Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

У Синюсі «нашаманили» із землею

Ігор Крушеницький
Автор: Ігор Крушеницький

У той час, коли виділення землі учасникам АТО йде зі скрипом, чиновники успішно знаходять для «оприходування» ділянки, відбираючи землі громади. Принаймні така ситуація склалася в селі Синюха, що під Новоархангельськом, де в селян відібрали єдине пасовище.

 

Про скандал минулого тижня під час прес-конференції у Кропивницькому прес-клубі розповіли жительки села Любов Язловецька, Надія Сербіненко-Голуб та депутат Новоархангельської селищної ради Євген Козакул.

Історія із громадським пасовищем у згаданому селі, що адміністративно входить до Новоархангельської селищної ради, склалася більше двох років тому, зазначив депутат. Донедавна люди навіть не знали, що пасовище вже не їхнє, що його передали у приватну власність під особисте селянське господарство (ОСГ).  

2016 року у Синюсі відбулися великі збори, в яких взяли участь місцеві жителі, голови РДА та райради, депутат обласної ради. На них порушили питання повернення пасовища (площею приблизно 14 га) синюхівцям, які там випасали худобу з діда-прадіда.

– Селищний голова Юрій Шамановський тоді пояснював людям, – зазначив Євген Козакул, – що цю землю буцімто орендував громадянин на прізвище Діордій. Це один із знайомих, друзів чи, як подейкують, людина, яка має родинні зв’язки із Шамановськими. І тоді ж голова пообіцяв людям, що протягом незначного часу він вирішить питання щодо повернення пасовища громаді. Але, на жаль, минув рік, і селяни помітили, що оцей Діордій почав господарювати на цій землі. Випиляв зелені насадження, і нещодавно ми дізналися, що він почав виорювати пасовище. Більш того, мешканцям села він погрожував знищити будь-яку худобу, яка зайде на пасовище.    

За словами пана Євгена, після того, як до нього із колективною заявою звернулися жителі Синюхи, він почав досліджувати це питання і встановив: Надія Шамановська, дружина згаданого Юрія Шамановського, будучи в.о. голови  селищної ради попереднього скликання, посприяла передачі цієї землі у приватну власність кільком громадянам із прізвищем Діордій, а також нібито якійсь родичці пана Шамановського.  

– Якщо глянути на кадастрову карту, – продовжив депутат, – можна дізнатися, що пасовище у 2014–2015 роках було захоплене, розпайоване і привласнене.

12 травня жителі Синюхи прибули до голови сільради і поцікавилися, яким чином Юрій Павлович буде повертати землю. Крім того, ми вимагали надати нам документи, які можуть пролити світло на захоплення пасовища. Із дев’ятої до тринадцятої години він категорично заперечував нам у праві отримати відповідні протоколи сесії ради, її рішення і рішення земельної комісії, що стосуються цього питання. Я, депутат селищної ради, почув таке: ми не можемо надати вам документи, бо надаємо їх за згодою сторін. Отака ось юридична новація…

Врешті-решт, Євген був змушений викликати наряд поліції для фіксації скоєння такого кримінального правопорушення, як перешкоджання діяльності депутата. Після їхнього прибуття, зазначає пан Козакул, Шамановський різко змінив своє небажання надавати інформацію і документи і пообіцяв, що надасть офіційну відповідь на запити із копіями документів. Але вона так і не надійшла (станом на 17 травня). Тим часом депутат сподівається, що поліція проведе розслідування і справу передадуть до суду. 

  – Нам дуже боляче і прикро. Про передачу пасовища ми дізналися лише тоді, – розповіла Любов Язловецька, – коли Діордій став випилювати дерева, які люди посадили для затінку. Вивезли 16 причепів колод. 80 голів скотини залишилися без випасу. Пасти в селі більше ніде… Як людям вижити? В селі роботи немає, ферм немає. Ситуація дуже напружена, люди готові на відчайдушні дії. У сім’ях є по троє-четверо дітей. От здали молоко – є за щось жити.

Більш того, додала вона, жоден працівник соціальної сфери в Синюсі не має землі.

– Натомість Юрій Павлович, – стверджує Євген Козакул, – землею не обділений. За даними публічної кадастрової карти, він офіційно має в оренді 58 і 38 гектарів. Люди подейкують, що має ще. 

Отож, синюхівці досі не знають ні дати, ні підстав, ні іншої інформації щодо виділення землі пасовища приватним особам для ведення ОСГ. 

 – На підставі чого ми вирішили, – пояснив Євген, – що ця земля передавалася під час керування Надії Шамановської. У кадастровій карті зазначено, що ці люди, Діордії, отримали права власності на ділянки у 2015 році, коли виконувачем обов’язків голови селищної ради була саме Надія Василівна.

На думку депутата, все мало відбуватися так. В.о. голови разом із депутатами мали зустрітися із жителями села і спитати в них, що із пасовищем робити: розпаювати його, давши місцевим чи іншим, чи не чіпати взагалі.

– Натомість тодішня і нинішня влада (Надія Шамановська – нині секретар селищної ради – Ред.), – зазначив Козакул, – вирішала, що їй не варто цікавитися думкою мешканців села Синюха. Вони якимось чином, мабуть, на сесії селищної ради попереднього скликання вирішили землю просто розпаювати і роздати своїм наближеним.

Крім кількох депутатів Новоархангельської селищної ради цим питанням зайнялася громадська організація «Українська правозахисна агенція». Голова її правління Павло Дейнека під час прес-конференції повідомив, що наразі активісти ГО збирають пакет необхідних документів, щоб, перш за все, зрозуміти, яким чином далі слід діяти.

– Певне бачення вже є, – розповів він, – але, разом з тим, поки що громада, як бачимо, побудувала свій шлях на тому, щоб тиском змусити селищного голову і раду скасувати відповідні документи… Якщо таким чином не вдасться, то шукатимемо інші шляхи скасування тих актів або в судовому порядку, або в іншому правовому.    

Євген Козакул один із варіантів вбачає в початку процедури відкликання голови селищної ради з посади. Як відомо, недавні новації в законодавстві дещо полегшили цей процес.

До речі, ось як висвітлили згадану зустріч жителів Синюхи з головою 12 травня на сайті Новоархангельської селищної ради:

«12 травня на прийом до селищного голови прибула ініціативна група громадян – жителів с. Синюха. Головним питанням обговорення стало виділення громадського пасовища в с. Синюха.

Селищний голова вислухав кожного відвідувача, адже це питання стосується безпосередньо селян. Після тривалого обговорення сторони дійшли спільного рішення. А саме – селищна рада повідомить громадян, що мають право власності на проблемні земельні ділянки, про призупинення користування вищевказаними земельними наділами і проведення процедури обміну землями відповідно до чинного  законодавства.

Проблемну земельну ділянку буде оформлено як пасовище с. Синюха».

«Нова газета» стежитиме за подальшим перебігом подій в Синюсі.