Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Маловисківська міська рада судитиметься через недоотримані 7,5 млн грн

Автор: Нова Газета

Як повідомляє сайт міськради, протягом 2016 – 2018 років Маловисківська ОТГ недоотримала близько 7,5 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб від установ, розташованих на території громади. Факти недоплати суми ПДФО виявлено наприкінці лютого 2018 року.

Податки не сплачували Територіальний центр соціального обслуговування населення Маловисківського району, відділ освіти, молоді та спорту Маловисківської РДА, Маловисківська центральна районна лікарня, Маловисківський центр первинної медико-санітарної допомоги.

«Усі ці установи розташовані у місті Мала Виска, в яких працюють мешканці громади, на благо яких ми і намагаємося покращити якісні показники життя, створюючи їм комфортні умови проживання на території ОТГ, – зазначає маловисківський міський голова Юрій Гульдас. – При цьому замість того, аби поповнювати бюджет міської ради, їхні податки сплачуються на рахунки сільських рад, які не увійшли до складу ОТГ. 7,5 мільйона гривень для нас величезна сума, яка дозволила б реалізувати низку важливих соціальних проектів. Для порівняння: на ремонт дитячого садочку «Чебурашка» було витрачено близько 1,6 млн грн, на капітальний ремонт дороги між Малою Вискою та Паліївкою – 1,5 млн грн. Тож не складно зрозуміти, скільки б ми могли реалізувати на користь громади соціальних проектів, отримавши фінансовий ресурс у 7,5 мільйона гривень».

Після виявлення фактів несплати ПДФО адміністрація Маловисківської міської ради розпочала «перемовини» із керівництвом РДА та керівниками структурних підрозділів РДА – боржників ПДФО. Перші листи із констатацією фактів недоплати було спрямовано у лютому 2018 року.

У відповіді на звернення керівництво Маловисківської РДА, спираючись на Бюджетний кодекс, констатувало: «Перерахування коштів з податків фізичних осіб проведено відповідно до чинного законодавства України».

Після повідомлень боржників про факт недоплати ПДФО з липня 2018 року керівники цих установ розпочали процес перереєстрації установ на інші юридичні адреси (підстава – розпорядження Маловисківської РДА), при цьому не змінюючи фактичного місцезнаходження. Так Територіальний центр соціального обслуговування, відділ освіти, молоді та спорту Маловисківської РДА, Маловисківський центр первинної медико-санітарної допомоги перереєстрували місцезнаходження юридичних осіб – с. Велика Виска, а Маловисківську районну лікарню – у с. Оникієве, яке розташоване за 30 кілометрів від їхнього фактичного місцезнаходження.

«Ми відслідковували ситуацію. Всі факти, які, на наше переконання, обмежу-ють право громади на отримання ПДФО, було викладено у окремих листах зверненнях до органів ДФС, прокуратури Кіровоградської області, управління захисту економіки в Кіровоградській області. Адже виявлені факти це пряме порушення Бюджетного кодексу», − коментує ситуацію Тетяна Захватихата, юрист Маловисківської міської ради.

Наразі Маловисківська міська рада звернулась до Господарського суду Кіровоградської області, аби в судовому порядку повернути кошти.

Людмила ЛИННИК