GROW-SOME. Грядки здоров’я на підвіконні

Ігор Крушеницький
Автор: Ігор Крушеницький

Економічна криза, спричинена пандемією коронавірусу, підштовхує креативних людей до креативних ідей. Зокрема в бізнесі.

 

Олексій Крижановський народився у Благовіщенську. Після закінчення школи вступив до економічного факультету Київського національного університету. Здобувши диплом, працював у аграрних компаніях, мріючи про власний бізнес.   

Нині він його має. Невелика компанія під назвою GROW-SOME (у перекладі з англійської «вирости дещо»), як написано на сторінці Олексія в одній із соцмереж, зближує людей із природою. Вирощування мікрозелені (мікрогрін) в Україні нині стає дедалі популярнішим. І, здається, не в останню чергу завдяки GROW-SOME.  

– Вища освіта – це не панацея, – розповідає молодий чоловік. – Тож я займався тими речами, які допомагали мені додатково розвиватися. Одна з них – творчі моменти, пов’язані із кейс-чемпіонатами, на яких вирішують різного роду задачі для корпоративних клієнтів. Якийсь час я займався ними, потім влаштувався на роботу, пов’язану із цим. Також певний час працював в агросфері і консалтингу. Потім розпочалася криза  через пандемію, і потрібно було підшукувати альтернативу або спробувати рухатися до своєї мрії – власний бізнес. Або ж шукати іншу роботу. І я це робив паралельно – намагався працевлаштуватися і рухався до мрії. Власне все це й вилилося в те, що створив власний продукт, і ми його почали продавати.   

– Чому саме мікрогрін?

– Я працював в агросфері. У компанії, де я трудився, був свій насіннєвий завод. На нього можна було потрапити і попросити кілька жмень різного насіння, щоб вирощувати його на підвіконні. Культивував таким чином горох, сочевицю і тому подібне. Це було цікаво, і я подумав про те, чи не можна цей досвід якось передати іншим людям, аби вони самі вирощували.

– Опишіть продукт вашого підприємства. 

– Ми виготовляємо набори для вирощування мікрозелені. Вона, якщо у двох словах, – не зелень у звичному для нас сенсі. Це маленькі паростки різних рослин, зелень овочів, яка зрізана на сьомий-п’ятнадцятий день.

Ми створюємо спеціальні килимки на основі кокосу. В середині них уже є насіння. Його кладуть у горщик, виготовлений із гіпсу та воску, на корковій підкладці. Килимок заливають водою, і насіння проростає за чотири-п’ять днів. Як вирощувати, вказано в інструкції, що додається. Далі ви вже за ним доглядаєте, зрізуєте і додаєте до їжі. Упаковка у нас не якась там унікальна. Знайшли хороший варіант, протестували його. Клієнтам «обгортка» подобається.     

– Скільки людей задіяні у вашій компанії?

– Зараз нас троє: я, моя партнерка і товариш, який займається власне виготовленням горщиків. Саме виробництво базується в Благовіщенському.

– Наскільки мікрогрін популярний в Україні?

– Ця справа прийшла до нас відносно недавно. Приблизно років зо три-чотири тому. Спочатку вона використовувалася у ресторанній сфері – мікрогрін почали додавати до страв як прикрасу. Потім він прийшов в оселі, в основному в містах. У них про цей продукт знає здебільшого молодь або люди, які зацікавлені здоровим харчуванням, тому що мікрогрін – це концентрація тих поживних речовин, які містяться в дорослих рослинах. Скільки відсотків знайомі із мікрозеленню, сказати не беруся, але оціночно я розумію: знають про неї здебільшого в містах. Під час карантину почали дуже «вистрілювати» набори для їх вирощування і продаж мікрозелені, тож люди про цей напрямок стали трішки більше дізнаватися.

– Хто ваш основний покупець?

– Загалом є два напрямки. Перший – продаж напряму споживачам. Другий – корпоративним клієнтам. У нас почалися дуже активні корпоративні продажі. За замовленням компаній ми наносимо їхні логотипи на наші горщики, інструкцію тощо – максимально стилізуємо під їхній корпоративний стиль. А  компанії презентують набори своїм партнерам, клієнтам, працівникам. Щось на кшталт новорічних подарунків. А щодо першого напрямку, то це жінки, яким подобається процес вирощування; мами купують дітям – процес догляду й вирощування малечі досить цікавий; дівчина, яка хоче своїй подрузі зробити оригінальний подарунок.

– Скільки наборів ви продаєте за місяць, наприклад?

– Минулого місяця, наприклад, ми відвантажили корпоративне замовлення на 160 одиниць. Цього – приблизно так само.  

– Наскільки вигідний цей бізнес?

– Не був би вигідним, я б ним не займався. Рентабельність вище середньої. Однак питання – що таке «середній»? Скажімо так – це достатньо рентабельний бізнес для того, щоб продовжувати його масштабувати й займатися ним далі. Масштабувати – означає розширюватися, по-перше, і, по-друге, розглядати потенційні ринки, такі як ЄС, наприклад. 

Фото надані
Олексієм Крижановським

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА