«Дозвольте сказати добре слово про батька…»

Автор: Нова Газета

30 січня 1956 року в селі Борщова Новоархангельського району в сім‘ї Григорія та Марії Форманчуків народився хлопчик Анатолій. Це і є мій любий тато.

 

Анатолій з дитинства був обдарованою і здібною дитиною. Дуже любив музику, з п’яти років грав на музичних інструментах, рано почав читати і писати. Захоплювався музичними творами відомих композиторів, в які поринав всією душею. Згодом і сам почав писати музику та вірші – Бог подарував моєму батькові неоціненний талант музиканта і письменника. Ще з дитинства його хвилювала щира українська пісня. Тож після закінчення школи у 1973 році Анатолій Григорович вступив на курси до Кіровоградської школи підготовки керівників художньої самодіяльності, а в 1979 закінчив з відзнакою музучилище. Приїхавши додому, розпочав трудову діяльність на посаді художнього керівника Копенкуватського будинку культури. Він об’єднав і  згуртував усіх людей, закоханих у пісню, створивши не один самодіяльний колектив.

Молодий спеціаліст, композитор і поет, талановита людина, фахівець своєї справи, Анатолій Форманчук підійняв на належний рівень культуру свого рідного села Борщова, створивши там фольклорний ансамбль «Вечорниці». Учасники ансамблю їздили з концертами по всій Україні, знімались у різних телепроектах («Сонячні Кларнети», «Фольклорні ярмарки» та інші) і щоразу мали грандіозний успіх. У цьому яскравому колективі співала мама Анатолія Григоровича,  моя бабуся, Марія Гаврилівна, яка мала напрочуд гарний, колоритний голос.

Під керівництвом батька успішно діє понад 40 років поспіль народний аматорський колектив «Степівчанка». Це завдяки йому підібрано його пісенний репертуар так вдало, що глядачі захоплено слухають кожен музичний твір. Радіють, сміються, замислюються над життям, одним словом, отримують задоволення. Ще в 1991 році наказом Міністерства культури і мистецтв України Копенкуватському театру малих форм «Степівчанка» присвоєно почесне звання «народний», яке колектив гідно підтверджує кожні три роки. До складу цього відомого колективу входять люди, які не уявляють свого життя без музики, пісні і танцю, допомагають батькові популяризувати українські традиції. Це Ольга Делікатна, Віра Ольшевська, Світлана Плаксива, Ольга Закирнична, Лідія Форманчук, Віра Брик, Володимир Нечипоренко, Олександр Лозовенко.

Продовжують дивувати глядачів ансамбль «Троїсті музики» та фольклорний ансамбль «Перевесла». Останній Анатолій Григорович створив 30 березня 2010 року. До його складу входять Валентина Макодзьоб, Ганна Гереженівська, Олена Кнурова, Віра Делікатна, Ніна Кисіль, Раїса Дзюба, Галина Кучеренко, Галина Мілянець, Григорій Нечипоренко, брали участь Людмила Сігова та Надія Теліжняк. Цей колектив відразу добре себе зарекомендував і з успіхом виступає на теренах України. У 2011 р. учасники ансамблю взяли участь в обласному святі фольклорного мистецтва «Невичерпні джерела», яке проходило в Суботцях Знам‘янського району.

Щороку «Перевесла» і «Степівчанка» виступають на Все-українському конкурсі духовного співу «Молюсь за тебе, Україно!» у Спасо-Преображенському соборі міста Кіровограда, успішно захищаючи честь району. Вони є активними учасниками різноманітних обласних та районних заходів, таких як «Калиновий спів», «Фольклорна веселка», «Вересневі самоцвіти», свята українського козацтва, Масляної, Івана Купала, Великодня та ін. До славнозвісних учасників «Степівчанки» приїздила на гостини сама Світлана Барабаш, щоб зняти їх у своїй телепередачі «Надвечір‘я». Слід зазначити, що під керівництвом Анатолія Григоровича Форманчука було підготовлено фільм-концерт «Зоряний край», в якому відображена вся краса рідного краю в піснях, віршах та місцевих традиціях. Через роки цей фільм стане культурним надбанням і гарним  прикладом для  нащадків.

Анатолій Григорович − особистість досить відома в районі та області, особливо серед працівників галузі культури. І не лише тому, що у Копенкуватському будинку культури завдяки йому завжди на належному рівні поставлена масова робота, що всі клубні колективи під його керівництвом успішно виступають, а й тому, що батько, людина творча і обдарована, сам пише слова і музику. У його музичній скарбничці понад 20 авторських пісень, в яких він оспівує мальовничі куточки свого рідного краю, де народився і виріс, де пройшло усе його життя, де живуть працьовиті і гостинні люди − все це завжди надихало на творчість митця.

В авторському доробку багато творів про козацьку історію та про героїв славнозвісної Зеленої брами. Написано ним і чимало сценаріїв на різні теми з сучасного життя. Його професіоналізм, уміння вишукувати нові художні форми, засоби виразності, а також підібраний багатий місцевий матеріал допомагають формувати актуальні програми, які постійно удосконалюються, пристосовуються до життєвих реалій сьогодення.

Дуже влучно висловлюється про батька заступник голови Новоархангельської РДА Лариса Леонтіївна Поліщук: «Це людина–самородок. Односельцям дуже пощастило мати такого обдарованого, невтомного, творчого і натхненного, закоханого в рідний край і пісню ентузіаста. Для розвитку культури села, району та області, за свою багаторічну працю він зробив дуже багато!» Підтвердженням цьому є численні нагороди.

Де б не був Анатолій Григорович, куди б він не їздив із колективами на огляди художньої самодіяльності, йому завжди хочеться повернутися на свою маленьку батьківщину, у Борщову, де все таке рідне і знайоме до болю, де пахне вишневим цвітом і маминим хлібом, де ліс, сонце і небо наймиліші…

Завжди звучать в думках улюблені слова батька: «Життя прожити − не поле перейти», який 30 січня 2016 року святкує свій 60- річний ювілей!

Хочу низенько вклонитися і сказати Велике Спасибі Вам, Батьку, за добру науку, за те, що віддавали мені всю свою душу, батьківське тепло і любов, за те, що навчили цінувати в людях головне – чесність, порядність і добро, за щирі життєві поради, за те, що Ви для мене найкращий на всьому білому світі…

«Де б не були ми в світах,

завжди в душі з тобою,

піснею чарівною будеш на

наших вустах…»

А. Форманчук

Підготувала донька Вікторія Слюсаренко,
фото із сімейного архіву 

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА