Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Є В ДЕКЛАРУВАННЯ ПОЧАТОК, НЕМАЄ В НЬОГО КІНЦЯ

Ігор Крушеницький
Автор: Ігор Крушеницький

Другого квітня в Україні стартувала реформа системи охорони здоров’я. Як і всі новації, вона викликає чимало запитань. На основні з них під час прес-конференції минулої п’ятниці відповів директор департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Олег Рибальченко.

 

Перш за все він зауважив, що наразі йдеться про перший етап реформи – зміни у мережі первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД). Вони стосуються структури й організаційних форм та принципів фінансування. Олег Рибальченко нагадав, що нині діюча мережа ПМСД представлена лікарями загальної практики сімейної медицини, терапевтами і педіатрами. В області нині функціонує 21 центр ПМСД, котрі мають статус окремих юридичних осіб. Їхніми структурними підрозділами є амбулаторії загальної практики – сімейної медицини (АЗПСМ), які мають власну мережу у вигляді ФАПів.

– У подальшому ці амбулаторії можуть мати статус самостійних підрозділів із власною мережею, – додав директор департаменту. – Майбутні зміни пов’язані із тим, що АЗПСМ поділяться на амбулаторії групового надання меддопомоги і монопрактики. До першого типу належатимуть заклади з кількома лікарями, другий передбачає одного. Норматив навантаження у майбутньому на одного сімейного лікаря у середньому складатиме 1800 пацієнтів, терапевта – 2000, педіатра – 900.

Однак, за його словами, є території, на яких буде дозволено цю норму збільшити через географічні й демографічні особливості. Мова про Новоархангельський, Благовіщенський, Бобринецький, Кіровоградський, Компаніївський, Маловисківський і Устинівський райони.

У процесі реформи згадані центри ПМСД реорганізують у неприбуткові комунальні підприємства, мережа лікарських амбулаторій загальної практики – сімейної медицини розшириться до 141 (буде побудовано 21 нову), а ФАПи стануть підрозділами амбулаторій – пунктами здоров'я. Ці пункти – фактично ті самі ФАПи, але в них лікарі будуть вести особистий прийом двічі на тиждень. Мова про сімейних лікарів, більшість яких нині постійно перебувають в амбулаторіях у райцентрах чи великих селищах. Відтак зі змінами вони наближатимуть свої послуги до сільського населення. Таким чином формуватиметься спроможна мережа ПМСД, в яких принцип доступності виписаний у вигляді відстаневої досяжності – в радіусі семи кілометрів від амбулаторії. Так само сім кілометрів досяжності передбачено для пунктів здоров’я.   

Усі амбулаторії повинні бути забезпечені інтернетом, оснащенням за затвердженим табелем (щоб провести аналізи крові, сечі, кардіограму), засобами телемедицини, щоб за потреби лікар міг проконсультуватись у вузького або досвідченішого фахівця.

Чи не найбільше запитань викликає процес укладання декларації із лікарем.

– Процедура ця відбувається досить просто, – зазначив Олег Рибальченко. – Перш за все пацієнту слід визначитися, якого лікаря він хоче обрати. Потім звернутися до нього, маючи при собі паспорт, ідентифікаційний податковий код, та надати ці дані разом із номером мобільного телефону. У кожному закладі буде уповноважена особа, яка вже має електронний підпис і на підставі цих даних внесе інформацію про пацієнта в реєстр Національної служби здоров’я. Потім на його телефон надходить СМС із кодом підтвердження. Його треба надати уповноваженому,  який вносить його до реєстру. Після цього роздруковуються два екземпляри декларації, які пацієнт завіряє підписом. Один залишається в нього. Наразі цей процес триває у тестовому режимі.

– Ця кампанія має початок, – зауважив посадовець, – але не має кінця. Вона триватиме постійно впродовж усього часу існування мережі. Тобто у будь-який час пацієнт під час звернення до медзакладу може підписати декларацію.

Підставами відмови в укладанні угоди можуть бути такі моменти. Перший – коли заклад на час звернення технічно не може це забезпечити (проблеми з інтернетом тощо). Хоча у цьому разі пацієнту повинні повідомити, коли це можна зробити. Другий момент – лікар на момент звернення вже має нормативну кількість пацієнтів.

Важливо знати, що усі громадяни матимуть доступ до медобслуговування незалежно від того, чи уклали вони декларацію. Тобто якщо ви не готові до новацій, вас лікуватимуть як раніше, за старою системою.

Попри те, що реформа не обмежує громадян у виборі будь-якого фахівця із будь-якого медзакладу, сам Олег Рибальченко радить укладати декларації із лікарем з найближчого закладу до дому. Це найраціональніше з огляду на відстань, зокрема коли ви захочете, щоб лікар обслужив вас удома.

Як прогнозується, за нових умов кожен лікар буде зацікавлений надавати якомога якісніші послуги хворому. Перш за все через те, що відтепер, коли гроші йдуть за пацієнтом, основним джерелом доходу лікаря та медзакладу, в якому він працює, стануть обсяги виплат, які у свою чергу залежатимуть від кількості і віку пацієнтів. Тож погано лікувати чи надавати консультацію стане невигідно – пацієнти можуть перейти до більш відповідального й ефективного лікаря, і зробити це буде досить легко. Більше того, якщо медик надасть кваліфіковану допомогу, то й роботи у нього поменшає, адже пацієнт менше хворітиме й, відповідно, ходитиме на прийоми менше.

За кожного пацієнта у 2018 році медзаклад і лікар отримуватимуть 370 гривень на рік, а в наступному – 450 грн. При цьому будуть застосовуватися коригувальні вікові коефіцієнти. Наприклад, якщо лікар має пацієнтів до 5-ти років, коефіцієнт становить 4,0 (тобто за надання медичної допомоги дітлахам отримуватимуть вчетверо більше коштів), для пацієнтів 6-17 років – 2,2, для пацієнтів 18-39 років – 1, для пацієнтів 40-64 років – 1,2 та для пацієнтів старше 65 коефіцієнт становить 2,0. Кошти між лікарями первинної медицини розподілятиме головний лікар закладу пропорційно до кількості осіб, з якими укладено декларації. За усім цим слідкуватиме наглядова рада.

У перспективі заклади «первинки» мають відійти ОТГ. Це відбудеться тоді, зазначив Олег Рибальченко, коли всі ПМСД перетворяться на комунальні підприємства і всі вони укладуть угоди із Нацслужбою здоров’я на фінансування. За попередніми планами, це відбудеться до 2 липня цього року.

Ігор Крушеницький, фото із сайту ОДА