ЧИ ЗМОЖУТЬ УКРАЇНЦІ ПЛАТИТИ ЗА КОМУНАЛКУ?

Автор: Нова Газета

Із 2015 року, виконуючи угоду з МВФ, влада підвищила тарифи на комунальні послуги для населення в декілька разів.

 

Нагадаємо: із 1 квітня мінімальний тариф на газ для населення зросте до 3600 гривень за тисячу кубів, причому така ціна буде діяти на обсяг до 200 кубометрів на місяць і тільки для опалення в пільговий період – з 1 жовтня по 30 квітня. Обсяг понад 200 кубометрів на місяць, а також спожитий в решту часу газ буде оплачуватися за ціною 7188 грн за тисячу кубометрів. Також з квітня середньозважений тариф на тепло для населення буде збільшено на 71,8% (на 224,5 грн/1 Гкал) – до 537,2 грн/1 Гкал (без ПДВ).

Підвищення тарифів на електроенергію для населення розтягнеться на п’ять етапів: до квітня 2017 року вони повинні зрости у 3,5 раза. Згідно з новими тарифами, споживання до 100 кВт/год на місяць коштуватиме 0,37 грн за кВт/год, від 100 кВт/год до 600 кВт/год на місяць – 0,63 грн за кВт/год.

Якщо простіше, то нинішнього року відбудеться підвищення тарифів на газ на 280%, на тепло – на 66%, на електроенергію – на 40%.

Виникає закономірне запитання: чи зможемо ми з вами оплатити такі тарифи?

На думку члена Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, близько 40-50% українців нинішнього року не зможуть розрахуватися комунальні послуги за новими підвищеними тарифами на тепло, газ і електроенергію.

«Торішнє підвищення тарифів на газ (50%) і тепло (40%) діяло фактично три місяці. І за цей період населення скоротило комунальні платежі на 10%. До 2014 року українці десять років оплачували 99,9% платежів», – розповів експерт виданню «Кореспондент. Net».

Він називає два варіанти розвитку ситуації у 2015 році: «Оптимістичний – за підсумками року вийдемо на оплату комунальних послуг у 60%, песимістичний – буде оплачено тільки 50% комунальних платежів».

За словами експерта, у минулому році комунальні платежі повинні були зібрати майже 39 мільярдів гривень, але з різних причин українці сплатили лише 36 мільярдів:

«Нинішнього року сума збору за всі комунальні платежі передбачена, за попередніми даними, в розмірі 80 мільярдів гривень. У гіршому випадку українці оплатять лише 40 мільярдів, у кращому – близько 60. 20 мільярдів у будь-якому випадку припаде на борг», – зазначив експерт.

У будь-якому разі, думка експерта всього лише залишається думкою експерта і не претендує на істину в останній інстанції. Українці вже неодноразово доводили, що можуть виходити із найскладніших ситуацій, не зважаючи на думки і невтішні прогнози експертів.

 До речі, «Нова газета» постійно публікує поради з утеплення будинків та енергозбереження. Сподіваємося, ми разом навчимося заощаджувати і жити, як європейці.

Наш кор.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА