Кожен із нас ПРЕЗИДЕНТ

Автор: Нова Газета

У понеділок, 20 травня, відбулася інавгурація новообраного президента Володимира Зеленського. Публікуємо основні тези, з якими гарант звернувся до українців під час своєї промови у стінах українського парламенту.

 

Про національну ідею

Кожен з нас – президент. Не 73%, які за мене голосували, а всі 100% українців. Це не моя, це наша спільна перемога, це наш спільний шанс, за який ми несемо відповідальність…

Кожен з нас загинув на Донбасі, кожного дня ми втрачаємо кожного з нас, і кожен з нас – переселенець: ті, хто втратив власний дім, і ті, хто відчинив двері власного дому, розділивши цей біль.

І кожен з нас – заробітчанин: ті, хто не знайшов себе вдома, а знайшов заробіток на чужині, ті, хто в боротьбі із бідністю змушений втрачати власну гідність. Але ми все це подолаємо, бо кожен з нас – українець.

Ми всі українці, не існує більших чи менших, правильних чи неправильних. …Може, це і є наша національна ідея: об'єднавшись, зробити неможливе, всупереч усьому.

Про Крим, Донбас і війну

Наше найперше завдання – припинення вогню на Донбасі…

Можу запевнити, що задля того, щоб наші герої більше не гинули, я готовий на все. Я точно не боюсь приймати складні рішення, втрачати свою популярність, свої рейтинги. І якщо буде треба, я без вагань готовий втратити свою посаду, щоб тільки настав мир. Не втрачаючи наші території, ніколи!

Історія несправедлива, це правда – не ми почали цю війну, але нам цю війну закінчувати. І ми готові до діалогу, але!.. Я уверен, что первым шагом для начала этого диалога станет возвращение всех украинских пленных.

… І Крим, і Донбас – це українська земля, де ми втратили не тільки території, ми втратили найголовніше – це людей. И сегодня мы просто должны, я уверен, они нас слышат, возвращать их сознание... мы потеряли это сознание. За эти годы власть не сделала ничего, чтобы они чувствовали себя украинцами. Они не чужие, вони наші.

Бо українець – це не в паспорті, українець – це тут, це в серці…

Про уряд і відставки

…Моє обрання доводить: громадяни втомились від досвідчених, системних, надутих політиків, які за 28 років створили країну можливостей – можливостей відкатів, потоків, дерибанів. Ми збудуємо країну інших можливостей: де всі рівні перед законом, де є чесні і прозорі правила гри – одні для всіх.

Про парламент і його розпуск

Я дуже вас (народних депутатів – Ред.) прошу прийняти закон про скасування депутатської недоторканності, закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, багатостраждальний виборчий кодекс.

А також я прошу вас звільнити з посад: голову Служби безпеки України, генерального прокурора України, міністра оборони України.

…Я розпускаю Верховну Раду 8-го скликання.

Про портрети в кабінетах

Я дуже хочу, щоб у ваших кабінетах не було моїх зображень, моїх портретів, бо президент – не ікона, не ідол, президент – це не портрет. Повісьте туди фотографії своїх дітей і перед кожним рішенням дивіться їм в очі.

Про місію

Дорогий народе, протягом свого життя я намагався робити все, щоб українці посміхались. Я відчував так серцем, це була не тільки моя робота, це була моя місія. Наступні 5 років я зроблю все, українці, щоб ви не плакали.

Коли Європа буде ось тут (у голові – Ред.), вона буде в Україні. І це наша спільна мрія.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА