місцевого будтехнікуму, а почав кулінарити за покликом душі. До слова, він – член Асоціації шеф-кухарів України, який пропрацював за кордоном у рестораціях різного ґатунку, в тому числі й вищого, 10 років. Перший досвід – італійський ресторан у Москві під наставництвом іменитого Дениса Клименкова, перша професійна страва – піца. Далі – успішна кар’єра у різних закладах. Досвід роботи на кухні в пабі розпочався із закладу, де розливали пиво 250 найменувань. Уявіть собі рівень!    

До уваги гурманів! Тут готують авторські страви.

– Усі придумані тут, – каже Максим, – стараннями моїми і наших кухарів. Ну, наприклад, ребра телячі й свинячі – таких в місті більш ніде не знайдете. Є схожі, але наші – особливі. Також є теплі салати на основі риби – лосося. Це теж наш винахід...  Хоча є і більш традиційні страви сучасної кухні.

 

Є відома приказка: короля робить свита. Так-от, і шеф-кухаря роблять кухарі. Трапляється, що відсутність шефа цілком очевидна навіть при вході до зали. І зараз в «0,5» дійшли того рівня, коли і без головного кухаря тут приготують страву так, ніби її зробив шеф. Максим, кажуть про нього колеги, – справжня знахідка, і не лише для цього закладу, а й для всього міста. 

Наразі в закладі працює взагалі молода перспективна команда на чолі з адмістраторкою Оленою Миханько.

Дівчина три роки набувала досвід по різних містах у ресторанних закладах. Пів року тому повернулася до Кропивницького, сповнена нових ідей. 

– Ми оновлюємо сервіс, намагаємося приділити гостям максимум уваги, отримуючи від них зворотний зв'язок щодо їхніх бажань, – пояснює вона. – Прагнемо, щоб відвідувачам було не лише смачно, а й цікаво відпочити. Відтак на осінь ми готуємо багато цікавих програм як по кухні й бару – нові смаколики, так і по розвагах – жива музика, робота ді-джея тощо, – всього розкривати не буду, щоб це стало сюрпризом для кропивничан. 

Вона додає, що у «0,5» діє постійна система знижок, бонусів для, наприклад, іменинників, які замовляють тут банкет. По вівторках, скажімо, – «Піратський день», коли знижка на ром становить 20%, по середах – день барбекю, коли все гриль-меню стає дешевшим також на 20%, і ще багато чого привабливого. Але, зрозуміло, краще один раз посмакувати, ніж почути, тож відвідайте пивоварню на стадіоні «Зірка» самі.

Від автора. Залишити цей паб після одного кухля пінного – неможливо, тому не забувайте: надмірне споживання алкоголю може нашкодити вашому здоров’ю!  

Смачного!

 

*Броварня – пивоварня, яка виробляє і продає пиво;

**Паб – (англ. pub — скор. від public house, буквально — «публічний дім» у значенні «місце збору людей») – заклад, у якому продають алкогольні напої для споживання всередині або поза цим приміщенням. Термін народився у Великій Британії, поширився у її колоніях та згодом по всьому світі.