Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Дрібних фермерів обкладуть новим податком?

Автор: Нова Газета

Народні депутати зі «Слуги народу» та групи «Довіра» придумали новий податок, який ляже на плечі дрібних фермерів. Пересічний власник паю платитиме шість тисяч гривень на рік. Ініціативу підтримує великий агробізнес, повідомляє Deutsche Welle.

 

Цей податок передбачає законопроєкт № 3131. Голова комітету підприємців агропромислового комплексу при Торговельно-промисловій палаті (ТПП) України Олег Юхновський застерігає, що проєкт може зупинити відродження мікрофермерства. За його інформацією, протягом останніх років українці дедалі частіше відмовляються здавати землю в оренду і вирішують обробляти її самостійно.

Близько 7 мільйонів українців мають земельні паї – у середньому близько чотирьох гектарів кожен. 4,7 мільйона власників паїв є одноосібниками. Вони обробляють свої паї самостійно, вирощують сільгосппродукцію для задоволення власних потреб, а також для реалізації, платять лише земельний податок, який, за підрахунками опитаних DW експертів, становить у середньому 140 гривень на гектар. Але оскільки розмір земельного податку встановлюють громади, виходячи з нормативної грошової оцінки землі, то він може становити до 300 гривень за гектар.