Літературна патріотизація від Лариси Ніцой

Автор: Нова Газета

Минулого тижня Кропивницький відвідала відома письменниця, яка відстоює права української мови як на державному рівні, так і в повсякденному житті. Лариса Ніцой (яка, до речі, родом із Голованівська) знана на всю Україну завдяки своїм відеозверненням до президентів, критикою проросійських версій проєктів законів ВРУ, радикальними закликами щодо захисту державної мови від політиків-українофобів.

 

На прохання львів’ян вона навіть балотувалася на виборах народних депутатів, маючи чималий досвід роботи в парламенті у якості помічника-консультанта.

У Кропивницькому письменниця спочатку зустрілася з дорослою аудиторією. У щирій відвертій атмосфері, створеній дбайливими господинями громадського простору Krop:Hub, вона розповіла про свою літературну творчість і виховання дітей в українському дусі, громадську діяльність, боротьбу за українізацію на законодавчому рівні, в медіа та політичному житті.

Ще один день Ніцой присвятила спілкуванню зі школярами гімназії ім. Т.Шевченка. Пані Лариса поділилася з ними таємницями народження дитячої книги. Саме народження, бо кожне своє творіння вона плекає і бавить, мов дитину. Протягом кількагодинного творчого марафону учні дізналися, де черпати натхнення, чому всі її казки повчальні і патріотичні, хто і як створює для них ілюстрації, чому письменник й ілюстратор – це такий творчий тандем, у якому від любові до сварки один штрих, та багато іншого.

Слухали діти з роззявленими ротами. А ще не соромилися ставити питання, вигукувати і плескати в долоні, щиро сміятися над карикатурними героями книг і жартами самокритичної пані Лариси.

Та найбільше вразило присутніх те, що дитячі книжки читають навіть мужні військові – бійці АТО. Світлини і відео, на яких дужі бородані зачитуються «Незламними Мурашами» Лариси Ніцой, а також передають подяку авторці за її патріотичні казки, викликали у школярів та педагогів і захопливе мовчання, і душевну сльозу.

«Тут, на передовій, ми захищаємо не лише українську землю, а й українську мову. Захищаємо наше з вами право бути українцями!» – сказав бойовий командир, наголошуючи, що вони з україномовними письменниками по один бік барикад.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА