Сергій Кузьменко: Маємо спільне завдання – піднімати рівень життя на Кіровоградщині

Автор: Нова Газета

Керівники районів та мери міст відзвітували голові облдержадміністрації

 

Голови районних державних адміністрацій і мери міст обласного підпорядкування відзвітували очільнику Кіровоградщини Сергію Кузьменку про соціально-економічний розвиток територій за минулий рік. Ситуація в регіоні загалом задовільна, фінансова складова збалансована, проте,  є проблеми, з яких необхідно зробити висновки, аби 2018 рік став для Кіровоградщини успішнішим.

– Із кожним районом, містом обласного підпорядкування та з ОТГ ми розглянули можливості на 2018 рік, а також з’ясували, що вдалося реалізувати у 2017-му, які були проблеми і які висновки нам слід зробити, – констатує Сергій Кузьменко. – Фінансова ситуація збалансована практично в усіх районах і містах – бюджети спроможні виконувати свої зобов’язання, у першу чергу – по захищених статтях.

Ділити не гроші, а відповідальність

Проте очільник області помітив напружену ситуацію у Маловисківському районі, пов’язану, зокрема, з реформуванням галузі охорони здоров’я. Смолінська об’єднана громада акумулювала всі кошти для свого медзакладу, не подбавши про отримання своїми жителями допомоги у лікарні другого рівня. Він наголосив, проблема потребує негайного вирішення, адже від цього залежить здоров’я людей.

– Кажу про це в контексті рішень фінансування медзакладів. Смолінська громада зосередила кошти у санітарно-медичній частині №17, у той час як Маловисківська райлікарня приймає значно більше пацієнтів, бо має більше можливостей для надання якісних мцедичних послуг. Наголошую всім: керівникам райдержадміністрацій і головам об’єднаних громад – благополуччя і здоров’я людей передусім. Треба не повноваження чи гроші ділити. Діліть відповідальність! – підкреслює Сергій Кузьменко і зауважує, у Новоукраїнському районі, де виникла схожа ситуація, вдалося знайти порозуміння. – Керівництво тамтешньої об’єднаної громади та районної державної адміністрації демонструють справжнє партнерство. Вочевидь, там розуміють, що для всіх головне одне – добробут громадян, а не власні вузькополітичні чи приватні інтереси…

Загалом розвиток медичної галузі і торік, і в нинішньому році є пріоритетним для усіх районів Кіровоградщини.

– У 2017 році нам вдалося капітально відремонтувати три амбулаторії загальної практики – сільської медицини: Дмитрівську, Цибулівську, Мошоринську та Веселокутський фельдшерсько-акушерський пункт, – уточнює голова Знам’янської райдержадміністрації Олександр Лукашов. – Цього року також плануємо завершити капітальний ремонт амбулаторії в селі Диківка, а в рамках державної програми – побудувати дві нові – у Володимирівці і Трепівці.

– Минулого року ми придбали житло для родини лікарів. У 2018-му – плануємо придбати ще дві квартири, – звітує керівник Голованівського району Олег Голімбієвський і додає, що також вдалося оновити операційну у райлікарні. – Один із лікарів – хірург, який нині проходить інтернатуру в обласному центрі, вже приїздив на оглядини свого майбутнього робочого місця. Залишився задоволеним і операційною, і новим обладнанням. У червні центральна районна лікарня чекає на нього.

У цілому на капітальний ремонт тамтешнього медзакладу в минулому році спрямували близько десяти мільйонів гривень. Ще стільки ж планується залучити з різних джерел фінансування у 2018-му.

– Маємо амбітні плани – зробити районну лікарню однією з кращих в області, – наголосив Олег Голімбієвський.

Потенціал є

Та попри зрушення у галузі медицини, Голованівський район є серед аутсайдерів із обсягу сільськогосподарського виробництва та за темпами доходів місцевих бюджетів у розрахунку на одного жителя – 18 місце по області.

Просідає в аграрному секторі і Новоархангельський район – із третього місця у 2016 році він скотився аж до 17(!) за торішніми підсумками. Саме тому керівнику райдержадміністрації Сергію Васильченку настійно рекомендують приділити особливу увагу сільському господарству, а заодно і двом іншим не менш важливим напрямкам – ефективному використанню корисних копалин, на які багата територія, та розвитку альтернативної енергетики, що дасть можливість збільшити надходження до бюджетів.

Натомість Олександрійський район подбав про енергоефективність – там цьогоріч мають намір побудувати дві сонячні електростанції, потужністю 10 і 90 МВт.

У Вільшанці тим часом реалізація проекту з будівництва двох сонячних електростанцій потужністю 9,8 та 3,8 МВт уже розпочалася.

