Кого ми обрали?

Автор: Нова Газета

Нинішні парламентські вибори можна назвати історичними у багатьох сенсах. По-перше, у них взяли участь 49,8% виборців – трохи менше, ніж 15 мільйонів українців. Це найнижчий показник за всю історію парламентських виборів в Україні. По-друге, вперше в історії держави люди проголосували за кандидатів, які мали шанси пройти до парламенту, навіть не турбуючись про якість їхньої передвиборчої програми.

Так, крім інших, у Верховній Раді опинилися актор 95-го кварталу, відомий під псевдо Юзік, генпродюсер каналу «1+1» О. Ткаченко, спортсмен Жан Беленюк, а ще колеги Володимира Зеленського по шоу-бізнесу – від сценаристів Студії «95-й квартал», керівника ТОВ «Квартал-Концерн» до директора ТОВ «Прайм-Сторі-Пікчерс» та інших «державників» і майбутніх законотворців. На цьому фоні курйоз із восьми голосами за Надію Савченко, яка представляла в бюлетені партію імені себе, виглядає не таким і яскравим. Часи змінилися – у новій раді не буде одіозного Олега Ляшка, сивочолого Володимира Литвина (він програв 26-річному журналісту зі «Слуги народу»), Сергія Ківалова, Михайла Гаврилюка, антикорупціонерів Світлани Заліщук і Сергія Лещенка та багатьох інших. Замість них у парламенті працюватимуть слуги. Чиїми вони будуть – покаже час.

За кого проголосували жителі Кіровоградщини?

Олександр Дануца,
«Слуга народу», 99 округ

Родом із Малої Виски. Його мати певний час очолювала тамтешню міську раду. До «Слуги народу» встиг побувати у «Молодому народному русі», «Нашій Україні», «Сильній Україні», «Україні вперед», очолював штаб кандидата у БПП Костянтина Яриніча, і нарешті у 2019-му – обласний штаб Зеленського. Виборцям запам’ятався історією з дискотекою 80-х у Дендропарку та роздачею гречаної каші її учасникам.

Ігор Мурдій,
«Слуга народу», 100 округ

Народився у Новоукраїнці. Працював інженером і очолював Новгородківський райавтодор, був директором КП «Трест зеленого господарства» Кіровоградської міської ради. За даними, що містяться в Єдиному реєстру судових рішень, у квітні 2016 року щодо фірми «ТЕК ЦЕНТР», яку очолював І. Мурдій, розпочато кримінальне провадження. Під час виконання підрядних робіт по будівництву та ремонту дороги, завищуючи вартість робіт, фірма, яку очолював Мурдій, привласнила кошти. Зокрема, за версією слідства, ПП «Тек Центр» отримувало підряди на будівництво та ремонт доріг без проведення тендерних процедур, а фактично роботи виконувались співробітниками філії «Кіровоградська ДЕД» ДП «Кіровоградський облавтодор», з використанням матеріалів, техніки та спеціалістів державного підприємства.

Юрій Кузбит,
«Слуга народу», 101 округ

Юрист, родом із Івано-Франківська.

Працював адвокатом, головою юридичного управління KSG-банка.

За повідомленням ЗМІ, пов'язаний із махінаціями з «Родовід Банком» та одіозними олігархами, проте у своїх промовах він обіцяв «зламати систему» і звільнити Україну від бруду та старої влади та «покласти край старій корумпованій системі». У своїй програмі обіцяв прийняти закон про імпічмент президента, можливість відкликання депутатів і зняття з них недоторканності, унормування референдумів – національних та місцевих. Паралельно з цим  провести судову та антикорупційну реформи.

Олесь Довгий,
самовисуванець, 102 округ

Єдиний із мажоритарників на Кіровоградщині, кому вдалося перемогти «зеленого» кандидата. Відомий шлейфом із повідомлень про підкупи виборців, співпрацею зі скандальним міським головою Києва Черновецьким. У 2017 році Довгому оголосили підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 2
ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України. Того ж року провадження проти нього було закрите.

Олег Воронько,
«Слуга народу», 103 округ

Родом із Світловодська. ІТ-підприємець. Компанія, в якій працює, займається впровадженням шерінгової платформи для продуктів спільного користування. Займався виробництвом і дистрибуцією швидкорозчинних сухих молочних, какао та кавовмісних напоїв.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА