Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Зупинився сонячний годинник Володимира Панченка

Автор: Нова Газета

Літературознавець, письменник, професор Києво-Могилянської академії, громадський діяч, почесний громадянин Кропивницького пішов із життя увечері на Покрову.

 

Володимир Євгенович Панченко народився 2 вересня 1954 року на Одещині в селянській родині. Закінчив філологічний факультет Одеського державного університету імені І. І. Мечникова у 1975 році.

1979 року захистив кандидатську дисертацію, 1998 – докторську. Від 1979 року – член Спілки письменників України. З 1984 до 2001 рік жив у Кіровограді, де працював доцентом, завідувачем кафедри зарубіжної літератури та компаративістики, професором Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка.

Володимир Панченко – автор численних наукових статей, монографій, підручників на літературну та історичну тематики. Був народним депутатом І демократичного скликання Верховної Ради (входив до складу національно-демократичної опозиції до комуністичної більшості), членом Українського ПЕН-клубу.

Два останні роки він боровся із тяжкою хворобою. Попри це упродовж 2018-2019-го побачили світ цілих три його книги – «Повість про Миколу Зерова», «Літературний ландшафт України» і книга, що стала останньою – «Сонячний годинник».

Колектив «Нової газети» висловлює щире співчуття колегам, близьким та рідним Володимира Євгеновича.