В облдержадміністрації зауважують, Вільшанський район має економічний потенціал, і перший заступник голови адміністрації вживає кроки, аби змінити ситуацію на краще. Проте залишаються проблеми, які потребують вирішення, – це залучення інвестицій, створення нових підприємств та, відповідно, робочих місць, а також підвищення заробітної плати.

У питанні інвестицій і створення нових робочих місць серед лідерів – Долинський район. Голова тамтешньої райдержадміністрації Сергій Омельченко нагадує, у 2017-му завдяки відкриттю нового відділення швейної фабрики «Мрія Є» вдалося працевлаштувати майже півсотні жителів району.

– Запрацював олійноекстрактний завод, де створено 20 робочих місць. Нові вакансії невдовзі з’являться і на ще одному новому підприємстві, яке за планом має запрацювати у травні, – в одному з сіл району відкриється соціальна їдальня з виробництвом хліба. За кілька місяців також очікується завершення інвестиційного проекту з будівництва потужної сонячної електростанції вартістю 150 мільйонів гривень, – звітує очільник Долинського району.

– Чимало територій продемонстрували задовільні темпи розвитку, проте не всі. Є питання до менеджменту, а тому робитимуться відповідні кадрові висновки, – констатує голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко. – Це стосується Бобринецького району – ми зробили подання й очікуємо на рішення про призначення керівника. Є питання і по Вільшанському району...

Кропивницький – лідер

У числі останніх перед очільником Кіровоградщини звітували керівники міст обласного підпорядкування – Знам’янки, Олександрії, Світловодська та Кропивницького.

За показниками оцінки соціально-економічного розвитку, Знам’янка відстає від інших міст за чотирма напрямками. Зокрема економічною ефективністю, інвестиційним розвитком, ринком праці та розвитком інфраструктури. Приблизно аналогічна ситуація у Світловодську. Там також бракує капіталовкладень і нових робочих місць.

Дещо краще йдуть справи в Олександрії. Але і там, якби не субвенції й дотації з центру, бюджету не вистачало б на усі потреби міста. Відтак на території, де слабко працює промисловість, органам місцевого самоврядування доводиться ефективно співпрацювати з державою.

Тим часом мер Олександрії Степан Цапюк анонсує, цьогоріч у місті має намір реалізувати чимало соціальнозначущих проектів. З-поміж іншого, замінити систему вуличного освітлення та реалізувати проект «Безпечне місто» – Олександрія нині очолює рейтинг за рівнем злочинності.

Водночас у рамках реалізації державної програми будівництва футбольних полів у місті мають з’явитися два сучасних спортивних майданчики.

– Чекаємо від влади Олександрії ініціатив започаткування нового виробництва, створення робочих місць та, відповідно, залучення додаткових надходжень до місцевого бюджету, – наголошує очільник Кіровоградщини Сергій Кузьменко.

Кропивницький у 2017 році загалом показав чи не найкращі результати серед решти міст обласного підпорядкування.

– Бюджет обласного центру торік зріс на 35%, порівняно з позаминулим роком, і склав майже 2,5 мільярда гривень. Це дало можливість у співфінансуванні реалізувати низку важливих проектів у галузях охорони здоров’я, освіти, фізкультури і спорту, інфраструктури. Загалом виконувалося більше сотні бюджетних програм, – звітує мер Андрій Райкович.

Особливо міський голова пишається серйозними змінами у галузі пасажирських перевезень.

– У 2017 році місто придбало два десятки нових комфортних тролейбусів і стільки ж великогабаритних автобусів. Цього року плануємо придбати ще десять автобусів, – підкреслює він і зауважує, створення комунального автопідприємства сприяло демонополізації приватних перевізників.

Разом із тим Андрій Райкович наголошує, чимало вдалося зробити і в галузі охорони здоров’я.

– Медицина серед пріоритетів і на 2018 рік – з міського бюджету запланували виділити на заклади охорони здоров’я 200 мільйонів гривень, – підкреслює він.

– Приємно, що в обласному центрі значна увага приділяється бюджету розвитку, проектам, які роблять місто більш затишним, технологічним і естетично привабливим. Це надзвичайно важливо, – коментує здобутки Сергій Кузьменко і нагадує, що у першу чергу міському голові Кропивницького варто також зосередитись на виконанні захищених статей бюджету – виплата заробітної плати людям, які працюють, та підвищення її рівня, а також забезпечення теплопостачання в заклади освіти, охорони здоров’я та соціального захисту. – Кропивницький має стати взірцем для інших територій, як потрібно підвищувати соціальні стандарти і покращувати якість життя нашої громади. У свою чергу обласна влада сприятиме реалізації усіх значимих для області проектів. На сьогодні стоїть питання втілення цілого ряду інфраструктурних і соціально-культурних системних рішень. Маємо головне спільне завдання – піднімати рівень життя людей на Кіровоградщині, не зважаючи на складні для держави часи.

Олена  Ярова

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА