Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Що потрібно зробити, щоб і далі дивитися телебачення через «тарілку»?

Автор: Нова Газета

З 20 січня наступного року низка українських телеканалів зникнуть з екранів. Але це стосується тільки прийому через супутник, адже цифрове, кабельне та інтернет-телебачення залишаться у вільному доступі.

 

Загалом зникне сигнал близько 20 телеканалів: Інтер, Enter-фільм, Піксель, К1, К2, Мега, НТН, Zoom, ICTV, СТБ, Новий канал, М1, М2, ОЦЕ, Україна, НЛО, Індиго, Донбас, 1+1, 2+2, ТЕТ, ПлюсПлюс, Бігуді, УНІАН ТБ.  Це означає, що глядачі більше не зможуть безкоштовно їх дивитися.

Що робити?

Щоб і далі дивитися закодований телеканал, необхідно підключитися до офіційного оператора супутникового телебачення та замінити старий приймач (тюнер) на новий з логотипом «УТБ».

З нового року права на супутникову ретрансляцію передадуть провайдерам VIASAT та XТRA TV. Абонплата в середньому коливається від 49 грн/місяць за 82 канали до 249 грн/місяць за 115 каналів. Інша альтернатива – підключитися до кабельного або інтернет-телебачення, Т2. Чинні абоненти супутникового телебачення зможуть дивитися українські телеканали, якщо мають сумісні тюнери.

Навіщо відключають?

Для захисту авторського права та задля боротьби з піратством. Телеканали зможуть виконувати ліцензійні вимоги перед правовласниками, купуючи права на іноземні шоу. Одним словом – за кордоном не зможуть дивитися незакодовані українські телеканали з платним контентом. На думку
медіагруп, нововведення сприятиме розвитку ринку платного телебачення.

Це також відповідає європейській практиці кодування супутникового сигналу. В країнах ЄС більшість телеканалів доступні лише в платних пакетах супутникових платформ. Безкоштовні тільки державні та регіональні телеканали.

Чому вже зник сигнал?

4 листопада почалися маятникові відключення сигналів основних каналів медіагруп. Зазвичай це триває недовго. На екрані з’являються повідомлення, що телеканал підлягає кодуванню з 20 січня. Таким чином інформують глядачів про зміни.

Застереження Нацради

Ймовірне послаблення рівня інформаційної безпеки України. Кодування більшості українських телеканалів призведе до того, що українцям будуть доступні, здебільшого, російські телеканали, сигнал яких розповсюджується вільно. Може статися так, що велика частина українських сімей по інерції дивитимуться російське телебачення через супутник безкоштовно…

Джерело: сайт
«По той бік новин»