Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Плани уряду на 2018 рік: що очікувати українцям

Автор: Нова Газета

Під час зустрічі із регіональними ЗМІ прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що ключова діяльність уряду у 2018 році стосуватиметься модернізації країни та підтримки економіки, зокрема в аграрному секторі.

 

За словами прем’єр-міністра, у 2018 році передбачається зростання національної економіки на рівні 3%. «Це означає, що ми виробимо не менше ніж на 400 млрд грн. додаткової продукції в країні», – пояснив Гройсман і додав, що в ній вже зацікавлені закордоном. – «У нас є зона вільної торгівлі з Європейським союзом, а це 40% нашого експорту. Запрацювала ЗВТ з Канадою. Також ми відкриваємо нові ринки в Азії й Африці. Це нові ринки, яким потрібна українська продукція, бо вона є конкурентною».

Сприятиме зростанню економіки й розвиток агропромислового комплексу, який у 2018 році відчує значну урядову підтримку. «Ми спрямуємо 2,5 млрд грн. на компенсацію 25% вартості будівництва нових фондів – ферм та молочнотоварних комплексів. Кожній родині в селі, яка вигодовуватиме теля до року, ми відшкодуємо дві з половиною тисячі гривень. Також аграрії отримають компенсацію 25% вартості придбання сільгосптехніки вітчизняного виробника. Малі фермерські господарства, купуючи українську техніку отримають компенсацію 40% її вартості», – наголосив очільник уряду.

Окремою урядовою програмою передбачена підтримка фермерських господарств, які мають до 500 га землі. Вони мають змогу отримати компенсацію 80% вартості посадкового матеріалу. Володимир Гройсман очікує, що це дозволить створити в Україні понад 3000 га нових садів.

Прем’єр-міністр переконаний, що середня зарплата в країні за нинішніх умов має складати не менше 10 тис. грн. і розраховує досягти цього показника у цьому році. «Минулого року ми підвищили пенсії в середньому на 561 грн. Наступне важливе питання ми вирішимо з 1 січня 2019 року – підвищимо пенсії людям з великим стажем, але у яких були низькі заробітки. Особливо це стосується людей із сільської місцевості», – додав Гройсман.

На прес-конференції були присутні і медійники із Кропивницького, у тому числі кореспондент «Нової». На жаль, нам не вдалося запитати у прем’єра про накипіле питання ремонту дороги на Миколаїв і лише у приватній розмові з журналістом «КП» Гройсман лаконічно відповів, що бетонка таки буде.

Олег Козупляка