Ольга Довжук: Небажання управляти своїм будинком зменшує ціну вашої квартири

Ігор Крушеницький
Автор: Ігор Крушеницький

«Нова» досить часто висвітлювала процес створення ОСББ. Попри це цій реформі ми продовжуємо приділяти чимало уваги. Сьогодні читачам пропонуємо інтерв’ю із начальником Департаменту ЖКГ облдержадміністрації Ольгою Довжук. У ньому – про останні тенденції процесу реформування утримання багатоповерхівок.

 

– Якими темпами рухається створення ОСББ в області?

– Нещодавно у Міністерстві регіонального розвитку відбулася селекторна нарада на тему впровадження законодавства й інших нормативних актів щодо створення ОСББ. Міністерство і уряд незадоволені темпами створення об’єднань. Це при тому, що з початку року в Україні створили їх більше тисячі, а в нашій області 86. На перше червня на Кіровоградщині вже діяло 255 ОСББ. Але ми вже бачимо, що люди починають розуміти – управління своїми будинками треба брати у свої руки. Хочу вкотре наголосити, що вони повинні змінювати свою позицію. Багатоповерхівка – це також сумісна спільна власність. Анулюється таке поняття, як балансоутримування. Тепер  відповідальність ляже саме на власників – мешканців будинку. А управителі чи управляючі компанії лише наймаються для виконання певних послуг. І саме мешканці приймають рішення, як утримувати будинок, хто його обслуговуватиме тощо.

– Чи не розслабить людей те, що введення в дію закону про ОСББ продовжили?

– Його не продовжили. На згаданій нараді звертали увагу органів самоврядування на цей момент. Три форми утримання житла так і залишилися  – ОСББ (створення юрособи); без юрособи – рішення про обслуговування будинку приймають через протокол зборів співвласників будинку; і, якщо мешканці не визначилися із цими двома формами управління, – місцева рада призначає їм керуючого. А змінилося ось що: до моменту укладання органом місцевого самоврядування договору із управителем чи управляючою компанією після відповідного конкурсу працюють КРЕПи і ЖЕКи. У Мінрегіонрозвитку підкреслили, що перше липня настало, усі нормативні документи працюють, і місцева влада зобов’язана розпочати процедуру проведення конкурсів на призначення управителів та управляючих компаній. Зараз вона має зробити інвентаризацію по будинках: де створять ОСББ, де керуватимуть зборами, де не визначилися. Також у законі з’явилося нове положення: якщо управляючий чи компанія не влаштовує жителів будинку або вони все-таки вирішили  створити ОСББ, то через два місяці після повідомлення управляючому чи компанії договір із ними автоматично розривається. А загалом такий договір укладається на рік щонайбільше. Автоматично він продовжується, якщо мешканці будинку не виявили бажання відмовитися від послуг управителя.

– Що найбільше гальмує процес створення ОСББ в області?

– Інертність людей. Зайшов до своєї квартири – і забув, що решта будинку чи будинків також треба доглядати. І ніхто інший ремонтувати його не прийде. Тепер фінансувати утримання житла можна буде лише завдяки кредитуванню ОСББ та фінансовій допомозі органу місцевого самоврядування саме при створенні об’єднання. Ніхто не прийде робити вам капітальний ремонт. І чим раніше візьмете справи у свої руки, тим швидше настане і кращим буде порядок у будинку.

– Як бути малозабезпечених мешканцям, які складають більшість у будинку, наприклад, пенсіонерам?

– Усі в однакових умовах. Тут варто згадати про субсидії. Їх отримують як сім’ї, так і ОСББ. Наголосимо, що майже усі кошти об’єднання можна витрачати на утримання і ремонт. І куди саме – вирішують люди. Можна ж брати кредити – існує ціла програма кредитування ОСББ. І у розрахунку на кількість мешканців, які отримують субсидії, держава відшкодовує позику на 70%. А у середньому ж відшкодування становитиме 60-65% тіла кредиту. І нинішня практика свідчить, що ОСББ такі кредити повертає із випередженням графіка. Такі приклади є і в нашій області.

– Крайній термін завершення створення ОСББ уряд визначив?

– Такої дати немає. Звичайно, хочеться провести реформу швидко. Я розумію так. У нас який менталітет? Створили у сусідньому будинку ОСББ, воно працює, все добре. А ми, наприклад, отримали управителя. І жеківська історія продовжилася – дах, труби течуть. Можливо, я сподіваюся, такі порівняння спонукатимуть людей до створення об’єднань. Хочу навести простий приклад. У вас гарно відремонтована, гарно обладнана квартира, але якщо у будинку тече дах, жах у підвалі, то ціна на ваше житло не буде такою високою, як ви сподіваєтеся завдяки євроремонту.  

– Можна спрогнозувати, скільки ОСББ з’явиться в області після реформи?

– На Кіровоградщині нараховується близько 3,6 тисячі житлових багатоповерхівок. І ми намагатимемося, що усі вони були охоплені ОСББ. Можливо, деякі створять асоціації – кілька ОСББ в одному об’єднанні, що зменшить витрати на адміністрацію ОСББ. Тому поки що дуже складно спрогнозувати їх остаточну кількість. Але те, що бачимо сьогодні значний прогрес, вселяє надію на успіх. Приклад Херсона: там ще п’ять років тому працювало більше 360 ОСББ. Чому? Бо люди побачили позитивні приклади, а також місцева влада надавала серйозну підтримку їм. Тобто, якщо органи місцевого самоврядування зрозуміють, захочуть над цим працювати, то це дасть суттєвий поштовх створенню об’єднань. Чому Луцьк став першим містом, що перейшло на ОСББ практично стовідсотково? Бо спрацювала принципова позиція і бажання міського голови. У нас таким позитивним прикладом можна назвати Помічну, де завдяки місцевій владі лише цього року створили 17 ОСББ. У Компаніївці, Новоархангельську, де невеликий квартирний фонд,  усі багатоквартирні будинки створили ОСББ.    

– У яких містах області розробили програми підтримки створення об’єднань?

– Є у Кіровограді, нею передбачили 900 тисяч гривень, після коригування бюджету планують фінансування збільшити. Аналогічні програми діють у Олександрії, Знам’янці. Наскільки я розумію, про остаточні цифри фінансування можна буде говорити, знов-таки, після коригування місцевих  бюджетів.

– Що б ви порадили тим, хто неохоче сприймає створення ОСББ чи боїться його?

– Побажаю зрозуміти, що ваше житло не закінчується за порогом вашої квартири. Весь будинок належить вам, усім його мешканцям. І якщо не утримувати його у належному стані, то вартість вашого житла буде постійно падати, воно буде непривабливим і жити в ньому стане, врешті-решт, неможливо.  

Ігор КРУШЕНИЦЬКИЙ,
фото автора

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА