«Нам є чим пишатися і є над чим працювати»

Автор: Нова Газета

Саме ці слова галицинівського сільського голови Івана Назара можна назвати лейтмотивом престуру журналістів Харківської і Кіровоградської областей, присвяченого вивченню успішного досвіду розвитку громад Миколаївщини і Херсонщини. Престур організував Український кризовий медіацентр у рамках Програми USAID DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність».

 

Галицинівська громада: в пріоритеті діти і літні люди

Це одна з найуспішніших громад Миколаївської області, до її складу входять 6 населених пунктів. Найперше, що кинулося у вічі журналістам – громада активно будується, по периметру сільської ради вириті рови, поряд тривають будівельні роботи над зведенням медичної амбулаторії. Незабаром планується її відкриття. В громаді дуже успішно розвивається сільська медицина. Нею опікується талановитий лікар (з майже 30-річним стажем) Андрій Аліфанов. Він добре знає, як організувати роботу свого колективу, щоб місцеві жителі були забезпечені широким спектром медичних послуг. В амбулаторії навіть облаштували соляну кімнату для реабілітації постковідних хворих, на яку використали 12 тонн солі.

За словами сільського голови Івана Назара, головне – це діти і літні жителі, тому першочергово приділяють увагу освіті і медицині. «У громаді зберегли 5 шкіл, не переводячи їх у філії опорної школи. Сільська рада активно співпрацює з молодіжною радою та підтримує усі ідеї молоді. Сьогодні громада може похвалитися фестивалем короткометражних фільмів, які знімають діти – учасники медіацентру, що працює на базі Галицинівської школи. У кожному населеному пункті громади є стадіони, спортивні майданчики, літні кінотеатри», – розповів Іван Васильович.

Для підтвердження слів журналістам показали найбільшу опорну Галицинівську школу, де навчається 267 учнів, і найменшу Лупарівську сільську школу, в якій вчиться 149 учнів. Можна сказати, що таке обладнання, яке ми побачили там, є далеко не в кожній міській.  На їхніх базах створено бізнес-інкубатори, де навчають швейній справі та гончарству учнів і дорослих жителів громади. Ці проєкти були реалізовані спільно з Програмою DOBRE та іншими партнерами. У громаді вже замислюються над тим, щоб створити туристичний маршрут, одним із пунктів якого стане майстер-клас з гончарства.

Центр позашкільної роботи вразив навіть бувалих журналістів – тут і квадрокоптер, яким учні самі знімають кліпи про своє село, і принтер, на котрому діти друкують власну газету «Без коментарів», комп’ютери і мультимедійне обладнання – все, щоб дитина успішно розвивалася.

Дбає місцева влада і про розвиток туристичної галузі. Яскравий приклад – равликова ферма родини Пономаренків «Пан равлик». Туристи їдуть сюди з усієї України, і не дарма… Оля і Костянтин не лише пригостять смачними і корисними стравами із равликів, а й проведуть цікаву екскурсію равликовою фермою і лабораторією по виготовленню муцину (равликовий слиз), що дуже цінується в косметології. Сімейна пара лише три роки займається цим бізнесом, проте має чималі досягнення – у минулому році зібрали 46 тонн равликів з 2 гектарів.

Станіславська громада: ставка на туризм

У Станіславській сільській територіальній громаді Херсонської області зосередилися на розвитку туризму. Громада розташована на берегах Дніпро-Бузького лиману (до її складу входять 4 населені пункти), має 27 гектарів водного плеса та унікальний Гранд-каньйон, де на туристів чекають Станіславські глиняні скелі та гарні краєвиди.

Журналісти оглянули зони відпочинку на березі лиману – балку Байдиха, городище «Золотий мис» та Херсонські гори – Гранд-каньйон. Представникам медіа показали Центр розвитку туризму та бізнесу, який створюють у громаді у спів-праці з Програмою DOBRE. «У Стратегії розвитку нашої громади передбачено розвиток двох напрямів – туристичного та вирощування та переробку сільськогосподарської продукції. Туристичний напрямок для громади дуже перспективний, адже до нас приїжджають сотні гостей з усіх куточків України. Ми розширили види діяльності місцевого комунального підприємство, що дозволить надавати послуги з туризму. Вже отримали туристичне спорядження, велосипеди, обладнання для виготовлення сувенірів. Усе туристичне спорядження можна взяти на прокат. Плануємо на базі Центру розвитку туризму та бізнесу проводити тренінги та навчання для тих жителів, які хочуть працювати у туристичній галузі. Поки доробляємо ремонт у приміщенні Центру і готові також надати приміщення для підприємців, які зможуть організувати кафе та мініготель для гостей громади», – розповів голова Станіславської громади Іван Самойленко.

Важко посперечатися про перспективність туристичної сфери у цій громаді, адже побачене неймовірно вразило. Незвичні, мальовничі краєвиди захоплюють і не відпускають, тут відчувається потужна енергетика. Сила цього місця обов’язково змусить вас сюди повернутися. Цей природний скарб допоможе громаді стати ще успішнішою, а людям заможнішими, адже потік туристів зростає. В цьому ми переконалися.

Реформу децентралізації  на сьогодні називають однією з найуспішніших. Це і нові можливості для розвитку, і фінансова спроможність, і участь людей у житті громад. Галицинівська і Станіславська ТГ – гарний тому приклад.

Олена ЦЮЦЮРА, фото авторки

 

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА