Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Крига скресла

Ігор Крушеницький
Автор: Ігор Крушеницький

У Маловисківському районі створили перше об’єднання співвласників багатоквартирних будинків

 

Первістка назвали «Злагода 7А». Про його створення «Нова газета» розпитувала в одного із ініціаторів створення, представника ГО «Фонд розвитку ініціативи громади» Леоніда Жовтила.

– Створення ОСББ мене цікавило досить багато років, ще коли, скажімо, працював у райраді, – розповідає він. – Чимало чув про них, зокрема, завдяки тісним контактам із Всеукраїнською асоціацією органів самоорганізації населення. У цьому напрямку намагався щось зробити ще в ті часи, але не вдавалося, бо у системі державної влади повноваження лімітовані. Відповідно до Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», з першого липня цього року ЖЕКи ліквідуються. Перед мешканцями багатоповерхівок постає питання: або створити ОСББ, або їм управляючу компанію визначить міська влада. Як вона буде керувати – незрозуміло.

Одним із поштовхів до створення став семінар на тему ОСББ у Кіровограді, який провела згадана Всеукраїнська асоціація органів самоорганізації населення, котрий відвідав пан Леонід із працівницею міськради Наталією Онипсенко.

– Після нього ми і прийняли остаточне рішення – брати кермо у свої руки, – пояснює він, – і організовувати людей. Тому що в району досвіду не було зовсім. Ініціативу я бачив, але ніхто не знав, що робити. Бракувало знань, які були у нас, хай навіть теоретичні. Отож, за моєї ініціативи ми з активістами провели низку зустрічей із мешканцями багатоповерхівок. Врешті зрозуміли, що треба провести тренінг у Малій Висці. І провели. Пояснювали здебільшого процедуру. А далі з’явилася недовіра: «Це вони щось хочуть собі взяти». Якраз в той час до нас в об’єднану громаду приїздили поляки для створення стратегічної програми розвитку. І хтось починає розповідати, що Жовтило «хоче наш будинок продати полякам». Створити ОСББ, забрати і продати. Зрештою, ми зрозуміли – усіх не обігрієш. І зайнялися нашим будинком, де я живу.

Мова про п’ятиповерхівку на 120 квартир по вулиці Шевченка, 7А. На початку багато людей не довіряли цій справі. Зібрали ініціативну групу: із шести під’їздів 12 осіб. Якби їх не було, Леонід Борисович за цю справу не взявся б, оскільки самому її довести до кінця неможливо.

Врешті-решт, вдалося подолати і недовіру, й інертність людей. Після вирішення організаційних питань, виконання низки вимог закону 11 травня на карті району з’явилося перше ОСББ. Від початку до реєстрації минуло приблизно два місяці. Його головою обрали підприємця Сергія Шамкого, заступником став Леонід Жовтило.  

Для повноти картини зазначимо, що весь багатоквартирний фонд міста обслуговує один ЖЕК. Очевидно, крім того, що контор більше не буде, появу ОСББ мотивують численні претензії до роботи ЖЕКів.

– У мене до нього були питання, – пояснює Леонід. – Чому, скажімо, цілу добу у під’їзді горить світло. Чому його вимикаю я, а  ЖЕК нічого не робить, щоб економити наші кошти? Чому я сантехніку за його роботу маю давати свої гроші, якщо він отримує зарплатню? Також не видно капітальних робіт. Якщо вони і проводяться, то де їхні звіти за використані наші гроші? Єдине, що видно – дві працівниці регулярно прибирають навколо будинку. А ще я не бачив організаційної діяльності ЖЕКу. Тобто комунікації із людьми не було жодної. 

– Чому, на вашу думку, процес створення ОСББ такий інертний?

