Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

АКТИВІСТИ «ЛЖВ» ПРОСЯТЬ У МІСЬКОЇ ВЛАДИ ПІДТРИМКИ У БОРОТЬБІ З ВІЛ

Автор: Нова Газета

У Кропивницькому протягом нинішнього року обстежено майже п’ять тисяч осіб, з яких у 49 виявили ВІЛ, а від інфікованих матерів народилося 17 дітей. Такі дані медики озвучили журналістам під час прес-конференції «Маршрут пацієнта: від виявлення до подолання ВІЛ».

 

За словами лікаря-інфекціоніста поліклінічного відділення №5 КЗ «Поліклінічне об’єднання м. Кіровограда» Людмили Корінної, на базі медичного закладу вже протягом трьох років працює кабінет довіри. Нинішнього року зі 101 обстеженого пацієнта було виявлено четверо віл-позитивних. Обстеження – безкоштовні та анонімні.  Що робити, якщо пацієнт отримав позитивний результат? За словами лікаря-епідеміолога Кіровоградського обласного центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом Ірини Луняченко, лікарі-інфекціоністи намагаються якнайшвидше обстежити пацієнта на 4СD-клітини, щоб знати, чи потрібно призначати АРВ-терапію. Це дослідження проводиться в лабораторії діагностики. Після отриманого результату лікар рекомендує, що робити далі.

Соціальним супроводом ВІЛ-позитивних та осіб із основних груп ризику займаються працівники Кропивницького обласного осередку Благодійного фонду «ЛЖВ». Нинішнього року вони взяли під опіку понад дві тисячі кропивничан.

«Це соціальний супровід 366 ВІЛ-позитивних осіб, 180 клієнтів програм ЗПТ, 66 осіб, що перебувають на амбулаторному лікуванні туберкульозу тощо. Соціальні робітники постійно проводять профілактику серед ув’язнених, безхатьків та осіб, що звільнилися з місць позбавлення волі. Завдяки підтримці міжнародних донорів нам удалося забезпечити послугами з догляду та підтримки всіх наших клієнтів. Наприклад, протягом року нам вдалося вилікувати  від гепатиту  С 19 ВІЛ-позитивних пацієнтів», – зазначив керівник обласного відділення «ЛЖВ» Олексадр Александров. Користуючись нагодою, активісти звернулися з проханням до міської влади забезпечити співфінансування патронажу та соціального супроводу клієнтів організації, роботу центру денного перебування для дітей, яких торкнулася епідемія ВІЛ, оскільки в умовах часткового скорочення фінансування Глобального фонду боротьби зі СНІДом неурядові організації не зможуть забезпечити це самостійно.

Прес-служба КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД»