Великодній кошик-2021 подорожчав на 25%

Автор: Нова Газета

За розрахунками Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» (ІАЕ), вартість цьогорічного великоднього кошика буде на 25,8% вищою від торішньої і становитиме близько 780 грн.

 

«Цього року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться українцям на 160 грн – тобто на 25,8% – дорожче, ніж торік, коли мінімальний набір продуктів коштував 620 грн», – стверджують науковці.

Вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки – складе близько 120 грн за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від складових та оздоблення випічки.

«Зростання вартості паски зумовлене кількома чинниками. З одного боку, це подорожчання яєць, цукру, борошна і вершкового масла, з іншого – зростання цін на зернові культури та тваринницьку продукцію через зменшення світового врожаю зернових, збільшення вартості енергоресурсів, а також сплеск цін на продукти харчування через запровадження карантину у зв'язку з епідемією коронавірусу COVID-19», – пояснили експерти.

Неочікувано дорогою складовою святкового кошика 2021 року, зауважили науковці, стали яйця – приблизно 38 грн за десяток, що на 90% більше, ніж у березні минулого року.

Традиційно дорогими будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) – 130 грн (230-305 грн за 1 кг) та буженина (0,5 кг) – 135 грн з розрахунку 230-280 грн за 1 кг. Порівняно з 2020 роком вартість буженини збільшилася в середньому по Україні майже на 22,7%, а домашньої ковбаси – на 10,2%.

Сало (0,5 кг) обійдеться в 50 грн з розрахунку 90-132 грн за 1 кг.

Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) – 120 грн (200-268 грн за 1 кг) та вершкове масло (0,5 кг) –
114 грн (180-230 грн за 1 кг). М’який сир (0,5 кг) обійдеться приблизно у 58 грн (100-120 грн за 1 кг).

Ціна хрону (250 г) – 14 грн, тобто лишилася на рівні минулого року – 10-15 грн і залежить від виробника і смакових складових.

«У разі наповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино, – його вартість зросте до 963 грн. Це на 162 грн або на 20,2% більше вартості кошика такого ж складу у 2020 році», – зауважили в ІАЕ.Таке зростання зумовлене ціновою ситуацією на ринках сезонних продуктів, зокрема яблук, а також збільшенням ціни на плодові вина, пояснили експерти. Порівняно з 2020 роком ціна яблук зросла на 42,9% і становить 10 грн за 0,5 кг (15-28 за кг). Середня ціна по Україні на овочі лишилася на рівні минулого року: томати тепличні (0,5 кг) – 25 грн (45-60 грн за 1 кг), на огірки (0,5 кг) – 28 грн (50-70 грн).

За пляшку церковного вина «Кагор» в середньому доведеться заплатити 120 грн (80-135 грн за пляшку).

«Певна частина українців понесли відчутні фінансові втрати в умовах карантинних заходів і змушені економити, в тому числі на підготовці до Великодня. Передусім, це можливо за рахунок найбільш дорогої частини великоднього кошика – домашньої ковбаси, буженини, твердого сиру. Також суттєво можна заощадити на зменшенні кількості продукту у кошику. Водночас загальна вартість великоднього кошика складає 6-7% середньомісячної заробітної плати пересічного українця та 20-22% середньої пенсії, тобто є доступною для переважної більшості наших співгромадян», – підсумували у відомстві.

Розрахунок вартості великоднього кошику зроблений на основі даних Державної служби статистики України, моніторингу роздрібних цін на міських ринках та у супермаркетах в середньому по регіонах станом на
1 квітня 2021 року.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА