«Фронтові історії» Дмитра Степаненка стали книгою

Автор: Нова Газета

Для читачів «Нової» ім’я Дмитра Степаненка не нове. У серпні–листопаді 2015 року газета публікувала на своїх сторінках під рубрикою «Фронтовий щоденник» його історії, які народилися і пройшли з чоловіком горнило бойових дій на Сході України. Нещодавно всі вони знайшли своє місце в окремій книжечці «Фронтовий щоденник: окопні історії», яку презентували 14 березня у Кропивницькому.

 

А починалося все із невеселої для армійських буднів історії: один із побратимів Дмитра загубив свій багнет-ніж, через що мав писати пояснювальну керівництву. «І ось весь наш намет – 18 чоловік – допомагав йому придумувати відмовки. Він писав пояснювальну, ніс в штаб, там йому давали «пендєля» і повертали назад. І ми знову всі разом придумували йому іншу історію втрати. І таких історій за день ми вигадували 7 чи 8 штук. У результаті того багнет-ножа ми просто купили. А десь за тиждень, знову згадавши цю історію, змогли відновити у пам’яті лише 3-4 варіанти пояснювальної. Я й подумав, що мине місяць чи два і ми взагалі їх забудемо. Тож вирішив для себе їх записати», – говорить Дмитро.

«Так вийшло, що ці історії тепер можете прочитати і ви, побачити війну моїми очима. Відчути козацьку волю, усвідомити красу життя, помітну найкраще там, де воно коротке. Посумувати за загиблими товаришами і посміятися над живими. Без показного героїзму, страху і пафосу. Ніде у світі я не зустрічав стільки щасливих і доброзичливих людей, як на передовій. У мирному житті їх дуже не вистачає, і… мені там подобалося», – написав у вступному слові автор.

116 коротеньких історій вийшли друком у видавництві «Імекс» за підтримки обласної ради накладом у 1000 примірників.

Олег КОЗУПЛЯКА, фото Ігоря КРУШЕНИЦЬКОГО

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА