У своїх етнографічних матеріалах, що були зібрані в Новій Празі й видані в Петербурзі у 1916 році, відомий дослідник Іван Бессараба писав про те, що на Святий вечір у Різдво хрещені батьки обдаровували своїх похресників «пряниками в виде коней с красными хвостами». Призабуту традицію вирішили відтворити у Новопразькому будинку культури №1.
Як виявилося після невеличкого дослідження, дехто з новопражан і досі випікає ці обрядові пряники, чимало місцевих жителів і донині пам’ятають, як це печиво не тільки готували вдома, а й навіть продавали на базарах. Готували з різного тіста: хтось на дріжджах, хтось з пряничного тіста – з медом, з маслом. За традицією пряники відразу не з'їдали – випічку від усіх хрещених приносили додому, виставляли в одному місці для красування, а куштували вже після 14 січня.
Напередодні Різдва майстер-клас із прикрашання пряників провела місцева жителька Антоніна Кривко, заготовки спекла Олена Мітюріна.
Ділимось рецептами тіста для випікання обрядового печива коників й баринь, записаними у Новій Празі.
Рецепт Антоніни Кривко: «Тісто замішуємо, як на хліб: борошно, вода, сіль, дріжджі, тільки цукру більше для солодкого смаку. Місимо туго, розкатуємо завтовшки з палець, видавлюємо формами фігурки, які перед випіканням змащуємо буряковим або морквяним соком. Прикрашати помадкою з крохмалю й води. Кольоровим папером за бажанням».
Рецепт Галини Баглій: «У 0,5 л теплого молока додаємо 2 ст.л. цукру й 2-3 ст.л. борошна, дріжджі, ставимо опару. Як підійде – перемішати й додати ще 2 ст.л. борошна, лишити підходити. Тим часом збиваємо яйце з стаканом цукру й додаєм до опари, замішуємо борошном тісто. Розкатуємо завтовшки з палець. Сирі фігурки не фарбуємо. Після випікання, поки печиво ще гаряче, – змащуємо харчовим помаранчевим барвником».
Фото Олени Мітюріної