У Попельнастому стару аптеку перетворять на філію Будинку культури

Автор: Нова Газета

Жителі села Попельнасте, що в Олександрійському районі, реконструювали стару будівлю колишньої аптеки. Скоро там запрацює філія сільського будинку культури. У відновленому приміщенні планують створити музей, інтернет-центр, кінозал та клуб за інтересами.

 

Ініціатива реконструкції старого приміщення належить сільському голові Олегу Волянському, підтримали його і депутати сільради, які погодили виділення із місцевого бюджету кошти на ремонт. Протягом 2017 року на будівлі замінили дах, встановили нові вікна та двері, оновили інтер’єр, і чи не найголовніше − зробили електроопалення.

За словами краєзнавця із с. Попельнасте Валерія Жванка, будівлю, що стане освітнім центром, звели у 1908 році брати Жарки. Після того, як сім'я Жарків була репресована радянською владою, все їхнє майно конфіскували. В різні часи будинок використовували як громадське житлове приміщення, гестапо, в радянські часи там була бібліотека і аптека. Проте за всі роки жодного разу приміщення капітально не ремонтували, тож воно поступово руйнувалося.

У відремонтованому будинку планують розташовувати музейну експозицію з інтерактивними експонатами, які розповідатимуть історію краю від неоліту, трипільців, половців, скіфів, через княжі та козацькі часи, російську і радянську імперії − до незалежної України. Загалом планується, що це буде унікальний освітній простір, відкритий для усіх бажаючих розвиватися і створювати щось нове та цікаве.

Коментар:

Олег Волянський зауважує, що створити цей комплекс – ідея його і Валерія Жванка спільна. Народилася вона приблизно рік  тому.

– Із весни й розпочали працювати… Підтримувати культуру за залишковим принципом – це не про нас, – запевнив «НГ» він. – Гадаю, що музей однозначно буде цікавий і місцевим жителям, і гостям, туристам. Адже це буде не просто музей, де лежать експонати, а сучасний мобільний заклад. Тут же працюватиме бібліотека. Плануємо регулярно змінювати тематику, виставки тощо. Крім цього, на прилеглій до нього території облаштують майданчики, на яких для туристів влаштовуватимуть майстер-класи з ковальства, гончарства й інших видів декоративно-ужитковго мистецтва.   

Ідеологічним наповненням закладу займатиметься Валерій Іванович, я ж опікуюся матеріально-технічними проблемами».  

За словами сільського голови, депутати місцевої ради радо відгукнулися на таку пропозицію. Підтримують цей задум і жителі села, адже ніхто не хотів би, щоб посеред нього на місці пам’ятки з’явилися руїни.     

Обоє ініціаторів сподіваються, що центр відкриється до Міжнародного дня музеїв у травні наступного року.

Наш кор.,
фото Валерія Жванка

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА