Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Рік, який ми пережили

Автор: Нова Газета

Тяжкий і важкий, непростий і непристойний… Здебільшого такими епітетами характеризували 2020 рік українці упродовж його існування. І, погодьтеся, рік Щура на це заслуговує.  В історії він залишиться під назвою «ковідний». Хоча, якщо бути уважнішим та оптимістичнішим,  позитивних подій за цей час також сталося чимало.

 

«Нова газета» пропонує пригадати події в області, якими запам’ятався нам 2020 рік.

 

 

 

 

 

23 січня – кропивницька співачка – у ТОПі

Співачка YELKA (Світлана Буланова) з піснею «Оддавала мати дочку» увійшла в ТОП українських новинок тижня за версією Першого Українського Музичного Інтернет-каналу MVUA (MusicVideoUA).

5 лютого – «вдова» на мільйон

Стало відомо про деталі резонансної справи – на Кіровоградщині жінка видала себе за цивільну дружину загиблого в АТО військовослужбовця та отримала від держави 1,2 млн грн соціальних виплат. Прокуратура повідомила «вдові» про підозру у шахрайстві.

10 лютого – 38 років у черзі

Міський голова Кропивницького Андрій Райкович вручив ордер на квартиру кропивничанину Миколі Козаченку. Чоловік стояв у житловій черзі 38 років – із жовтня 1981-го. На облік його взяли у зв’язку з відсутністю мінімального розміру житлової площі. Згідно з документами, у його однокімнатному помешканні розміром 26 м² проживає 5 осіб.

 

14 лютого – Глондар і Коріньков – вдома

Звільнені з полону російських окупантів спецпризначенці Сергій Глондар та Олександр Коріньков приїхали в Кропивницький після обстеження у головному військовому клінічному госпіталі, що в Києві.

Їх звільнили 29 грудня 2019 року. У полоні вони провели 1777 днів.

Сергій і Олександр опинилися в полоні 16 лютого 2015 року під час виконання бойового завдання у районі Дебальцевого.

 

17 лютого – виступив суперпіаніст

В обласній філармонії виступив один із найдивовижніших композиторів та піаністів сучасності Любомир Мельник із презентацією альбому «Fallen Trees». Він – засновник «безперервної музики» та найшвидший піаніст світу, який ще понад 30 років тому встановив одразу два світові рекорди, внесені до Книги рекордів Гіннесса.

3 березня – народження четверні

У Кропивницькому в перинатальному центрі вперше народилася четверня. Дівчатка з’явилися на світ передчасно, але вони розвиваються нормально. Батьки Анастасія та Владислав Валіхновські назвали доньок Діана, Милослава, Вікторія та Єлизавета.

29 березня – перші випадки COVID-19

У Кіровоградській області зафіксували перші чотири випадки коронавірусної інфекції. Один випадок у Долинській, а інші троє хворих – у Кропивницькому.

30 березня – санітарні блокпости

Міська влада Кропивницького через коронавірус вирішує на шести в’їздах у місто – зі Знам’янського, Криворізького, Бобринецького, Рівнянського, Маловисківського та Олександрівського напрямків – розгорнути санітарні контро-льно-пропускні пункти.

5 квітня – перший пішов

У Кіровоградській області офіційно зафіксували першу смерть пацієнта, хворого на коронавірус.

31 травня – крали злітну смугу

У Кропивницькому невідомі особи кілька днів розбирали злітно-посадкову смугу неподалік аеропорту та вивезли до півсотні плит. Правоохоронці зафіксували факт вчинення злочину. Проте після візиту поліції невідомі продовжили розбирати злітно-посадкову смугу. Згодом «крадії» надали поліції документи, які засвідчують їхнє право власності на плити.

8 червня – батюшка-некрофіл  

На Лелеківському кладовищі у Кропивницькому чоловік, який називався отцем Анатолієм із Кримок Олександрівського району, намагався викопати із могили іншого священнослужителя. Під час цього він вигукував дивні вислови: «Вони зрадники... Зеленський зрадник... Путін зрадник... Вони знущаються над народами слов’янськими... Це з нами Бог...» У результаті ним зайнялася поліція.

12 червня – область укрупнили до 4-х районів

Уряд затвердив проєкти районування регіонів. Кіровоградщина складалась із 21 району, а згодом буде утворено чотири – Голованівський, Кропивницький, Новоукраїнський та Олександрійський.

16 червня – що вміємо, то вміємо

Кіровоградська область посіла п’яте місце у рейтингу Міністерства розвитку економіки за показниками зростання виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів у січні-квітні 2020-го року.

25 червня – Балонь «здувся»

Правоохоронці провели обшуки в облдержадміністрації та будинку, де мешкав голова Ода Андрій Балонь. Згодом стало відомо, що голову підозрюють у вимаганні хабара. Наразі екс-голова і його поплічники перебувають під слідством. Це перша в історії Кіровоградщини кримінальна справа щодо посадовця такого рівня. 

6 серпня – п’ятий вирок ВАКСу

Вищий антикорупційний суд визнав винним колишнього директора дочірнього підприємства «Центргаз» ВАТ «Кіровоградгаз» Костянтина Старовойта у розтраті 8,6 млн грн. Суд призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 8 років. Вирок став п’ятим в історії ВАКСу.

27 серпня – новий голова

Президент Володимир Зеленський представив нового голову Кіровоградської облдержадміністрації Андрія Назаренка. Очільник держави застеріг Назаренка від повторення долі попереднього голови ОДА Андрія Балоня.

2 вересня – суперпедагог

Олександр Чучаєв – педагог із Благовіщенського увійшов до десятки вчителів України за
версією найпрестижнішої національної премії Global Teacher Prize Ukraine.

17 жовтня – смерч над Кропивницьким

Наймасштабніша буря над містом за часів незалежності України. Торнадо зніс дахи та спричинив руйнації щонайменше двох сотень будинків у районах Старої Балашівки та Лелеківки. Наслідки негоди постраждалі долають досі.

25 жовтня – вибори у місцевих громадах

У 2020-му вони були особливими, адже відбулися за умов майже завершеної реформи з децентралізації. Одне зі збочень виборів в області – головою Підвисоцької ОТГ обрали Віктора Лозінського, який був засуджений за вбивство. 

4 грудня – перейменування продовжилося

Новообраний депутатський корпус своїм рішенням перейменував міську раду міста Кропивницького на Кропивницьку міську раду, а виконавчий комітет Міської ради міста Кропивницького на Виконавчий комітет Кропивницької міської ради.    

16 грудня – гірники розлючені

Працівники Інгульської урановидобувної шахти СхідГЗК перекрили трасу на Миколаїв. Таким чином вони вимагали погашення богів із зарплати. Акція продовжилася 21-22 грудня – заблокували ще дві траси. Після цього уряд виділив кошти на часткове погашення боргу.