Мільйонерів побільшало

Автор: Нова Газета

У Кіровоградській області побільшало мільйонерів. 12 жовтня про свій перший мільйон звітувала Новокостянтинівська шахта ДП «СхідГЗК» – саме стільки тонн уранової руди тут було добуто за час промислово-дослідної експлуатації з 2011 року.

 

Взагалі-то, з огляду на проектну потужність, коли шахта повинна видавати більше двох  мільйонів тонн руди на рік, мільйон за п’ять років – якось не вражає. Але в тому-то і справа, що цей мільйон було добуто за умов повної відсутності державного фінансування на проведення гірничо-капітальних робіт не абиким, а державним підприємством! Іншими словами, держава вперто відмовляється давати кошти на розвиток складової ядерно-енергетичного комплексу – урановидобувної галузі. Тому всі балачки про те, що уряд намагається забезпечити енергетичну незалежність України, скоріше схожі на дитячі казочки. Повторюю, що на будівництво Новокостянтинівської шахти і модернізацію урановидобувної галузі за останні  роки коштів не виділялося. Заради справедливості нагадаємо, що в останнє галузь більш-менш фінансували за часів прем’єрства Юлії Тимошенко, яка в 2008 році навіть брала участь у заходах з нагоди підняття на поверхню першої вагонетки новокостянтинівської руди.

З тих пір комбінат веде боротьбу не лише за виконання виробничих показників, але і виділяє власні кошти на добудову Новокостянтинівської шахти (НКШ), потроху споруджуючи необхідні пускові об’єкти. В ході церемонії завантаження мільйонної тонни, яка відбувалась на глибині 300 метрів, учасники і познайомилися з такими об’єктами. Це підземний склад вибухових речовин і гідрозакладний комплекс. За давньою традицією «кнопку» по черзі  натискали голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко, президент ДК «Ядерне паливо» Сергій Дробот, представник Кіровоградської ОДА Олександр Корнюша і, звичайно, господарі – генеральний директор СхідГЗК Олександр Сорокін і директор Смолінської та Новокостянтинівської шахт Вадим Косаренко, а також голова Маловисківської РДА Павло Сорока. Вони ж мали можливість побачити, як руда з вагонеток (між іншим, один мільйон тонн руди – це 500 000 вагонеток – Авт.) потрапляє в спеціальну ємність, яку по-простому тут називають «баддею», і видається на поверхню. Тому що справжнього підйомного механізму, який би дозволяв піднімати великі обсяги руди, ще немає. А щоб добудувати всі пускові об’єкти і здати хоча б першу чергу, потрібні багатомільярдні інвестиції. От їх і шукають, переговори ведуться з представниками кількох іноземних інвестиційних фондів, активна робота ведеться з китайською стороною.

До речі, на запитання про можливу зміну форми власності підприємств урановидобувної галузі з державної на приватну Сергій Дробот зазначив, що справа не у формі власності, бо визначальною все одно буде ефективність, з якою на комбінаті і на уранових шахтах все в порядку. Головне – стале фінансування розвитку і модернізації, для чого і потрібні значні кошти. Тоді і з’являться справжні обсяги видобування сировини, яка і стане запорукою розрахунків з інвесторами.

Голова обласної ради Олександр Чорноіваненко не раз згадував шахтарів  добрим словом. Урановидобувні шахти на сьогодні є одними з найважливіших суб’єктів формування бюджетів територій, завдяки чому місцеві бюджети забезпечуються коштами для утримання бюджетної сфери. А ще – тут працюють кілька тисяч мешканців області, які, отримуючи пристойні зарплати, забезпечують соціальну стабільність кількох тисяч сімей. До речі, на Новокостянтинівській шахті працюють не лише  мешканці Маловисківського району – селища Смоліного, Малої Виски, навколишніх сіл, – але і жителі Кропивницького, Олександрії, Дніпропетровської області.

Після загибелі буровугільного об’єднання «Олександріявугілля» уранові шахти стали єдиним місцем роботи для гірників області. Тому, як сказав голова обласної ради, вона разом з обласною державною адміністрацією робить все можливе для допомоги урановидобувникам як на території області, так і на рівні міністерств і уряду. Нещодавно депутати обласної ради надіслали в уряд звернення, де просили посприяти вирішенню питання фінансування будівництва НКШ та пошуку інвестора для реанімації будівництва заводу компонентів ядерного палива в Смоліному. Відповідь обнадійлива – обіцяли посприяти…

Навколо будівництва Новокостянтинівської шахти ще недавно вирували пристрасті, комусь здавалося, що шахта, розташована в Маловисківському районі, приносить сотні мільйонів гривень прибутків сусідній, Дніпропетровській, області. Олександр Сорокін вкотре повідомив, що Інгульська, Смолінська і Новокостянтинівська шахти  зареєстровані в Кіровоградській області, тому всі податки і збори в фонди і бюджети всіх рівнів вони сплачують на території Кіровоградщини, а це майже 350 млн грн  на рік!

Все-таки унікальна у нас країна! В нас найкращі управлінці, які розуміють необхідність створення міцної системи енергетичної незалежності на основі ядерно-енергетичного комплексу, але чомусь нічого для цього не роблять! Вони так само розуміли необхідність підтримки і розвитку буровугільної галузі Олександрії, але тут справа пішла  далі, ніж просте розуміння, – буровугільний комплекс колись шахтарської Олександрії припинив існування.

Своєю мільйонною тонною руди урановидобувники засвідчують, що вони здатні забезпечити країну урановою сировиною, тому від чиновників вищого ешелону української влади, від уряду потрібні не просто розуміння і «велика шана» гірникам, а конкретне фінансування на будівництво конкретного об’єкта.

Сергій Полулях

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА