14 законопроєктів, 4 виступи та близько 40% прогулів голосувань: результати роботи народних депутатів навесні

Автор: Нова Газета

Навесні нинішнього року народні депутати з Кіровоградської області подали 14 законопроєктів. Народні обранці 13 законодавчих ініціатив готували у співавторстві з колегами, Олександр Дануца (фракція «Слуга народу») подав один власний законопроєкт. 

Серед нардепів з Кіровоградщини найбільше «за» та «проти» навесні голосував Юрій Кузбит (фракція «Слуга народу»), а натискав кнопку «утриматися» – Олег Воронько.  Загалом 5 депутатів пропустили майже 40% голосувань у парламенті навесні 2021 року. Найбільш дисциплінованими був Юрій Кузбит, а найчастіше не приходить на засідання позафракційний Олесь Довгий, який потрапив у загальноукраїнський рейтинг прогулів голосувань.

 

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала результати участі нардепів з Кіровоградщини у голосуваннях, кількість та тематику законодавчих ініціатив, а також виступи народних депутатів під час пленарних засідань.

У дослідженні враховувались результати роботи п’яти нардепів-мажоритарників, які були обрані в округах на Кіровоградщині: Олександр Дануца (ОВО №99, фракція «Слуга народу»), Ігор Мурдій (ОВО №100, фракція «Слуга народу»), Юрій Кузбит (ОВО №101, фракція «Слуга народу»), Олесь Довгий (ОВО №102, позафракційний) та Олег Воронько (ОВО №103, фракція «Слуга народу»).

Як навесні голосували нардепи з Кіровоградщини

Навесні нинішнього року п’ять народних депутатів з Кіровоградської області найчастіше утримувалися від голосування 3446 разів (38,8%), а відсутніми були 3413 разів (38,4%). Під час голосування нардепи натискали кнопку «за» 1661 раз (18,7%), «проти» 205 (2,3%) і «не голосували» 165 разів (1,9%).

Серед народних обранців з Кіровоградської області найчастіше голосували «за» Юрій Кузбит 469 разів (26,4%) та Ігор Мурдій 444 разів (26,9%). Олег Воронько підтримував ініціативу колег під час 420 голосувань (23,6%), а Олександр Дануца голосував «за» 326 разів (18,3%). Найменше брав участь у голосуваннях і, відповідно, найменше підтримував законопроєкти Олесь Довгий – 2 рази (0,1%).

Кнопку «проти» серед усіх мажоритарників з Кіровоградщини найчастіше натискав Юрій Кузбит 186 разів (10,5%). Зокрема, він не підтримував законопроєкти про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів. Інші народні обранці нечасто голосують «проти». Протягом весни 2021 року Олег Воронько 11 разів (0,6%) не погоджувався з поданими закопроєктами,  а Олександр Дануца та Ігор Мурдій відповідно по 4 рази натискали кнопку «Проти», що складає 0,2%. Взагалі такі голосування відсутні у нардепа Олеся Довгого. 

Один із найвищих показників серед нардепів Кіровоградщини – це «утримався» від голосування. На цій позиції лідирує Олег Воронько (54,3%). Від нього незначно відстають народні обранці Юрій Кузбит (53,6%), Ігор Мурдій (46,1%), Олександр Дануца (39,9 %). Жодного такого голосування немає на рахунку Олеся Довгого.

Позицію не голосувати серед парламентарів з Кіровоградщини найчастіше обирав Юрій Кузбит (3,4%). «Не голосував» у 3,1% випадків Олександр Дануца, в Ігоря Мурдія цей показник складає 1,8%, Олега Воронька – 0,7%, Олеся Довгого – 0,2%.

Найчастіше був відсутній під час пленарних засідань Олесь Довгий, він пропустив 1772 голосувань (99,7%). У соціальних мережах народний обранець написав: «Сучасний світ диктує нам нові правила життя. Тож декілька місяців тому, після народження сина, я свідомо прийняв рішення піти у неофіційний «декрет» і написав заяву на відпустку за власний рахунок, яку погодив голова Верховної Ради Дмитро Разумков. Це і є причиною моєї відсутності у сесійній залі та на голосуваннях».

Під час 684 голосувань був відсутнім Олександр Дануца (38,5%), а Ігор Мурдій не прийшов на 478 голосувань (26,9%). Найменше були відсутніми під час сесій Олег Воронько  відповідно 370 голосувань (20,8%) та Юрій Кузбит – 109 голосувань (6,1%).

Виступи та законопроєкти

Жодного законопроєкту з 1 березня по 31 травня не зареєстрував Олег Воронько. Четверо нардепів з Кіровоградської області стали авторами чи співавторами 14 зареєстрованих законодавчих ініціатив.

 

 

 

 

Юрій Кузбит став співавтором 6 законопроєктів. Наразі один із них вже став законом, інші – чотири законодавчі зміни опрацювуються, а один законопроєкт очікує розгляду. 

 

 

 

 

 

Олександр Дануца подав один власний закопроєкт. Подані законодавчі ініціативи стосувалися внесення змін до Кримінального кодексу  щодо забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права в частині регулювання кримінальної відповідальності за торгівлю людьми. Він також став співавтором 3 законодавчих ініціатив. Всі 4 знаходяться на стадії опрацювання.

 

 

 

 

Олесь Довгий став співавтором трьох законопроєктів. Із яких два знаходяться на опрацюванні, а один – очікує розгляду.

 

 

 

 

 

 

Співавтором одного законопроєкту став Ігор Мурдій. Законопроєкт наразі знаходиться на опрацюванні у Верховній Раді України.

 

 

 

 

 

 

 

 

Чотири народні депутати з Кіровоградщини Олег Воронько, Ігор Мурдій, Юрій Кузбит та Олесь Довгий з 1 березня по 31 травня 2021 року жодного разу не виступали під час пленарних засідань Верховної Ради України. Олександр Дануца 4 рази брав слово під час сесій Ради. Загальна тривалість його виступів 6 хвилин 3 секунди.

Галузевий розвиток та економічна політика –  найпоширеніші теми законопроєктів

Підготовлені протягом весни 2021 року народними депутатами з Кіровоградщини законодавчі ініціативи стосуються різної тематики. Наприклад: галузевого розвитку, економічної політики, державного будівництва, а також правової політики.

Найчастіше парламентарі з Кіровоградщини ставали співавторами законопроєктів, які стосувалися питань галузевого розвитку та економічної політики. Законодавчі ініціативи щодо галузевого розвитку подавав Юрій Кузбит (3 законопроєкти), Олександр Дануца (1 законопроєкт). Тоді як питання економічної політики хвилюють Олеся Довгого, Юрія Кузбита та Олександра Дануцу.

Крім того, Олександр Дануца подавав законопроєкти, які стосуються державного будівництва, правової політик.

Народні обранці з Кіровоградщини навесні нинішнього року не були активними під час сесійних засідань Верховної Ради України. Зокрема, чотири народних обранців жодного разу не виступали під час пленарних засідань. Також депутати не активно подавали законопроєкти і частіше ставали співавторами, аніж авторами законодавчих змін.

За матеріалами ГМ ОПОРА

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА