Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Непрозорі закупівлі Кіровоградщини

Автор: Нова Газета

Майже рік тому, 17 лютого 2016 року, Президент України Петро Порошенко підписав новаторський  для України Закон «Про публічні закупівлі». Головними нововведеннями документа стало створення електронної системи «ProZorro» та офіційне закріплення обов’язку проведення усіх держзакупівель саме через цю систему. Розробники сподівалися за допомогою інноваційного підходу мінімізувати корупційну складову в процесі покупки тих чи інших робіт, товарів чи послуг за бюджетний кошт. Крім того, «ProZorro» мала б економити державі кошти. Однак не все вдалось прорахувати. 

 

На заваді прогресу стали не технічні збої, неполадки системи чи недопрацьованість закону. Головною перепоною виявились самі люди, а точніше – чиновники, що звикли працювати за звичною схемою – «свої люди», «прямі» договори, «відкати» і так далі. Не стала винятком із правил і Кіровоградщина.

Цього разу ми спробуємо згадати приклади найбільш типових «зрад», котрі мали місце минулого року та потрапили до реєстрів «ProZorro».

Відкриває наш рейтинг Маловисківський центр зайнятості, котрий у серпні 2016 року примудрився підписати угоду на постачання вугілля з ТОВ «Макреалгрупп», при цьому проігнорувавши три більш вигідні пропозиції.  Втрачена вигода для бюджету на той момент склала близько 30 тисяч гривень, і це був лише початок.

Відзначимо, що вугільні тендери на Кіровоградщині частенько супроводжуються скандалами. Чого варта закупка вугілля КЗ «Знам’янська міська лікарня імені А. В. Лисенка», що відбулась наприкінці вересня. Тоді заклад, відхиливши три дешевші пропозиції, уклав договір на поставку палива з ТОВ «Євроальянс ЛТД». Як виявилось, фірма закуповує вугілля у ТОВ «Фірма «Річна», співвласником котрої є житель міста Шахтарськ Володимир Павлович Сашенков – президент місцевого футбольного клубу, що грає у так званій «Лізі ДНР». Походження самого вугілля, як розумієте, також викликає багато запитань. На щастя, виникли вони не лише у журналістів, а й у прокуратури.

Гріх не згадати й про абсолютно чесний, відкритий та прозорий тендер, котрий у листопаді провело ДП «Оникіївське лісове господарство». Мова йде про придбання новенького позашляховика Hyundai Tucson в топовій комплектації – 6-ступенева коробка передач, дизельний двигун 2.0 CRDi максимальною потужністю 185 к.с., шкіряний салон, 19-дюймові диски… Та головною «фішкою» нового автомобіля, котрий вкрай необхідний лісівникам, є спеціально облаштований панорамний скляний дах, за котрий державне підприємство не пошкодувало зайвих 24 тис. грн.

Немало минулоріч було й закупівель, до котрих тендерні комітети допускали не лише підо-
зрілі, а я відкрито пов’язані між собою підприємства, хоча це й прямо заборонено законом. Подібна ситуація мала місце при останній закупці ОКВП «Дніпро–Кіровоград» гідрооксихлориду алюмінію – спеціального хімреагенту, що використовують для очистки води централізованого водопостачання. Так-от, зв’язок між  учасниками тендеру – ТОВ «Торговий будинок «Аква-Холдинг» та ТДВ «ПХЗ «Коагулянт» − не лише свого часу довели журналісти, а й запримітила СБУ, через що закупку річної давності було відмінено, а потім довго оскаржувано в судах. Та незважаючи на цей «шлейф», що тягнеться за фірмами, у листопаді 2016-го договір на поставку реагенту на 2,4 млн грн було благополучно підписано.   

Ну і закриває наш «парад зрад» Пологовий будинок №1, котрий наприкінці 2016-го провів просто-таки показовий лікнеп – «як уникнути аукціону шляхом дроблення предмета закупівлі». Як відомо,обов’язок проводити аукціони та вибирати із запропонованих пропозицій кращу застосовується  «до замовників за умови, що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тис. грн, а робіт – 1,5 млн грн». Обійти закон медики вирішили досить елегантно – замість одного договору на 1,79 млн грн підписали два, на  1,05 млн та 735,18 тис. грн. Причому обидва договори в один день і по суті на одні види робіт. Ну а чого ж, все як по підручнику.

Як би там не було, а ми продовжуємо слідкувати за роботою чиновників всіх рівнів та моніторити закупки на «ProZorro». Як свідчить практика, там можна знайти багато цікавих «зрад».

Павло Лісниченко, редактор Центру медіарозслідувань «Прозоро»