– Це справедливо відносно не лише ОСББ, а й децентралізації тощо. Бо Радянський Союз так глибоко в’ївся у наше життя, а особливо у діяльність наших чиновників, що ми не вміємо, не розуміємо, як можна жити по-іншому – коли нами ніхто не управляє, коли ми самі відповідаємо за процеси. Оце і є головним гальмом. Чиновники зовсім не комунікують із людьми. Кажу це відповідально, як людина, яка десять років пропрацювала в райраді на керівних посадах.

По-друге, система державної влади немає логічної, сучасної перепідготовки і підготовки кадрів. Громадський сектор нині набагато цікавіший, ефективніший, прогнозованіший і сучасніший, ніж державне управління, органи самоврядування. Головним їхнім завданням повинно стати спілкування із громадою: що вона хоче, як її ефективно розвивати тощо. А в нас сільради перетворилися на просто виконавчі органи. Мені розповідали депутати, що один сільський голова в районі заявив: ви мені не даєте працювати – я вас буду переобирати. Оце рівень! А ще у нас немає планування розвитку. Тому створення ОСББ і децентралізація, які пов’язані, адже є самоорганізацією населення, у нас не йдуть. Одна із головних причин – в системі управління переважає авторитаризм: від держави до маленької сільради. А децентралізація, ОСББ – це інструменти, що не дозволяють йому розвиватися.

– Влада нової об’єднаної громади підтримала вас?

– Наскільки я чув, міський голова підтримує. Але щоб особливо цікавилися, то не скажу. Вони ж вихідці із старої системи, минуло лише півроку. Тож вони самі ще навчаються.

Леонід зауважує, що щойно нове ОСББ «засвітило» інформацію про створення, представники сусідніх будинків проявляють більш жвавий інтерес. І в допомозі їм не відмовляють.  Це особливо цінно тим, що «Злагода» всі кутки і камені спотикання пройшла на практиці. Тож новим об’єднанням завдяки Жовтилу і його команді буде значно легше. Вона готова допомогти, провести навчання в будь-якому регіоні.

– Будинок по вулиці Шевченка, 3 активно готується, – додає він, – і я впевнений, що його мешканцям усе вдасться, бо в них теж гарна команда.

Заступник голови «Злагоди» зауважує і на тому, що ОСББ може розвивати прилеглу до будинку територію, нежитлові приміщення із користю для себе. Тим більше, що на відміну від великих міст Мала Виска не потерпає від самозахоплення землі.

– Із територією навколо будинку проблем немає, – пояснює він. – Будемо вивчати. Наприклад, на нашій землі є гаражі. Логічно було б зайнятися і  приміщеннями. Скажімо, в будівлі є фітнес-клуб, майстерня з ремонту побуттехніки. Вони орендували площу у ЖЕКУ, тепер будуть у нас. Ще є приміщення, яке може стати офісом ОСББ. До речі, правління розмірковує над тим, що, можливо, знизить орендну платню для фітнес-клубу. Бо дві тисячі гривень – дорого для райцентру. А вони, між іншим, роблять добру справу – привчають  молодь до здорового способу життя. Побачимо, можливо, ми зменшимо платню, а вони робитимуть знижки для дітей із нашого дому.  

Більшість першочергових планів «Злагоди 7А» стосуються економії. Перш за все – утеплення під’їздів новими вікнами завдяки державній програмі енергоефективності, установка економних ламп освітлення в них. А ще злагодчани хочуть змінити систему здавання сміття – зробити цивілізоване роздільне сортування. Зібрані пластик, скло, макулатуру будуть продавати.

– До речі, уявіть, ми, жителі одного будинку, нарешті один одного знаємо, – тішиться Леонід Борисович. – Ми всі почали вітатися, щось розпитувати у нових знайомих. Раніше, а я живу в будинку дев’ять років, ми здебільшого навіть не віталися. А сьогодні знаємо, що ті – в Італії на заробітках, а в тих – дитина захворіла. Усі разом почали цікавитися життям усього будинку: як там у нас справи, а може, допомогти, а давайте зробимо те? Ось через це я вірю в наш успіх!