Ахтем Сеїтаблаєв показав «Кіборгів» військовим у зоні АТО

Автор: Нова Газета

Український актор та режисер Ахтем Сеїтаблаєв, який зняв фільм «Кіборги», присвячений обороні Донецького аеропорту, завітав до зони АТО в місце дислокації підрозділів 3-го окремого полку спецпризначення, щоб показати свій фільм військовим.

 

Після виходу у світ картини її режисер регулярно демонструє стрічку військовослужбовцям, зазначаючи, що йому важлива думка про фільм у тому числі і безпосередніх учасників оборони ДАП.

Нагадаємо, кропивницькі спецпризначенці прибули до Донецького аеропорту літаком ІЛ-76 7 квітня 2014 року та героїчно тримали оборону ДАП до 4 жовтня. Протягом півроку наші військовослужбовці спільно з іншими підрозділами ЗСУ та добровольцями боронили стратегічний об’єкт, провели низку вдалих операцій та знищили велику кількість техніки і живої сили противника. При обороні ДАП полк втратив 6 військовослужбовців. Чимало спецпризначенців із полку отримали поранення.

Спілкування після фільму було тривалим і змістовним. Згодом Ахтем Сеїтаблаєв поділився і своїми враженнями про цей показ. Він зазначив, що зустріч з військовослужбовцями полку – це особлива подія, адже він особисто знайомий з командиром та знає про важливу роль, яку відіграли в обороні Донецького аеропорту бійці 3-го окремого полку спецпризначення.

Ахтем Сеїтаблаєв ПРО РОЛЬ 3 Оп СпП В ОБОРОНІ ДАП:

– Для мене велика честь представляти і показувати фільм особисто бійцям. Що стосується 3-го полку спецпризначення, я особисто знаю Олександра Сергійовича Трепака і деяких бійців із 3-го полку. Мені відомо про їхню надзвичайно велику роль в захисті Донецького аеропорту і про те, що вони роблять для того, щоб у країні був мир. Тож ті емоції та слова, які говорили бійці 3-го полку спец-
призначення, для мене і для нашої знімальної групи є надзвичайною мотивацією для того, щоб і надалі працювати на «території» кіно.

ПРО ФІЛЬМ:

– Так, із точки зору військових, звісна річ, певні епізоди викликають посмішку, щось не відповідає дійсності, але я завжди і скрізь нагадую, що це в першу чергу художній фільм. І неможливо розповісти історію захисту Донецького аеропорту, яка тривала 242 дні, у форматі двогодинного фільму. Тому свого часу у тих, із ким ми радились, а серед них був і Олександр Сергійович Трепак, ми просили дозволу, щоб зробити саме таку драматургію, тобто скомпілювати деякі події. За кожним персонажем фільму стоять декілька реальних людей.

ПРО ДУМКИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ПРО СТРІЧКУ «КІБОРГИ»:

– Військові небагатослівні. Хтось каже одне слово: «Молодці», інші – «Не пам’ятаю, коли в житті взагалі я плакав, але на фільмі чомусь плакав». Або коли військовослужбовці не виходять з зали до останніх титрів і говорять, що дуже класне кіно, надзвичайно важливо, що нам вдалося зняти чесне кіно.

Це надзвичайно важливо, і можна вважати свідченням того, що нам дійсно вдалося зробити щось гідне, гідне їхньої пам’яті, їхньої праці.

Думки про фільм є різні, але надзвичайно тішить, що переважна більшість як військових, так і бійців добровольчих батальйонів, та і взагалі всіх людей, які, на жаль, добре знають, що таке війна, схвальні та емоційні. Нам постійно кажуть: «Знімайте далі». Я не кажу, що потрібно робити постійно фільми як «Кіборги», але нагадувати, знімати фільми на цю тематику. На жаль, багато років всі ми, і громадянське суспільство, і влада, до того як розпочалась ця клята війна, не звертали увагу на армію. Тому я вважаю це своїм обов’язком, і це те, що я можу робити на своєму місці.

Фото із сайту 3-го полку спецпризначення

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА