Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

ЛІКАРЯМ – ПО 20, МЕДСЕСТРАМ – ПО 13

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

Чи підвищили зарплату медикам Кіровоградщини?

 

Ще у червні минулого року українці отримали чергову обіцянку, яка здалася скоріше примарною, ніж реальною. Президент Володимир Зеленський підписав указ про мінімальний рівень оплати праці, пообіцявши під час виступу у парламенті, що з січня 2022 року українські медики отримають нові зарплати. Лікарі – як мінімум 20 тисяч гривень, середній медперсонал – від 13,5 тисяч гривень. Гроші для цього віднайдуть за рахунок збільшення видатків на програму медичних гарантій – на це виділено 34 мільярди гривень.

Натомість, як вважає голова обласної профспілки працівників охорони здоров’я Лариса Козлова, цих коштів не вистачить на підвищення заплат медикам. «За підрахунками профспілки, цю суму треба збільшити вдвічі, якщо цього не зробити, то, за розрахунками наших головних лікарів, нам треба скоротити медичний персонал з 1 січня від 50 до 60 відсотків. Люди можуть залишитися без медичної допомоги», – наводить її слова Суспільне.

У теорії 15 січня медики мали отримати аванс, нарахований за новими принципами.  Як з’ясувала «Нова газета», між президентською обіцянкою і сумою зарплати за січень утворилася величезна прірва, наповнена бюрократією, відсутністю механізмів нарахування та реальних грошей.

Напередодні нового року проект постанови надбавки лікарям опублікували на сайті Міністерства охорони здоров’я. У документі йшлося про те, що «розмір надбавки за престижність праці медичним працівникам… обчислюється, виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298».

Заступниця Маловисківського міського голови з гуманітарних питань Алла Жовтило каже, що конкретних розрахунків та алгоритму нарахування підвищених зарплат вони не отримували, тому працюють  «у старому режимі». Два медичні заклади (КНП «Маловисківська лікарня» і Маловисківський центр первинної медико-санітарної допомоги) громада прийняла під свою опіку нещодавно. На 2022 рік у бюджеті громади передбачені видатки на оплату комунальних послуг (це десь понад три мільйони гривень), також громада допомагає інтернам платити за комуналку в гуртожитку, у бюджет закладене фінансування на обстеження призовників, кошти на профогляди педагогів, за потреби виділяють кошти на придбання інсуліну.

«Поки що проблем не було. Щодо нових зарплат, які має забезпечити НСЗУ, то наскільки я розумію, офіційного документа ще не надходило. На сьогодні зарплати лікарів фінансуються відповідно до укладених контрактів з НСЗУ. Говорити, що ми готові співфінансувати проанонсоване підвищення зарплат медикам з міського бюджету, я не можу. Якщо держава і справді надасть кошти на підвищення оплати, можливо, буде легше. У зв’язку з підвищенням комунальних тарифів важко забезпечити навіть обов’язкові видатки. Але будемо шукати виходи», – прокоментувала Алла Жовтило.

Конкретний розмір за престижність праці медичного працівника установлюватиме керівник медзакладу, – ідеться у згаданій вище постанові. Виконуючий обов’язки керівника Новоукраїнської центральної лікарні Віталій Запорожець так само, як і маловисківська чиновниця, підтверджує – ні коштів, ні розпоряджень, на основі яких можна встановити конкретний розмір оплати за престижність, на початок січня заклад не отримував.

«Президент пообіцяв, а механізму розрахунку і нарахувань немає і коштів на це теж немає. На сьогодні (12 січня – Ред.), коли  до 15 січня треба видати аванс, немає розуміння і немає нічого. Це по всій Україні таке, я зідзвонююся з колегами і чую від них те ж саме», – коментує він ситуацію.

Паралельно із очікуваннями на високу зарплату, у багатьох медпрацівників з’явився ризик бути звільненими.

 

 

 

Медсестра одного із кропивницьких медзакладів (жінка попросила не називати її прізвища) розповіла «Новій газеті», що їх уже попередили про звільнення.

«Якщо чесно, нас уже зараз почали звільняти. Зараз моя зарплата на руки – 4619 гривень. Це я вам кажу, дивлячись у свою відомість. Тобто мені дотягують до мінімалки завдяки стажу та категорії, але потім із цієї мінімалки вираховують податки і ось такі гроші я отримую на руки.  Складається враження, що економія відбувається всіма можливими способами. Я хочу нормальну адекватну зарплату, щоб вистачало на життя, а не мінімалку, з якої вираховують… І знаєте, навіть обіцяних і захмарних 13500 – це теж мало з такими цінами, як зараз.

Кажуть, що в березні буде третя хвиля скорочень, можливо тоді й «натягнуть» на зарплату медсестрі. Працювати немає кому, не розумію, як це називається? Одна медсестра на маніпуляціях і посту не справиться за 13 тисяч. Але я більше ніж упевнена, що в січні ми отримаємо звичайну зарплату», – каже Вікторія. 

В обласному Департаменті охорони здоров’я підтвердили інформацію щодо відсутності механізмів нарахування підвищених зарплат медикам. Виходить, що наразі зарплата у 20 тисяч гривень для лікарів така ж, як і у 4 тисячі євро для вчителів.