Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Реорганізація триває

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

Ця фраза звучала щоразу, коли, досліджуючи тему можливого закриття закладів культурної сфери, ми намагалися з’ясувати, що коїться у громадах Кіровоградщини.

Як відомо, в багатьох областях України місцеві органи самоврядування, прикриваючись процесами децентралізації, почали ліквідовувати заклади культури. В одному випадку ліквідація означає зміну підпорядкування у зв’язку з ліквідацією районів. В інших – реальне закриття. Нині процес ліквідації триває у Маловисківському районному будинку культури. До реорганізації готуються в Бандурівському клубі. Реорганізовують Олександрійську бібліотеку імені Чижевського. У більшості випадків працівники цих та інших закладів культури і гадки не мають, що на них чекає.

«Як воно буде – ніхто не знає»

«Ми – і бібліотекар, і завклубом – підписали документ, у якому нас попередили, що ми працюємо до кінця лютого. Невідомо, чи далі нас беруть на роботу, чи просто закриють», – ділиться тривогами Ніна Михайлівна Юрченко, яка керує бібліотекою у селі Бандуровому Олександрівського району (заклад на фото вище). Щоб з’ясувати, що на них чекає, дві жінки – фактично осередок культурного життя села – поїхали в управління культури Олександрівської селищної ради (точніше Олександрівської селищної ОТГ), але і там, за словами Ніни Михайлівни, розвели руками. Така ж ситуація і в інших клубних закладах новоствореної Олександрівської селищної громади.

У Малій Висці «як воно буде» не знає колектив районного Будинку культури. Велика будівля із залою на 800 місць та колектив у кілька десятків осіб теж залишаються на роздоріжжі.

 

Як розповіла заступниця міського голови Маловисківської ОТГ Алла Жовтило, після реорганізації БК перейшов у підпорядкування новоствореній в результаті укрупнення Новоукраїнській РДА, і зараз триває процес ліквідації РБК як юридичної особи.

«У зв’язку з обмеженими можливостями бюджету громади у нас немає можливості взяти під опіку цей заклад. Після закінчення ліквідації ми плануємо забрати на баланс громади приміщення як майновий комплекс, але стосовно колективу – мені важко сказати. У майбутньому є плани зі створення Центру культури на базі приміщення колишнього РБК. Я розумію хвилювання колективу… Зараз чекаємо завершення процесу ліквідації, а потім будемо далі планувати роботу культурної сфери…» – пояснює Алла Василівна.

До слова, Музей історії Маловисківщини імені О. С. Ковтуна, що розташовується в приміщенні БК, на баланс громади перевели так само, як і колишню районну бібліотеку (офіційна назва – Маловисківський районний бібліотечно-інформаційний центр), змінивши статус підпорядкування.

Бібліотека імені Чижевського: на контролі в міністра

Можливе закриття центральної районної бібліотеки ім. Д.Чижевського в Олександрії набрало чималого розголосу в соціальних мережах. Нині на балансі в Олександрійської територіальної громади – 16 книгозбірень. Скандал із ліквідацією бібліотеки, розташованої у будівлі, де колись жила родина відомого українського філософа та ученого Дмитра Чижевського, почався напередодні Нового року. 31 грудня колектив закладу повідомили про рішення Олександрійської РДА ліквідувати заклад. З того дня почалася кампанія з порятунку бібліотеки, особливо помітною стала позиція місцевої активістки, відвідувачки бібліотеки 15-річної Аліни Шевченко. Саме їй вдалося привернути увагу до закриття бібліотеки  міністра культури Олександра Ткаченка. Ось що він написав у своєму Фейсбуці 13 січня:

«Днями побачив публікацію дівчинки з Кіровоградщини Аліни Шевченко про незаконне закриття центральної районної бібліотеки імені Дмитра Чижевського в Олександрії.

Аліні лише 15 років, а медійну уваги до теми вона привернула так, що будуть вражені комунікаційники з багаторічним досвідом. Тому для мене було важливо поговорити про проблему в першу чергу саме з нею.

Про закриття цієї бібліотеки наше міністерство абсолютно не в курсі. Очевидно – процедура ліквідації порушена.

Після розмови з дівчиною поспілкувався з місцевою владою. І обласна, і міська влада вже в курсі подій. Мер Олександрії Сергій Кузьменко тримає на контролі розвиток ситуації, хоча бібліотека і не знаходиться в міському підпорядкуванні. З листом щодо подальшої долі закладу районна влада до мерії звернулася тільки після розголосу ситуації у соцмережах. Дані непорозуміння спричинені діями районної влади, яка знаходиться в стадії розформування. Домовились у конструктивній співпраці знайти вихід із ситуації.

МКІП з місцевою та обласною владою вже напрацьовують рішення, як зберігти приміщення, бібліотечний фонд і робочі місця для людей, які там працюють. І можливо, створити на базі бібліотеки музей Дмитра Чижевського та читацьку залу. Триматимемо в курсі!

А взагалі, спілкуючись з такими молодими і талановитими авторами, якою виявилися Аліна, і сам переконуєшся в успішному майбутньому України. А це надзвичайно мотивує та надихає».

Зіткнувшись із навалом скарг та запитань від предстаників закладів культури з різних куточків України, у міністерстві вирішили видати Інструкцію, яка, на думку чиновників, має допомогти врятувати заклади культури на місцях.

 

Інструкція від мінкульту

За яких умов можлива ліквідація закладу культури?

„ Юридичний механізм ліквідації:

Районні державні адміністрації не мають права ліквідовувати районні заклади культури. Вони зобов’язані передати їх територіальній громаді, на території якої вони знаходяться. У свою чергу, відповідні місцеві ради не можуть відмовити прийняти заклади у комунальну власність територіальних громад.

Якщо територіальна громада, якій передаються ці заклади культури, приймає рішення про необхідність ліквідації чи реорганізації – вона має обов'язково звернутися до міністерства. МКІП може винести рішення щодо ліквідації чи реорганізації закладу культури ВИКЛЮЧНО за зверненням територіальної громади і на основі обгрунтованих підстав. Інший спосіб – незаконний.

 

„ У яких ще випадках МКІПдозволяє ліквідацію?

У випадку обґрунтованої реорганізації: іноді через територіальну близькість закладів культури доцільно реорганізувати заклади культури. За умови надання рівноцінних і доступних послуг мешканцям. Зекономлені на утриманні закладу кошти перенаправити на інші потреби громади. Організаційна трансформація закладів культури в Центри культурних послуг є інструментом оптимізації, і в жодному разі не скороченням та не обмеженням доступу жителів до культурних послуг.

 

„ Якщо не МКІП, то хто дозволяє ліквідацію?

Трапляються випадки, коли в разі ліквідації закладу культури з’являється додатковий комерційний інтерес. І надмірна зацікавленість у майнових комплексах проявляється у недотриманні законів. Проти чого наше міністерство і виступає та намагається з цим боротися.

 

„ Позиція МКІП:

Для мінімізації ризиків МКІП розроблено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Мінімальних державних соціальних стандартів забезпечення громадян культурними послугами». У ньому визначено базовий набір культурних послуг, критерії та показники виконання цих стандартів, а також вимоги до приміщень і обладнання закладів культури.

 

„ Що робити:

Якщо ви натрапляєте на інформацію або дізнаєтеся про черговий намір закрити бібліотеку, Будинок культури чи навіть мистецьку школу, пишіть на адресу міністерства або робіть публікацію у соціальних мережах і тегайте Олександра Ткаченка або МКІП.