Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

У Етнолабораторії «Баба Єлька» презентували книгу «Смачна Кропивниччина»

Автор: Нова Газета

29 грудня в Етнолабораторії «Баба Єлька» відбулася презентація збірки автентичних рецептів «Смачна Кропивниччина». Під однією обкладинкою упорядники зібрали понад двісті автентичних страв, зафіксованих під час експедицій проєкту «Баба Єлька» селами Кіровоградщини.

 

Участь у презентації взяли команда, яка працювала над збіркою (це редакція «Нової газети» та ГО «Баба Єлька»), шеф-кухар Ресторації Кропивницьких Василь Дерев’янко, голова обласної ради Сергій Шульга, журналісти кропивницьких ЗМІ та шанувальники проєкту.

Сергій Шульга під час презентації

Презентація відбулася у новому для Кропивницького форматі – у вигляді прес-дегустації. Під час зустрічі в етнолабораторії журналісти та гості мали змогу не лише поспілкуватися з командою «Баби Єльки», а й продегустувати страви, які представив шеф-кухар Василь Дерев’янко.

Смаколики від Василя Деревянка

Для присутніх Василь запропонував вафлі із паштетом із плавленої гречки (основа цієї інтерпретації – страва, про яку «БЄ» розповіла журналістка Олена Белінська із Новомиргорода), мильфей із цибулі та мусом із бринзи (на основі рецепту цибуляників Любові Ремез із села Підвисокого),  печену картоплю з салом і вареним буряком та салат  із буряка, крем-сиру та мусу із чорносливу, поданий на хлібцях.

– Пам’ятаю, як батьки після того, як викопали картоплю, розпалювали вогнище, садили нас довкола і кидали в жар маленьку картопельку. Я запам’ятав той смак і вирішив повторити на сучасній кухні. Звісно, в ресторанній подачі вона не з вогнища, але не гірша за смаком. Також я вирішив спробувати зовсім по-новому подати традиційний для нас продукт – гречку. З неї ми зробили паштет, який за смаком не поступається м’ясному, – розповів про свої кулінарні експерименти Василь Дерев’янко.

Василь Деревянко з Інною Тільновою

За словами Інни Тільнової, це гастрономічне дослідження важко назвати вичерпним, адже «Баба Єлька» побувала лише у 80 селах, а їх на Кіровоградщині майже дві тисячі.

– Нам важко зробити висновки про те, що може бути гастрономічним брендом Кіровоградщини, проте вже зараз на основі польових досліджень ми можемо стверджувати про любов жителів нашої області до капусняку, буряків та кваснини. А ще наша команда пишається тим, що ми вперше вводимо в дискурс топонім «Кропивниччина», нагадуючи таким чином громаді, що час попрощатися із неактуальною назвою «Кіровоградщина», –  розповіла Інна Тільнова.

– Радію, що команді «Баба Єлька» вдалося втілити ідею і розповісти світові про гастрономічну унікальність Кіровоградщини. Треба, щоб книгу «Смачна Кропивниччина» побачило і прочитало якомога більше людей. П‘ять екземплярів купую, щоб подарувати нашим народним депутатам, – сказав Сергій Шульга на презентації видання.

 

Книга вийшла друком у видавництві «Їжак». Придбати видання можна в редакції «Нової газети» або написавши на сторінку «Баби Єльки» у Фейсбуці.

Кошти на книгу ГО «Баба Єлька» збирала під час краудфандингової кампанії на платформі Спільнокошт у рамках проєкту Міжнародного фонду Відродження «EU4USociety». Також видання стало можливим завдяки підтримці родини Березкіних.

Фото Олександра Майорова
та Наталки Андріянової