ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ НА КІРОВОГРАДЩИНІ: ВСЕ ТІЛЬКИ ПОЧИНАЄТЬСЯ!

Автор: Нова Газета

Більше ніж півроку місто Помічна не може дочекатися перших виборів депутатів Помічнянської міської ради об’єднаної територіальної громади та міського голови. Центральна виборча комісія вже двічі відмовляла їм у законному праві стати повноцінною громадою. Але помічнянці не здаються, вони настільки активні, що за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO змогли отримати найвичерпніші рекомендації від експертів, представника  Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, а також колег з територіальних громад Новоукраїнки та Тернопільської області.

У місті залізничників третього жовтня відбулася громадська дискусія на тему «Децентралізація у дії. Особливості розвитку об’єднаних територіальних громад». У Помічну приїхали представники влади, депутати, сільські голови, громадські активісти з Добровеличківського, Компаніївського та Вільшанського районів. У дискусії взяв участь перший заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Коваленко.

Експерти спільно з учасниками дискусії обговорили особливості розвиткуоб’єднаних територіальних громад. Зокрема, мова йшла про зміни, які очікуються після набуття статусу об’єднаної територіальної громади, про право об’єднаної територіальної громади на володіння, користування та розпорядження майном, про те, як надавати послуги з охорони здоров’я та освіти. Говорили про кошти, які надає сьогодні держава та міжнародні фонди на підтримку територіальних громад.

За словами Лілії Попової, начальника відділу взаємодії з місцевими органами влади Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України на 2015 рік  у Державному фонді регіонального розвитку було передбачено на підтримку територій 2 млрд. 900 млн.грн., проте використано ці кошти тільки на 82%.  У нинішньому році державна підтримка запланована у сумі 3 млрд. грн.(Для Кіровоградської області - обсяг фінансування у сумі 54,7 млн.грн.) Окрім того, держава надає Субвенцію для територіальних громад, сума якої залежить від кількості жителів на площі території ОТГ. На дві територіальні громади нашої області виділено трохи більше 8 млн.грн. До того ж у територій є можливість отримати додаткові кошти, подавши проекти на конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування», який був започаткований Мінрегіонбудом у 2012 році.

Експерти наголошували на тому, що законодавство України не встигає за реформою децентралізації. За словами експерта Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Івана Лукері, нині у Верховній Раді розглядається кілька законопроектів, які мають спростити процедуру створення територіальних громад. По-перше, мова йде про законопроект №4772 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)», який надасть право громадам приєднуватися до вже створеної об’єднаної територіальної громади та сприятиме формуванню спроможних громад. По-друге, чекає на розгляд у другому читанні законопроект № 4647 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов зміни меж районів у процесі добровільного об’єднання територіальних громад”, який  дозволить призначати і проводити перші вибори в об’єднаній громаді до прийняття рішення Верховної Ради про зміну меж відповідних районів.

Прийняття згаданих законопроектів сподіваємося дасть поштовх створенню територіальних громад на Кіровоградщині. Сьогодні у нашій області їх тільки три. Це, справді, дуже мало, якщо порівнювати з Тернопільською областю, де створено 26 громад. Чому така різниця? На думку Івана Лукері, нині Кіровоградщина – це Тернопільська область зразка 2014 року. Тернопіль зрозумів переваги децентралізації набагато швидше. Вони вже мають гарні результати, з  ними під час дискусії поділився голова Байківецької ОТГ Тернопільської області Анатолій Кулик. Особливо учасників дискусії вразив досвід із закупівлі медичних послуг для членів територіальної громади та залучення інвесторів.

Дискусія переконала представників громад області стати активними учасниками реформи децентралізації .

Павло Рибачук, сільський голова Сухоташлицької сільської ради Вільшанського району:

-Вся біда в тому, що ми необізнані щодо питань децентралізації. Сьогоднішня зустріч розвіяла наші сумніви. Є доцільність об’єднуватися громадам у територіальну  об’єднану громаду, яка буде більш спроможна і отримуватиме кошти як і з власних надходжень, так і з боку держави.  Згідно з Перспективним планом У Вільшанському районі за згодою сільських голів було вирішено створити одну громаду на базі одного району, але, вислухавши думки експертів, Сухоташлицькій громаді необхідно задуматися над тим, а чи не доцільно нам об’єднатися з Побузькою громадою Голованівського району. Там економічно вигідніша база, у Побузькому працює феронікелевий комбінат. Окрім того, селище розташоване за 14 кілометрів від нашого села. До Вільшанки ж нам їхати 20 кілометрів, причому поганою дорогою.  Ще один аргумент на користь Побужжя – на комбінаті працює більше 20 жителів нашого села.

Сергій Савчук, сільський голова Голубієвичів Компаніївського району:

- Миплануємо об’єднатися з Компаніївкою та утворити Компаніївську об’єднану громаду.  Після почутого зрозуміли, що на цьому шляху чекатиме багато перепон. Ми тільки прийняли рішення про об’єднання. Почувши про позитивний досвід децентралізації, зрозуміли, що це дуже перспективно.  Жителі нашого села позитивно налаштовані, у нас територія невелика, надходження коштів незначні. Своїми силами ми не зможемо вижити. Коли станемо членами об’єднаної громади, у першу чергу потрібно створити у селі дитячий садочок, змінити інфраструктуру.

 

Партнером у підготовці заходу в м. Помічна Кіровоградської області виступила ГО «Спільна Дія», голова Ірина Малик

 

Оксана Якуніна, фото Олени Карпенко

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА