Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Україна – не шкуродерня: Кропивницький приєднався до акції на захист тварин

Автор: Нова Газета

20 липня активісти, волонтери і просто небайдужі  містяни  зібралися на площі Героїв Майдану, щоб приєднатися до всеукраїнської акції «Україна – не шкуродерня»,  що стала відповіддю на шокуючі події у комунальному підприємстві «Центр захисту тварин» у Миколаєві. Там, за даними волонтерів, були вбиті майже сотня собак і близько 50 цуценят, для котрих підшукували господарів.

 

Ця подія збурила суспільство, акцію підтримали у багатьох містах України синхронно, люди приходили сім’ями, дехто зі своїми улюбленцями, серед яких були й ті, котрі колись жили на вулиці. Організатори акції зазначили, що випадок у Миколаєві не став прецедентом, вбивство як спосіб регуляції чисельності безпритульних тварин практикують і в Кропивницькому, хоча місцева влада відхрещується від цього. Активісти зібрали підписи під зверненням до Президента з низкою вимог, серед яких – заборона евтаназії, вирішення проблеми чисельності безпритульних тварин гуманними методами,  вимога покласти край бездіяльності поліції, судів та органів влади у питаннях захисту тварин та покарання живодерів.

За словами зоозахисників,  жорстокість до тварин – це, перш за все, сигнал про подальшу жорстокість до людини. У всіх європейських країнах ці злочини караються дуже серйозно. Тому відповідальність має бути сувора. Безкарність породжує ланцюгову реакцію. У гуманній, цивілізованій країні такі речі не повинні мати місце, вважають активісти. Всі домашні тварини повинні бути зареєстровані і власники мають нести відповідальність за ту тварину, яку вони взяли. У людей потрібно виховувати  соціальну відповідальність, адже бути сильним – це, перш за все, бути  гуманним, добрим і чуйним.

Хочемо нагадати, що минулого року Верховна Рада посилила покарання за жорстоке поводження з тваринами і проголосувала за закон №5119-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

За побиття і знущання над тваринами передбачено штраф у розмірі від 3400 до 5100 грн і конфіскація тварини в тому випадку, якщо її життю загрожує небезпека. За колективні знущання штраф зростає до 8500 грн або ж 15 діб арешту.

За вбивство тварини передбачений тюремний термін до шести місяців, а якщо це сталося на очах дитини, то шкуродер може сісти у в'язницю на термін від трьох до п'яти років.

Олена Цюцюра