Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Як військовий медик із Кропивницького займається реабілітацією поранених і дітей

Ігор Крушеницький
Автор: Ігор Крушеницький

Кропивничанин Сергій Горбаньов (псевдо «Азов») на війні з перервами із 2014 року. До війни був священиком протестантського напрямку. Після поранення кілька тижнів перебуває в Кропивницькому. Напередодні Великодня він займався організацією відкриття в місті центру реабілітації військових і дітей з інвалідністю від проєкту «Піхота.ЮА».

 

– Спочатку мобілізація, потім медичний добробат «Госпітальєри», згодом – пара контрактів, і на сьогодні знову в добробаті, в Добровольчому Українському корпусі, – так пунктирно описує свій бойовий шлях чоловік.

Одним із засновників проєкту Сергій став декілька років тому. Метою діяльності «Піхота. ЮА» є патронат військових над дітьми з інвалідністю. Його суть – через допомогу тим, кому скрутніше, допомогти собі.

– Тобто коли боєць допомагає тому, кому гірше, ніж йому, він знаходить стимул жити, набуває енергії й сили перебороти посттравматичний синдром та соціалізуватися в суспільстві. Принаймні йому стає легше це зробити. Причому ще невідомо, хто кому більше допомагає, ми дітям чи вони нам.

І хоч «цільовою аудиторією» «Піхоти» залишаються діти з особливими потребами, у поле зору потрапляють й з інших категорій: діти-переселенці, діти загиблих побратимів та й просто їхні друзі.

– От на відкриття нашого планетарію в Кропивницькому плануємо запросити діток загиблих захисників. Згодом, звісно, будуть й інші категорії, але почнемо саме із них.

Я, як людина дотична до медицини – вивчаю багато медичних курсів – зауважу, що психічні травми дитини й військового дещо схожі. Обоє потребують підтримки. Коли вони разом… Тож маємо унікальних проєкт, на мою думку. Коли дитина дружить із військовим, вона, мабуть, інтуїтивно відчуває схожий діагноз чи психоемоційний стан.

У нас був випадок. У Києві ми запросили до тваринця діток, замовили автобус-паті, це кінотеатр на колесах. Серед дітей була дитина Героя України і під впливом емоцій, вочевидь, вона із ДЦП вперше затанцювала. Неможливо пояснити, як це працює, але це працює. Відчуття взаємодопомоги – дієве. Військові також при цьому переживають піднесення настрою. Ми бачимо в дітях наше майбутнє. Розуміємо, що без них його не буде. Ми воюємо за це. Один з останніх наших проєктів – колектив відправили до Європи, щоб підтримати дітей, які були вимушені виїхати з України, і нагадати їм, що ми їх чекаємо вдома, сказати, що ми їх не забуваємо і будуть у наших серцях до останнього.

– Які форми ви використовуєте в роботі із дітьми?

– От згадував про кінотеатр-планетарій. Там ми показуємо красу творіння Всесвіту. Завдяки 3-D демонструємо його безмежжя тощо.

Практикуємо й озеленення шкільних закладів. Також вдаємося до такої форми, як спілкування із тваринами. Варіантів може бути безліч.

– У Кропивницькому ви тепер будете постійно?

– Маю надію. Принаймні якщо вести мову про планетарій і реабілітаційний центр (мова про тваринець біля обласного шпиталю – Ред.).

За словами Сергія, також активісти «Піхоти» займаються організацією поїздок дітей на акції в інші міста – співпрацюють із дніпровським театром «Артфронт», планетаріями Харкова й Києва.

– Який контингент вашої організації?

– Військові, які служать, які звільнилися через певні обставини, волонтери, активісти.

Із приводу відкриття планетарію Сергій додає, що нині триває робота над створенням при ньому розважальних локацій, фотозони, організацією прогулянок природою й катання на конях.

– Сподіваюся, у Кропивницькому ця робота триватиме постійно. Плануємо, до слова, підвозити й діток із сіл – завдяки шкільним автобусам технічна можливість є.

На момент нашої зустрічі Сергій ще не знав, де й коли відкриється планетарій. За два тижні з місцем і змістом визначилися. Отож дітей чекають у Кіровоградському обласному центрі науково-технічної творчості учнівської молоді, при якому створена і працює громадська регіональна організація Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання “Сузір’я”, за адресою: вул. Вокзальна, 14.

«Літаючі моделі та планери нададуть можливість мати «крила» та стати «пілотом».

Фотозона, яка зробить безкоштовно фото на згадку в образі астронавта.

Спортивні змагання, конкурси, майстер класи, патріотичні сувеніри на згадку, боулінг….

Усі конкурси, як завжди, не мають переможців, у нас переможці усі!» – йдеться в запрошені.

Офіційне відкриття відбудеться незабаром. Про це Перша електронна газета повідомить окремо.

Більше інформації дізнатися можна за тел. 050 910 72 31.

Фото з Фейсбук-сторінки Сергія Горбаньова