Повідомлення
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Шість гривень за літр – мало!

Автор: Нова Газета

У селі Каніж колишнього Новомиргородського району страйкували власники корів. Мета акції – привернути увагу до низьких закупівельних цін на молоко.

 

Молоко власники корів здають по6 гривень за літр, хочуть по 8 – розповів місцевий житель Юрій Белень. Збільшення ціни, каже, мотивують тим, що в магазинах молоко продають втричі дорожче.

Змінити ціну люди хочуть через великі витрати на годівлю корови – пояснює Юрій Белень. «Два тюки сіна, тюк соломи, макухи 2 кілограми, от і виходить 300 гривень на день взимку».

Жителька села Валентина Бойчук каже: корів доїть тричі на день. «З 4 корів за добу дою 50-60 літрів молока. Багато йде кормів, щоб чотири корови прокормить, щось надоїть і здать по 6 гривень за літр, то дуже тяжко». Молоко, яке здає заготівельникам, зберігає в морозильній камері, аби до ранку не скисло.

Заготівельники молока не встановлюють ціну на нього – пояснює перевізник-заготівник молока Григорій Бобришов. «Всі заготовачі, перевізники беруть молоко по тій ціні, яку встановлюють заводи-виробники. Нам заводи платять окремо за те, що ми його доставляємо. За молоко платять окремо».

Аби мати постійну ціну на молоко, власникам корів треба об’єднуватися у кооперативи – вважає заступниця директора обласного департаменту агропромислового розвитку Тетяна Бурага.

«На сьогодні державне регулювання цін на молочну сировину відсутнє. Ціни формуються самостійно між продавцями і покупцями за згодою сторін. Ми не маємо права втручатися в міжгосподарські відносини з цього приводу. Для врегулювання цих питань і захисту здавачів молока ми їм рекомендуємо створювати молочарські заготівельно-збутові кооперативи. Готові їм сприяти в цьому».

Держава підтримує власників корів щорічною дотацією – це 5 тисяч гривень на корову, щоправда, за умови створення сімейного фермерського господарства.

За матеріалами Суспільного